Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysloužilý učitel a bývalý ředitel internátní školy se ohlíží zpět za svou kariérou i osobním životem v průběhu několika desetiletí. (oficiální text distributora)

Recenze (13)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herec HR - Robert Donat + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Greer Garson, Střih, Zvuk, Scénář ... ... ... Zlatá Palma - výběr ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Anglie 1870: neobratný a nesmělý Charles Edward Chipping (Robert Donat) tráví několik prvních dnů v roli učitele na starobylém brooklfieldském internátě s nesmělými pocity. Jeho žáci vyvolávají umělé problémy, jen aby mohli otestovat autoritu Charlesovu autoritu. Ten si s tím však postupně poradí a dostane se mu patřičného uznání. Potká i šarmantní Katherine (Greer Garson) a zdá se, že jeho život nemůže být šťastnější... Obrovské překvapení filmu Greer Garson byla objevena samotným šéfem MGM Louisem B. Mayerem na jednom londýnském jevišti a spolu s předsvědčivým Robertem Donatem se rozhodujícím způsobem podílela na úspěchu tohoto výborně šlapajícího filmu, který se stal natolik populárním, že byl podle něj o třicet let později natočen muzikálový remake. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Exkluzívny nadhľad do histórie kariéry perfektného učiteľa napriek niekoľkými desaťročiami prostredníctvom hereckého výkonu Roberta Donata,ktorý s prehľadom zvláda rolu p.Chippinga,alias Chipsa,ktorý sa cez retrospektívu pozerá do svojej minulosti,koľko žiakov sa mu postavilo pred tvár,koľkých mával na hodinách,koľkí sa neskôr ocitli na hranici života a smrti,lebo keď sa posúva vek,posúvajú sa udalosti,ktoré prechádzajú a dotýkajú sa aj jeho... Snímok za zaoberá udalosťami spätými s vypuknutím 1.svetovej vojny cez jej priebeh až po koniec,snímok prišiel do kín v roku vypuknutia 2.svetovej vojny,ktorá je extrémne brutálnejšia oproti prvej. Excelentné je ako dokáže herec hrať postavu,ktorá je situovaná na desiatky rokov,kde začína ako zelenáč cez prirodzenú tvár Roberta Donata,postupom sa pridáva make-up,roky,aby niekedy stál na mieste a obzrel sa za svojim doterajším životom,cez krásnu ženu,ktorú spoznal úplne náhodou,Greer Garson,je tu na chvíľu,zabudnúť na na ňu, nie je možné,krátky výkon,ktorý jej vykachličkoval cestu na ten pamätný vo Wylerovom Mrs.Miniver. Prestížna škola žiakov,kde sa vystriedali generácie rodín v oku učiteľa,ktorý mal možnosť spoznať nekonečné množstvo charakterov a zažiť lásku aspoň na chvíľu...Film,na ktorý sa viac ako dobre pozerá. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásny a citlivý príbeh láskavého učiteľa, pre ktorého bolo učenie a jeho žiaci všetkým, počas svojho 60-ročného pôsobenia na Brookfieldskej škole. Filmová pocta všetkým dobrým učiteľom so skvelým Donatom v hlavnej úlohe. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh, ve kterém vysloužilý učitel Mr. Chipping vzpomíná na důležité události jeho života. Dojímavě upřímné s excelujícím Robertem Donatem. Zářný příklad toho, co všechno může klasická Hollywoodská produkce nabídnout. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1939 - jeden z filmov, ktorý mal byť zaradený v súťažnej sekcii plánovaného prvého festivalu v Cannes. Ten sa nakoniec kvôli vojne nekonal (retrospektívne film uviedli na festivale v roku 2002 spolu s ďalšími piatimi filmami - "Union Pacific", "Lenin v oktyabre", "La loi du nord", "The Four Feathers" a "The Wizard of Oz") (zdroj: wiki) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sam Wood /Kobylkari 1937, Pycha Yankeeu/ natocil prijemny, ale stale len priemerny film o ucitelovi v podani Roberta Donata /The 39Steps 1935/, ktory sa po X oducenych rokoch obracia s5 a hlasi na svoju karieru. Sam som ucil kedysi na akejsi zakladke, akurat neviem, ake to bolo ucit v 30. rokoch minuleho storocia. Ale su tu prijemne veci na pozeranie ako spolocensky ples a dialogy su tiez na urovni. 60 % ()

TO 

všechny recenze uživatele

Takovou úžasnou manželku jako měl pan Chips bych taky chtěl, akorát by nesměla dopadnout stejně jak ve filmu, v opravdu skvělém filmu. Příběh ukazuje 60.let ze života výborného učitele. Svou obsažností se liší od filmů jako Panu učiteli s láskou, nezaměřuje se jen na vyučování, ale komplexně vykresluje celý život tohoto skvělého člověka, všechny jeho strasti i slasti. Moc povedené. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pokud byla Myrna Loy (po serii Thin Man) nazyvana "dokonalou zenou" , pak me nenapada jak by musela byt nazyvana Greer Garson po tom, co predvedla v tomhle filmu. Dale pak uprimne nechapu, jakym zpusobem prezil Mr. Chips chvili, kdy o takto dokonalou zenu prisel... Jinak velmi emotivni a mily film, byt trosku pohadkovy. :-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tento úžasný film o učiteli a jeho žácích, natočený podle stejnojmenného románu Jamese Hiltona, je jedním z nejsentimentálnějších filmů vůbec. Obsah příběhu, včetně jeho názvu, má za úkol tahat za srdce nostalgií po romantické historické době. Robert Dona získal za hlavní roli Oscara, a to právem. Jeho výkon je fenomenální a nestárnoucí. Pro dnešní dobu je příkladný. Dalo by se ho přirovnat k českému herci Františku Smolíkovi, který hrál podobného učitele, třídního profesora Málka, ve filmu Vyšší princip (1960). Oba hráli své učitele upřímně a nevinně. Film o učiteli Chippingovi, později známém jako Chips, je životopisem jeho učitelské dráhy, od doby, kdy začínal až po zlomek jeho života. Sám Chips to divákům sděluje ve svých pamětech. A nejúžasnější na celé věci je, že zahrnuje období od doby, kdy mu bylo 25 do 88 let, a celé toto období hrál právě Robert Donat, kterému bylo v době natáčení 34 let. Ano, Oscar byl zasloužený. Příběh je nenáročný a svým způsobem roztomilý. V učiteli se můžeme vidět. Všichni jsme se někdy v životě ocitli v nepříjemných situacích a bezradní nad tím, co děláme špatně. Tento film na straně diváka zaujme i svou emocionální stránkou. A každého, kdo si celý koncept správně přebere, i kdyby film viděl po desítkách, samotný závěr vždy dostane. ()

Elyv 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že toho z knihy (skvělé knihy!) zůstalo ve filmu tak málo. Všechny ty drastické změny mi totiž poněkud zničily celkový dojem. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Krásně archaicky natočený snímek podle klasického románu Jamese Hiltona. Nutno říci, že románu dosti zidealizovaného, jelikož britské školství se více než na školy podobalo na nápravní zařízení. Tematiky se dotkla již Charlotte Brontëová ve svém románu Jana Eyrová (1847), a udělala tak mnohem realističtěji. O filmu Kdyby... (1968) ani nemluvě. Výborný výkon Roberta Donata. V rámci žánru za 4. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Pre mňa ako učiteľa je toto amorov šíp priamo do srdca. Prenádherný film s malými výmyselníkmi, nostalgiou starých čias a všadeprítomným priateľstvom. Jedinou slabinou filmu je časť v horách, keď sa Mr. Chips zoznámi s pani Chipsovou. Ale inak 100%. ()

Reklama

Reklama