Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller ze světa velkých peněz vypráví příběh klíčových postav investiční firmy v průběhu jednoho z prvních dnů finanční krize, jež se rozpoutala roku 2008. Když nezkušený finanční analytik Peter Sullivan (Zachary Quinto) odhalí informace, které mohou jeho firmu poslat ke dnu, vyvolá tím řetězec rozhodnutí – finančních i morálních – a katapultuje životy všech zainteresovaných na pokraj katastrofy. Pomocí skvěle vykreslených lidských charakterů film Margin Call ukazuje, že nic není jen černé, nebo bílé. V dalších rolích fascinujícího debutu scenáristy a režiséra J. C. Chandora se představují Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci a Demi Moore. Margin Call nabízí neúprosný a odvážně autentický pohled na finanční průmysl a jeho aktéry ve chvíli, kdy stojí před rozhodnutími, která utvářejí budoucnost celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (472)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý pohled na pragmatickou tvář kapitalismu, kdy když jde do tuhého, tak se jde přes mrtvoly. A právě ona pragmatická chladnost v přístupu k neřešitelnému problému, kdy je to čistě o tom zda (ne)být tím prvním, kdo vyběhne ze dveří domnělého blahobytu a rozpoutá paniku ovlivňující celý (nejen) finanční svět, je na tom nejpůsobivější. Mohlo to být plné plamenných deklamací, zvýšených hlasů, brekotu, bouchání do stolu a házení věcí (a s tímto ansámblem by to asi i tak prošlo), ale není, protože takto to nechodí. V tomto je chladná korporátní kultura zachycena velmi přesně. Což neznamená, že je to emocí zbavené. Jsou tam pod povrchem jasně cítit a vytváří vnitřní tenze mezi jednotlivými skvostně napsanými i zahranými postavami. A právě na nich "morální" stránka toho všeho stojí. Ano, je to ve své podstatě "pouze" divadelní komořina o pár hercích klábosících jedné noci nad stolem/počítačem/kávou o byznysu, ale jde o to, jak dobrá ta "pouhá" divadelní komořina je. A tahle je setsakra dobrá, srozumitelná i naprostému laikovi ve finančních otázkách (protože je to hlavně o postavách) a především výtečně napsaná. ()

Kailo 

všechny recenze uživatele

It's just a money, It's made up... Pieces of paper with pictures on it. Hollywoodská (velmi stručná) ukázka, jak vlastně vznikla v roce 2008 ekonomická krize, který trvá do teď a všechny nás zasáhla. Příběh odehrávající se v jednom dni a v tomto jednom dni člověk nahlídne do toho, jak museli korporátní hlavouni jednat, aby nepřišli o svoje peníze a volili velmi zajímavou strategii- prodat levněji bezcenné balíky akcií svým obchodním parterům. 80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Burzovní remake Glengarry Glen Ross? Obdobně strohé, chladné, prázdné, ale perfektně obsazené. Jinak naprosto zbytečné a pro někoho, kdo se o (tu poslední) krizi zajímá, nepřináší film nic nového ani objevného. Oproti druhému Wall Street zde chybí tah na bránu a hlavně zaujetí, takže ko dává leda tak Chandor sám sobě, za promarněnou šanci na něco víc, než průměr. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

vydařené drama, kterému, ač se zabývá dost složitou tématikou, snadno porozumí i člověk, jenž se v dané problematice vůbec neorientuje.. občas jsem se sice v nějakých odborných termínech poněkud ztrácel, ale zážitku z filmu jako celku to ve výsledku skoro vůbec neškodí.. snímek se v té odbornosti totiž zbytečně neutápí a místo toho pomocí reálných a uvěřitelných postav věrohodně a s nohama na zemi popisuje situaci v jedné velké firmě těsně před vypuknutím finanční krize.. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, že ty (nej)lepší scénáře píše život sám. Tohle skutečně není O. Stone a jeho „megalomansko-živelné“ Wall street, tohle je debutující J. C. Chandor a jeho komorní, mimimalistické, (až na vyjímky) emocí zbavené, drama „jedné noci“- s pracovním názvem „o nás bez nás“, s příjemným nadhledem a (osvěžujícím) patřičným odstupem podané, dobře napsanými dialogy a přesným hereckým obsazením. Srozumitelné, s přesnou mírou dávkování informací-nikoliv polopatické ani přehnaně odborné (z pohledu obyčejného diváka-prac. občana) a přitom dostatečně poutavé a úderné, aby si to bez problému udrželo vaši pozornost. Snad největší předností snímku je skutečnost, že (nikoho) nesoudí, pouze nastiňuje fakta a ponechává na samotném divákovi, aby si udělal ú(roz)sudek sám. Ostatně, co (kdo) je horší? Místní businessmani mající (také) rodiny, milenky...platící a splácející (jako každý z nás) složenky, hypotéky....jen jsou prostě jejich nároky „trošku někde jinde“ (pravda, účet 80tisíc $ ročně za bordely a (strip)bary (resp. „pracov. večeře“) asi každý obyč. prac. nemá) nebo Ti, kteří jim to umožňují resp. tolik ulehčují aneb jejich urputná snaha žít si (za každou cenu) „svůj sen“, tj. (zcela objektivně) nad svoje poměry (možnosti)? Margin call rozhodně není bez chyb. Je zjednodušující, tj. stravitelnější pro širší publikum (otázkou zůstává, je to chyba nebo holá nutnost?), vzpomínaný balíček je pouhou (sou)částí daleko většího problému, špičkou ledovce, ale pravda, nikoliv nedůležitý. Takže (i vzhledem k notně omezenému rozpočtu) se vlastně jedná o (malý) zázrak. 80% zajímavý komentář (pro mě): verbal ()

Galerie (101)

Zajímavosti (20)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v New Yorku a trvalo 17 dní. (Laslo)
  • Scéna z konferenčnej miestnosti, kde sa počas noci zišli všetci výkonní predstavitelia firmy, sa natáčala celých 12 hodín. A hoci bolo podľa filmu okolo štvrtej hodiny nad ránom, v niektorých neskorších záberoch už bolo v pozadí vidieť vychádzajúce slnko. Paradoxne práve tá júlová noc roku 2010 bola tou najkratšou za celý rok. Táto scéna sa tiež niekoľkokrát opakovala, aby sa všetci zúčastnení dostali do svojich rolí. Kevin Spacey neskôr uviedol, že to bol "najšialenejší rehearsal, akého sa kedy zúčastnil," najmä teda kvôli výkonu Jeremyho IronsaPaul Bettany, ktorý stvárnil Willa Emersona, počas scény nepovedal ani slovo a režisér uviedol, že ani v skutočnosti počas celých 12 hodín neprehovoril ani raz. Demi Moore a Simon Baker po dokončení natáčania scény okamžite utekali na letisko, aby stihli svoj let, od ktorého ich delilo zhruba len 90 minút. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Špičkově obsazený bankrot

Špičkově obsazený bankrot

12.07.2010

Předevčírem jsme tu měli drama z Wall Street, které chystají Scott a DiCaprio, dnes je tady další, mnohem aktuálnější. Margin Call je nezávislý film neznámého scénáristy a režiséra J. C. Chandora,… (více)

Reklama

Reklama