Reklama

Reklama

REC 4: Apokalypsa

  • Španělsko [REC] 4: Apocalipsis (více)
Trailer 1

Další z řady úspěšné hororové série REC. Mladá reportérka je zachráněna z budovy a odvezena do ropného tankeru, který je třeba prozkoumat. Nikdo však neví, že sebou nese tajemný, démonický virus... (TV Horor Film)

Recenze (200)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po sračkózní trojce jsem tak fajnové pokračování nečekal. Sice se to už vykašlalo na found footage formát, vlastně to už nebyl ani tak horor, jako spíš survival vyvražďovačka, ale v rámci svého žánru velmi dobře zmáknutá a vizuálně velice líbivá. Dějově se to ale už moc nerozvíjí a nejspíš je to i dobře vzhledem k tomu, že scénář byl nejspíš díl od dílu vymýšlen za pochodu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Považujme to za ďalšiu z tuctových zombie pakárni, kde sa veľa kričí, strieľa, kuše a seká. Pokračuje to v zavedenej mytológii predchádzajúcich častí ( takže mať ich napozerané je s určitosťou nutné ), ale nijako viac ju nerozvíja. Ono vlastne to ani nieje potrebné, všetci sme predsa čakali len ďalšiu z tuctových zombie pakárni. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl zapojuje do děje i dosud mimo stojící třetí díl. Setkáme se tu jak s přeživšími z předchozích dílů, tak i se spoustou nových postav. Bohužel se z toho stal takový průměrný vyvražďovací horor, kde šlo napětí do pozadí a spíš přišla krvavá akční řež (oproti prvním dvěma filmům). Filmek se pomalu rozjíždí, efekty jsou naopak hodně povedené. I když je to asi nejslabší díl série, není to špatný na jedno podívání. 60% :) ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola solídna jeba,dvojku mám v top 10 najlepších filmov,na trojku som hneď po záverečných titulkoch chcel zabudnúť a štvrtá časť je ako som tušil jednoznačne po zadu za jednotkou a dvojkou. Pre mňa solídny priemer.Podla mňa loď bol dobrý ťah,jej klaustrofóbické priestory vedia vzbudiť atmosféru a keď tam začnú riadiť zombie tak to musí byť brutálka.Len škoda že je to v tomto filme len na polovicu,lebo boj človeka a zombie nieje využitý naplno a povedal by som že je braný len okrajovo.Ale masky boli fakt slušné spracované.Len príbeh bol totálne jednoduchý a bez žiadnej originality a z velmi chabím scenárom.Tento film mal na viac. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl z REC série. Dobře vysvětleno, navazuje se na díly předešlé, což je fajn. Má to grady a tempo si drží celých 90 minut. Dobrý hororový zážitek. 75% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Bez debat nejslabší RECko. Jestli jednička přišla s něčím novým, svěžím a funkčním.. dvojka ukázala, že s troškou nadšení, pár kapkama akce navíc dokáže onu funkčnost udržet na stejně vysoké laťce.. a trojka se svým nadhledem vnesla do zavedené série nový vítr ( a spoustu uplakánků tím stráášně nasrala ..hahaha).. tak čtyřka už překvapuje jen svou sterilitou a upocenou scénáristickou křečí... V rámci REC série je to megaprovar.. V rámci žánru dejmetomu průměrná "zombárna". ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Hotová apokalypsa ako inak nazvať film, na ktorý som čakal vyše dva roky a nakoniec dopadol takto?! Je to zvláštne, pretože práve Balaguera som považoval (vzhľadom na jeho predošlú tvorbu) za stávku na istotu a za toho ktorý dá zabudnúť na chabý „komediálny“ Rec 3: Genesis. Bohužiaľ, stalo sa nečakané a Apocalypse je ešte o malý kúsok horší prírastok ako zbytočná tretia časť od Plaza. Pretože tam kde bol aj ten Genesis aspoň kúsok zábavný (pokiaľ sa človek odpútal od toho, že je to Rec) a mal minimálne jednu ikonickú scénu (nevesta s motorovou pílou) nemá Apocalypse vôbec nič. Do deja síce vráti postavu Angely z prvých dvoch filmov, ale samotný príbeh takmer nijako nerozvíja a ak aj áno tak pomerne dementne. Z uzavretej budovy presúva dej do pútavého prostredia tankeru, ale ani to v podstate nemá absolútne žiadnu úlohu, nakoľko celé je to natočené bez jediného nápadu, bez jediného momentu napätia pri naháňačkách so zombies (pardon, v prípade RECu skôr s fanatickými veriacimi), nemá to kúsok atmosféry, je to zdĺhavé, ukecané (prvých 40 minút je úplne zbytočných) a hlavne nehorázne neprehľadne natočené. Film síce opäť po vzore Genesis upustil od found footage formy, čo nemám najmenší problém akceptovať, ale v skutočnosti tu je toho vidieť ešte menej ako keby dianie točili priamo aktéri príbehu. Neviem, či kameraman trpel pokročilým štádiom Parkinsona alebo Balagueró to skutočne zamýšľal takto natočiť (asi skôr to druhé), no celé je to až tak neuveriteľne roztrasené. Vo výsledku som snáď ani nepostrehol ako vyzerali masky nakazených/posadnutých, keďže na ne nebol ani jeden statický záber. Pár momentov síce poteší, napríklad záverečný útek v daždi, ale to sú doslovne sekundy. A ten záver s digitálnou rybou, to už radšej pomlčím, lebo by som musel byť zlý, veľmi zlý. Na Apocalypse som sa skutočne tešil, no najlepšie bude túto sériu ukončiť, pretože je veľmi smutné vidieť kam môže až klesnúť. Chápal by som to v prípade, ak by sa jednalo o lacné videopokračovania, ale v rukách tých istých tvorcov ktorí stáli pri jej zrode? Veď prvý REC bol priam geniálny horor! Ako sme sa vlastne dopracovali až ku Apocalypse? Nič, nič, nič, len nudná rutina bez nápadu, pri ktorej ani raz necítiť napätie, adrenalín, strach alebo čokoľvek okrem tej nudy. Dve hviezdičky za to, že to je REC (chabé zdôvodnenie, ale spomienka na svetlé momenty tejto série mi bránia byť ešte prísnejší), no nič to nemení na fakte, že sa jedná o najslabší článok série a päťku už skutočne nikdy netočiť, ani vo dvojici Balagueró + Plaza. Po ich chabých sólo príspevkoch do série neverím už ani jednému. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších filmových zklamání ever. Na to, že Balagueró natočí slabší pokračování než Plaza, bych si nevsadil ani pětník. Ale stalo se. Když před lety oznámili podtitulek "Apocalypse", čekal jsem, že se Jaume v rámci možností rozmáchne a rozšíří nákazu do celého světa. Ale nestalo se. Navíc zoufale nevyužil Manuelu, mou oblíbenkyni z prvních dvou dílů. Prostor místo ní dostávají další postavy, které nestojí za nic, nerdovský fanboy mě pak vyloženě sral. ()

FromHell 

všechny recenze uživatele

Neveril som,že sa toto stane,ale je to tak!Balaguero sklamal!Balaguerom sľubovaný klaustofobický zážitok sa nedostavil a ja som fakt sklamaný.To,že bolo upustené od FoundFootage mi vôbec neprekáža,problém vidím jednoznačne v nedostatku originality.Ono po technickej stránke nieje až tak čo vytknúť a masky samozrejme ako už je v serii zvykom,sú na úrovni,ale tie digitálne opice považujem za poriadny fail.Celkovo hodnotím ako priemer,no bohužiaľ Balaguero si svojimi predošlými filmami dal latku sakra vysoko a teraz sa jej ani zďaleka nepriblížil.Najväčšie sklamanie tohto roka pre mňa... ()

cielnyl 

všechny recenze uživatele

Nářez! Po slabší trojce je tu opět nadupané pokračování! Děj čtvrtého dílu začíná tam, kde skončil druhý, aby se následně mohl přesunout na širé moře (kde to chvílemi vypadá jako ve hře Dead Island). Apokalypsu ve smyslu zaplavených měst nákazou tedy nečekejte. Někdo by mohl dokonce i říct, že se to ze začátku vleče. Dle mého názoru se z toho ale stal víc film. Podložený dobrou hudbou, nenuceným chováním hlavních hrdinů a typickými záběry třesoucí se kamerou drží po celou dobu v napětí. Odpovídá na několik otázek a přidává další. Třeba jestli pude páté pokračování? Já si myslím, že ano. A ačkoliv nemám rád nesmyslné natahování filmových sérií jen pro vytřískání více peněz, tady mi to zatím tak necitlivé nepřijde a na případné pokračování se těším. 85<%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „[REC] 4: Apocalipsis“ by se spíše hodil do ranku akčního sci-fi než do ranku hororového, protože k akčnímu sci-fi má přece jenom blíže. „[REC] 4: Apocalipsis“ je profesionální film, který ale dějově vychází na prázdno a je spíše úlitbou fanouškům ve smyslu návratu hlavní postavy než hororem, který je určený pro všechny. V tom směru vyznívá jen jako trochu dražší béčko, které si hraje na něco víc. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Plaza a Balagueró rozdělili, je po celé sérii REC. První dva díly v režii obou pánů byly super a měly pořádnou šťávu, zatímco trojka v rukou Plazy byla strašná blbovina, poslední Balagueův díl působí ultra laciným céčkovým dojmem, kdy se celý děj odehrává na palubě lodi na mořské hladině. Napětí pryč, atmosféra nikde, pouze suché dialogy a nuda. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Po trojce jsem doufal, že to bude zase found footage. Nebylo. Podle názvu jsem doufal, že tam bude nějaká apokalypsa. Nebyla. Takže zase čistý a nijak nevybočující zombie průměr s nepřehlednou akcí, nulovým gore, nelogickým pohřbením mystické stránky příběhu a režisérem, který zřejmě nikdy neviděl počítač blíž jak z pěti metrů, jinak si neumím vysvětlit tu prezentaci práce na PC, jakou nám přinesl (složky se označovaly náhodně, nehledě na to, kde zrovna byla myš? WTF?). Stejně jako trojka naprosto zbytečné pokračování. Z rozmýšlení mezi 2* a 3* to ke třetí táhne jen předtitulková a mezititulková scéna. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Béčkový nádych, ale určite lepšie ako troječka, u mňa hlavne bonus, že prostredím a zombies mi to dosť pripomínalo môj obľúbený DOOM3 :-), nazdar ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tak Balagueró to sám zvládl lépe než jeho kolega ALE už je mi jasný, že nejlépe jim to šlape hezky pěkně dohromady. Za mě osobně tedy určitě lepší než trojka, ale na atmosférické mrazivé pecky REC a REC 2 to bohužel nemá. Ale to ještě neznamená, že je to špatnej film. REC 4 je pohodová jednohubka a to že se odehrává na lodi byl pro mě bonus (zdrhněte nakaženejm když všude kolem máte moře) takže se dostavila taková ta stísněnost, že fakt není kudy a dokonce ani kam. Postavy na pohodu, asi každej si najde někoho komu bude moct fandit a místy celkem solidně krvavej snímek s vykukující atmosférou. Pro fanoušky série tedy dá se říci příjemná povinnost. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa (Apokalypsu má diel žiaľ iba v názve) sa po suchom a nepríliš vydarenom genesise snaží vrátiť k pôvodným koreňom brilantných prvých dvoch dielov, žiaľ, nejde jej to tak ako by si želala a ostáva iba priemernou zombie rutinou, pokus o veľkolepé zakončenie série skončilo naozaj iba pri pokuse. Balagueró, ani Plaza NEPOCHOPILI čo robilo prvé dva diely tak skvelými a nie - nebolo to len strieľanie do nemŕtvych. (Séria RECu kvalitatívne kolíše presne ako Shrek :-) Komentár v podstate platí na série obe) ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Balagueró ma nesklamal a vyložene potešil. Úplne som z toho šňupal taký ten osemdesiatkový zombie feeling. Príbeh sa nám "akože" uzavrel, čo by bolo asi najvhodnejšie. Akosi nemám pocit, že je kam pokračovať...maximálne by som bol otvorený len nejakému vyháňaniu diablu, čo by bolo pekným oživením. Každopádne, poctivá zombie rúbanica, pri ktorej sa síce nevyťahujú črevá a ani nie je ktovieako nápaditá, ale je pekne krvavá, akčná a masky opäť na jednotku. hodnotím presne tak isto vysoko ako prvý diel a to aj napriek tomu, že tu nie je žiadnej stopy po found footage. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po zásadně jiné trojce,která mi v rámci série přinesla zklamání (sama o sobě by přitom obstála),jsem se opravdu těšil na Balaguerův návrat.Bohužel těsně po shlédnutí musím uznat,že kouzlo prvních dvou filmů je definitivně pryč.Angela je sice zpátky,ale to je tak jediný klad,který Apocalipsis přináší.Jinak jde o žánrovou tuctovku bez výraznějšího nápadu a hlavně bez atmosféry.Stísněné prostory jsou sice zpět,ale za celý film se neobjevila jediná podařená lekačka,nebo cokoliv,co by oživilo uniformní hororovou nudu.Zklamání a po zásluze nejslabší díl série...40% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Už jenom tou souvislostí s prvníma dvěma filmy to boduje. Stará známá Angela je zpět a s ní i další chaos, tentokrát na lodi, ono je vlastně jedno kde, hlavně že je to na malým prostoru. Místy to bylo i sympatický, ruční kamera minimálně, a ten menší zvrat událostí jenom pro využití času. Jak já toho parazita nemám rád, strašně nechutný. Ale už bylo vidět, že chvílema tápali, jak se dál posunout, myslím, že jako uzavření týhle ságy ještě celkem ucházející. ()

Reklama

Reklama