Reklama

Reklama

Kolem šťastného manželského páru obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci vidí do jádra všech jejich zamotaných životů, do jejich přátelství a osamělosti, do naděje a zoufalství, do vzniku nového i zániku starého. A to vše by bylo v pořádku, pokud by se jedna neprovdaná kamarádka nezamilovala do jejich syna. Režisér Mike Leigh, šestkrát nominovaný na Oscara, občas přezdívaný jako "antropolog s kamerou", přichází s další skvělou studií lidských osudů. A v čase, který se odehraje ve filmu, mu na to stačí jeden rok. (Aerofilms)

(více)

Recenze (154)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Další rok, to není nějaká lecjaká věc, proto jsem tak štědrá, i když teď musím rozhánět depku. A to nemám zahrádku jako ústřední dvojice, která si tam posilovala imunitu proti upírum, když já měla husinu větší než při mazlivém True Blood. Jinak je to zcela poklidný civilní film ze života. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Asi tak to poslední, co mě napadá, že je tento film "příjemný" a "milý", jak se tu pořád opakuje. Trošku se bojím, že lidi moc nevidí za tu fasádu realismu daného hlavně typem hereckých projevů, a zapomínají, že jde o poměrně tvrdou "třídní kritiku". Namísto toho, aby film chápali ideologicky (jako ukázku bídy střední třídy v Británii), v něm pak vidí jen obecný pohled na "život, jaký je", jak kdyby to bylo cosi univerzálního a neměnného. Mike Leigh tak vlastně natočil film, jehož divácká recepce jde proti jeho záměrům. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Gerri a Tom sice vystupují ve všech čtyřech barvou i náladou odlišených kapitolách, Leigh ale posledním záběrem nahlodává přesvědčení, že jsou skutečně právě oni hlavními aktéry celého dramatu. Více než spořádaní, věčně dobře naladěni manželé jako by ho nakonec zaujala postava jiná, zdaleka ne tak spokojená. I kvůli poslednímu záběru bych Další rok neoznačoval za film, který je pouze o potřebě lásky či pouze o stárnutí, k němuž má režisér, v podstatě vrstevník ústředního páru, jistě dost co říct. Úplně nejjednodušeji napsáno, je to drama o lidech, jací jsou. Mike Leigh opět (a tentokrát nejblíže jeho mistrným Tajnostem a lžím) neutěšuje, nedává postavám falešné naděje, ale ani věci nevidí příliš černě, věrný své pověsti „antropologa s kamerou“. Zejména díky režisérově vnímavosti se na film, jakkoli ne veselý, dívá neobyčejně dobře. 80% Zajímavý komentář: Crawler-D ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Britsky posmutnělé konverzační vztahové drama, které se svou podstatou dotýká stárnutí - další rok v názvu uplynul v životech hrdinů, tak obyčejných, že obyčejnější by již být nemohly. Zároveň tu ale režisér Mike Leigh použil rámec roku jako členění svého filmu, neboť ten rozdělil do čtyřech kapitol dle ročního období. Běh ročních dob je důležitý rituál metonymicky spojený s životem lidí na vesnici a i tady je ve středobodu Leighova hledáčku relativně šťastný pár, který městský způsob života ještě tak úplně nevykořenil, neboť svůj volný čas svěřili péči o zahrádku, malé pouto s přírodou daleko za městem. Všechny ostatní generačně spřízněné postavy filmu už jsou ovšem zoufalé lidské bytosti, které si nesou jako cejch svou osamělost, depresi, prázdnotu v životě. Mike Leigh pracuje velmi minimalisticky, jeho úsporné vyprávění je přitom ale postaveno na fádních věcech, které v jiných filmech tvůrci spíše opomíjejí. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jak jen to Mike Leigh dělá, že dokáže vyjádřit dokonale ženské pocity? Tento jednoroční časosběr zachycující neštěstí a osamělost kolem štastného postaršího páru je krásnou interpretací vztahů moderní doby. A na těchto filmech miluji autentičnost života takového, jaký opravdu je. Až se začínám děsit toho svého. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Mike Leigh | Hudba: Gary Yershon | Produkcia: Georgina Lowe | Distribúcia: Momentum Pictures | Štúdio: Thin Man Films, Film4, Focus Features | Rozpočet: 8 miliónov $ | Tržby: 17,318,865 $ || ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Upřímně přiznávám, že nepatřím mezi skalní příznivce "malých velkých" dramat, ale Another Year mě svou upřímností naprosto dostalo. Podobné filmy se těžce popisují, mají prostě své kouzlo, které bez shlédnutí nepochopíte. A Another Year má oproti té řadě snímků s podobným posláním navíc ještě jednu obrovskou výhodu: i přes více méně čistě konverzační děj a dlouhou stopáž nepůsobí nudně. Výborné, skutečně výborné. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Znázornění jednoduché teze je na film málo, co stačí říct, se nemusí natáčet. Máte heliocentrickou soustavu: jeden spokojený, vyzařující pár staříků a jejich satelitní návštěvy, přitahované klidnou gravitací jejich harmonického vztahu a čerpající z nich hřejivé teplo a světlo. Po první návštěvě životního ztroskotance si ještě říkáte, jak se ten báječně vyrovnaný, spokojený pár mohl tak seknout a tohle si pustit do soukromí. Po návštěvě dalšího vyhaslého chudáka je už ovšem jasno. Celá ta soustava je mrtvá, mechanicky rotující přehlídka rozpadajících se těles, která si vzájemně předávají zbytky hybnosti jalovými řečmi. Dvojhvězda uprostřed je stejně vyhaslá jako všechny její družice. Třetí, čtvrtá a pátá návštěva, jejich opakování a kombinace už nic nového nepřidají, k ději ani k prožitku. Po prvních dvaceti minutách, kdy to rozklíčujete, už vám to až do konce celé jenom obíhá před očima, bez vývoje, a film má přesně tu očekávanou délku, která mu zasadí poslední ránu - víte, že bude trvat tak dlouho, jak je u filmů zvykem. Hodinu a půl se ujišťovat, že se už nic nového nedozvíme, protože postavy jsou takové, je ztráta času i materiálu. Abyste fyzicky zažili, jak je to únavné, na to nemusíte sedět další hodinu a půl před plátnem, nedostanete nic, co by na vás nečekalo venku v každé frontě na párek v rohlíku nebo tramvajové zastávce, a v sále by to mělo efekt, až kdyby vás Leigh přinutil zůstat tam sedět celý den. Takhle je jasné, že šlo o mechanické naplnění stopáže. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ďalší rok vo všednej rodinke a kruhu ich známych. Porozumenie, láska, ale aj problémy a traumy. To všetko bez hlbšieho významu , odôvodnenia existencie niektorých postáv, či uceleného deja. Nehľadajte hlbšie súvislosti, proste sa skúste zabaviť. Just another year. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Čtvero ročních období ve společnosti pohodáře Toma a usměvavé Gerri. Mají leccos za sebou, přesto .. anebo spíše proto s nimi není ani chvilku nuda, přesto se pár dalších výrazných postav v jejich společnosti ještě objeví, aby pobavili, doplnili nebo se jen prošli tímhle spíše humorným než dramatickým příběhem o ničem a přesto o všem. A opominout nelze ani 'tetu' Mary, která tu rozhodně není do počtu. Mike Leigh dokáže tvořit úžasné filmy .. Another Year je toho důkazem a já nenápadně pokukuju po tom, že někoho ze své režisérské topky vyřadím, abych pro něj uvolnil místo. Je stejně hořkosladký jako třeba náš Bohdan Sláma, ale dokáže vyprávět věrohodněji .. prostě jako byste sledovali příběh někoho od vás ze sousedství a neustále přikyvovali. Jen je mi líto, a to neberte jako mínus, že Imelda Staunton příběhem jen tak prosviští bez nějakého vysvětlení .. ale i během těch pár minut těch svých depresí byla úžasná .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborná, ale takmer výlučne konverzačná vec, ktorá prináša pohľad do jednej rodiny, ich priateľov a zoznamuje nás s ich radosťami a starosťami. V každom ročnom období...Film je rozdelený na štyri časti - jar, leto, jeseň, zima, ale nejde o nejaký hlbší význam, skôr iba naznačenie ubiehajúceho času. Výborné a často vtipné dialógy si zaslúžia pochvalu a film stojí hlavne na nich. V úvode si istá životom otrávená pani pýtala prášky na spanie. Jej výkon sa mi pozdával a celý film som čakal kedy sa opäť objaví, ale nič. To jediné mi na filme vadilo. Fakt netuším prečo sa nevrátili k postave, ktorej v úvode venovali 5 minút. Je tu niekoľko hlavnejších postáv, ale najviac pozornosti na seba strháva nešťastná a po chlapovi túžiaca Mary. Jej historka s autom pobaví a možno niektorých aj poučí (auto niečo stojí). Na niektorých sa jednoducho smola lepí neustále...80%. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Filmy podobného typu jsou v zásadě dost otravnou záležitostí (srov. Invaze barbarů). Ačkoliv na něj musím myslet a mám z něj dojem, že se mi autor snažil cosi říct, nemám tuchy co. Být šťastným není samozřejmé a možná je to dědičné (láska hory přenáší)? V posledku stejně nicneříkající jako otázka na nejlepší životní vzpomínku. Nepříjemně jemně nepříjemný film. PS pro odlehceni: mam za to, ze si uzivatel Iguaner koupil cervenou corsu 1.4 ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Rodinný a veľmi komorný film, ktorý má svoje osobité kúzlo. Čaro spočíva vo všednosti, postavách, dialógoch a tradičných hodnotách jedného staršieho manželského páru. Miestami sa film môže zdať menej dynamický a pútavý, hlavne ak scénu opustí jedna energická postava, ktorej nálada a charizma trochu rozvibruje pokojné tempo a ladenie príbehu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nechápem, prečo to má aj žánrovú nálepku komédia. Dotyčný musel byť opitý. Ide o nádhernú drámu, ktorá keď sa na príbeh a na jednotlivé postavy pozrieme trochu s nadhľadom, ponúkne aj veľmi dobré filozofické pozadie daných tém. Hlavne o vzťahoch a o živote. Čo je dôležité a čo nie. Zároveň to má sugestívnu, clivú atmosféru, ktorá si diváka ľahko získa a vtiahne do deja. A tiež tu je typický britský šmrnc a užasní herci, pričom nie všetko tu stojí len na Jim Broadbentovi. Na hranici 4-5 hviezd. Do päťkového pocitu niečo chýbalo, no keby ste ma mali aj zabiť, nevedel by som povedať, že čo to je. 89/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Som šťastný, že to mám za sebou! Musel som sa cez to prekusávať na trikrát. Väčšiu depku som ešte u filmu nemal. Uff... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od Mikea Leigha som videl doteraz iba jediný film, Tajnosti a lži, ale môžem povedať, že majú spoločne s Ďalším rokom mnoho styčných prvkov. Je to predovšetkým príjemná atmosféra anglického mestečka, rázne, ale životné figúrky a podobné životné peripetie, aké poznáme veľmi dobre z našich životov my sami. Leigh je geniálny v tom, ako dokáže natočiť film o bežných veciach a strastiach bez výraznejšieho zásahu do deja nastolením nejakej menej uveriteľnej zápletky, aby film dostal spád. On ho má vďaka hercom a chytrým dialógom, pri ktorých sa nebudete chytať od smiechu za brucho a ktoré neponúkajú žiadne životné poučky, ale ktoré nikdy nenudia a pôsobia prirodzene. Ak chcete točiť nezávislý film zo života, nerobte to, nechajte to na Mikea Leigha. Film sa rozbieha možno trochu pomalšie a svedčilo by mu viac okrúhlych 100 minút stopáže, ale berme to tak, ako to je. Už sa teším na jeho dalšie filmy, ktoré pred Another year natočil. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí nahořklé konverzační drama, které musí být noční můrou všech těch šťastných singlů, kteří nikoho nepotřebují protože mají prima život plný kamarádů a volnosti. A nejspíš taky té části mladých, kteří stojí na startovní čáře a věří, že jejich život bude zhmotnělou kompilaci nablýskaných reklamních klipů. I když ti se nejspíš nebudou dívat na dvě hodiny plkání nehezkých lidí žijících ten nejvšednější možný život, navíc v nehezkých kulisách. Film, který ze mně energii a pohodu vysával, ale současně mě také obojím nabíjel, je vyváženým mixem zdánlivě banální všední pohody a smutné deziluze osamělých ztroskotanců, kteří uvízli v omšelé bídě nižší střední třídy. Občas pohladí, občas přiměje k úsměvu, ale stejně tak je smutný, občas nepříjemný a místy až depresivní. Má své kouzlo a rozhodně nepatří k filmům, které se do týdne vykouří z hlavy. A není to jen díky skvělým hereckým výkonům a jistou rukou vedené režie, která, občas až příliš ochotně a dlouho, dává prostor nepříjemně syrovým emocím. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od českých filmařů točí Mike Leigh mimo jiné filmy o normálních lidech. Tedy ne nutně něco vyhroceného. V rodině hlavních hrdinů se toho za ten rok změní málo, možná i proto je nejzajímavější postavou rodinná přítelkyně Mary (Lesley Manville), která během těch dvou hodin projde nějakým psychologickým vývojem. A nezdá se mi, že by ta proměna byla nějak „příjemná“. Každopádně velmi dobrý film o obyčejných věcech, jaké se stávají obyčejným lidem. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama