Reklama

Reklama

Kličkující rychlá auta, šílení taxikáři a osm miliónů potrhlých chodců patří ke každodenní práci Wileeho (Joseph Gordon-Levitt), jednoho z nejlepších poslíčků na kole v New Yorku. Vyžaduje to zvláštní povahu, jezdit na speciálním lehkém jednorychlostním kole bez brzd. Takoví jezdci musí být výbornými cyklisty, ale stejně tak jsou to sebevražední cvoci, kteří riskují, že se rozmáznou na zemi kdykoliv vyrazí do provozu. Ale chlapík, který je zvyklý hodně riskovat, tentokrát zažije daleko víc než kdy dřív. Rutinní zakázka se změní v závod o život ulicemi Manhattanu. Když Wilee vyzvedne poslední expresní zásilku toho dne, zjistí, že věci nejsou jako obvykle. Tentokrát se ho někdo doopravdy snaží zabít. (HBO GO)

(více)

Recenze (541)

POMO 

všechny recenze uživatele

Naivní, ale milé. Zpětné odkrývání souvislostí kdo, co a proč je v první polovině promyšlené, cyklojízda v druhé polovině ještě rychlejší, vypjatější a s více překážkami. Pravděpodobnost takového “náhodného” potkávání se na Manhattanu mizivá a honění kola autem v jeho přecpaných ulicích nereálné, ale film se nebere vážně, takže cajk. Holky hezké, Joseph Gordon-Levitt sympatický a zloduch Michael Shannon pro akční komedii správně excentricky vyšinutý. Bajkeři si pošmáknou, akce je efektně natočená a sestříhaná. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud se pravidelně oblékáte do slušivých, SEKSY pitkáčů Shimano, vycpáváte rozkrok srolovanými ponožkami a necháváte na svém velocipédu naplno vyniknout vaše chlupaté, křivé, sýrově bílé holeně, je to film přesně pro vás. Já, který mám přehazovačku akorát na hlavě, jsem měl už po čtyřiceti minutách toho unylého, nudného šlapání opravdu plnou prdel a dodíval jsem to jen s velkým šestikolečkem. A to vám povídám, ještě jednou vás nachytám v silničním provozu dva metry od krajnice, zapnu stěrače, přidám plyn a sestřelím vás do škarpy! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Našlapaná akční jízda, jež se řítí vpřed tempem tak sebevražedným, že její konec přichází dříve, než Road Runner stačí dokončit svou oblíbenou větu „Meep Meep“. Stereotypizoavné postavy (zkorumpovaný polda-psychopat, zoufalý polda-poctivec, fyzicky namakaný sok v lásce) vážně připomínají figurky z animovaných grotesek. Premium Rush od nás ostatně ani nevyžaduje jiný (serióznější) typ sledování. Všechno je béčkové přestřelené a zjednodušené a i když jde zrovna o život, jako kdyby o moc nešlo. Vůbec to neznamená, že by šlo o hloupý nebo špatný film. Jednoduchost zápletky a plochost postav nám umožňuje plně si vychutnat jízdu, jejíž plynulosti jsou veškeré vyprávěcí komponenty podřízené. ___ Koepp s učebnicovou úsporností využívá pár postav, jejichž cesty se několikrát překříží a z nichž každá je plně zužitkována, někdy na více úrovních zároveň (Wilee s Mannym soutěží nejen o to, kdo bude rychlejší, a tedy přispěje k vyřešení zápletky, ale také o to, kdo je větší frajer a získá dívku). Kondenzace vyprávění, strukturovaného do několika aktů s vlastním deadlinem, flashbackem a klimaxem, se projevuje v charakterizaci postav za běhu (protože není čas se zastavit) i v sebevědomém nakládání s časem jako velmi pružnou veličinou (zastavení, přetočení, překrývání). Dlouho jsem neviděl akci natolik důslednou ve využití každé minuty stopáže. ___ Film sice nese zřetelné eko-poselství (v odosobněném velkoměstě při sobě drží jen cyklisti, zatímco padouši v autech žijí i umírají), ale ve vztahu k moderním komunikačním technologiím je hodně „trendy“. Wilee používá chytrý telefon, který ho nasměruje na místo určení po vzoru mapy ve videohrách typu GTA, kde je většinou rovněž třeba vejít se do určitého časového limitu. Videoherně lze číst také vizualizaci protagonistových možných rozhodnutí, kudy pokračovat v jízdě. Stejně jako ve hrách, umožňujících po neúspěchu návrat k výchozí pozici, vidíme následky špatných rozhodnutí. Tyto scény současně pomáhají dokreslit povahu hrdiny, který zásadně nepoužívá brzdy a sám se nezastavuje – zastavit se musí čas. Jasně, je to šílenec, ale díky Gordon-Levittovi šílenec sympatický, v jehož případě nepochybujete, že ho „morální kompas“ vždy na poslední chvíli nasměruje správným směrem. Velmi požitek nabízejí akční scény točené povětšinou bez CGI, naživo přímo v ulicích New Yorku. Díky snazší zranitelnosti cyklisty oproti automobilistovi pociťujeme sváděný boj s časem takřka fyzicky. ___ Premium Rush není jenom akcí neskutečně rychlou, ale hlavně akcí, která je rychlá tak promyšleným způsobem, že v ní ještě zbývá dost prostoru pro vtipkování, ekologickou agitaci, romantiku, rodinné melodrama a důkladné topografické zmapování New Yorku. 80% Zajímavé komentáře: Traffic, mcb, Madsbender ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Prostoduchá akční zábava. Ale až překvapivě dobře natočená. Gordon-Levitt dobrej jako vždy, ale výrazně jej zastiňuje Michael Shannon, který si tu střihnul nejroztomilejšího záporáka roku. Hlavně kvůli němu (a jak už jsem naznačil, perfektní režii a kameře) má smysl Premium Rush zhlédnout, byť se ani zdaleka nejedná o žádný scenáristický zázrak. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Slušná náborovka na eko dopravu. Abych se dlouze nevykecával dáme to jednoslovně - akční, hravý, originální, zábavný a tempem taky rychlý, že víc než stačíte vypít jednoho rezka už běžej záverečný titule. Takhle nějak si představuju akční jednohubky tohoto století. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Ústredná zápletka je síce chabučká a finále s generálnym zjazdom newyorských cykloposlíčkov mohlo byť epickejšie, ale je to FANTASTICKY natočené (kamera a strih úplná dokonalosť, nečudujem sa, že formalista Douglas vpálil plný počet) a tá téma a prostredie sú vyťažené dokonale. JGL a Shannon samozrejme super. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Expresní zásilka je expresně akční thriller. Všechno se děje v rychlém sledu, celý ten film je nápaditý, efektivní a originální. Do toho mi přijde, že Joseph Gordon-Levitt teď hraje snad v každém zajímavějším kousku a momentálně je na mém pomyslném žebříčku nejčastěji vídaných herců. Každopádně i tady mi ten sympaťák udělal velkou radost. Celý film je podle mě na tři hvězdičky, taková klasika. Pokud si zvyknete na to, že tady není důležitý příběh, ale právě způsob, jakým je film natočen, budete se bavit. A mě to těch 91 minut stačilo bohatě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $20,275,446Tržby Celosvetovo $31,083,599Tržby za predaj Blu-ray v USA $284,590Tržby za predaj DVD v USA $6,911,154║ má to dobré grády, strhujúce scénky, výbornú kameru, nápaditosť, Koepp nečakane prekvapil, Joseph Gordon-Levitt potvrdzuje štatút vychádzajúcej hviezdy a na Michaela Shannona sa už jedine tešiť čo bude stvárať Supermanovi /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Cyklofašo Levitt versus fízlokrat Shannon v Grand Theft Bike plném limitů (časových, prostorových a bohužel i vypravěčských). Řetěz tomu ke konci padá, protože humánní čínský olej z dětí zrovna nemaže, ale na výbornou zábavu to pořád ještě stačí. Škoda, že počáteční euforka poměrně rychle opadne a zbydou z ní hlavně prvotřídní výstupy Shannona a jeho psychopatické mentální přehazovačky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,COS MI TO UDĚLAL? CO TO SAKRA VEZU? BĚHEM POSLEDNÍCH DVACETI MINUT MĚ UŽ MÁLEM TŘIKRÁT ZABILI. A NEBYLO TO MOJÍ VINOU.“.... /// Roztáčí šlapky a berou za to prachy (ne, fakt mě nezajímá, za kolik tebe roztočila šlapka…). Jízda na kole jako akční film? No hloubku to nemá, ale nápad ujde (a provedení taky). Jízda na červenou (si to zkus chytráku!), jízda v protisměru (jo to znám!) a do toho ta šikmooká holčina se svojí obálkou. Hon na cyklistu autem, na kole, pěšky, letadlem (soráč, trochu kecám…), slabší kusy vodpadaj, ale Joseph Gordon – Levitt propočítává možnosti či pravděpodobnosti průjezdu ,,prekérek“ a rejža vypráví v časových smyčkách (jako co bylo než bylo a pak bylo…). Logice při pádech vévodí (téměř) nesmrtelný kolo, ale jestli jste schopni podstoupit chvilkovou lobotomii, tak by vás mohla tahle nenáročná jednohubka pobavit. Stejně jako všechny cyklo-messengery, Zdeňka Svěráka, čínský přistěhovalce a obdivovatele Dannyho MacAskilla (asi zase kapku kecám…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přemejšlím, jak dostat rodinu do Ameriky. 2.) Mám kolo a nemám práci. 3.) U filmů nepotřebuju přemejšlet (přemejšlet? A to jako proč?...). 4.) Thx za titule ,,Bladesip“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Sony, Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 2,255 // Otvárací Víkend v USA: $6,030,164 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, příjemná, rychlá Oddechovka s hezkým zpracováním.. Hvězdičku přidávám za Originalitu, ale Akční Nářez nečekejte. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hoci za scenárom stojí jeden z najlepších, najoriginálnejších a tým pádom mojich najobľúbenejších hollywoodskych scenáristov, výsledok tomu ale neodpovedá (David si to zároveň aj pekne krásne odrežíroval, no nesiaha to ani po členky jeho predchádzajúcim režisérskych počinom, ako boli Ozveny mŕtvych a hlavne kingovka Tajomné okno). Je to dosť štandardná, neoriginálna záležitosť plná prevarených klišé. Niečo "viac" tomu dáva až (skvelá, viac bicyklov vo filmoch!) bajková problematika, občas čertovsky originálna vizuálna hračička, sympaťák Joseph Gordon-Levitt, sympaťáčka Jamie Chung a sympaťáčka Dania Ramirez. Naopak, Michael Shannon je ako záporák nezáživný. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který se jednoduše nezastaví. Drzí, rychlý, plný nápadů a s mým oblíbeným sympaťákem JGL. Škoda té jednoduché zápletky, být to maličko originálnější, určitě bych neváhal a šel i na plný počet, protože potenciál tu určitě byl. Shannon je magor, má xicht jako magor a už by neměl nikoho jiného hrát, než magory! Hrozně se těším na jeho podání Generála Zoda, zde dokazuje, že záporáci mu opravdu od přírody padnou. Kolem a kolem, jednoduchá zábava, když je venku hnusně - proč ne. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Má to šťávu, Gordona-Levitta, suprový kola, skvělýho Michaela Shanonna, nemusíte u toho přemýšlet a je to akorátně dlouhý akčňák, pro mě trojka jak vyšitá.70% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Od jednoho z nejproduktivnějších hollywoodských scénaristů posledních třiceti let, Davida Koeppa, bych čekal trochu víc. Ale stručně: i tak se mi dostalo velmi originální cyklistické jednohubky, kterou by měl vidět každý fanoušek Machaela Shannona, který je zde, stejně jako vždy, over the top. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmům, které nebrzdí, ale patrně od nich chci víc, než jen přemístění obálky z bodu A do bodu B s nepatrnými obtížemi v bodě C. Přesto si myslím, že sebevražedná cyklistika celkem ušla, rychlovybírání bezpečné trasy mě vyloženě bavilo a gamblerský polda měl solidní charisma. Určitě bych však byl spokojenější, kdyby to kličkování mezi taxíky mělo i jiný smysl, než hru na efekt. ()

Související novinky

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

22.10.2013

Studio Lionsgate oficiálně oznámilo, že v pondělí bylo v Londýně zahájeno natáčení akční dobrodružné komedie Mortdecai. Název je zároveň jménem hlavní postavy, štramáckého a trochu snobského… (více)

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

10.01.2013

Joseph Gordon-Levitt sice letos neuspěl s Expresní zásilkou (přinejmenším komerčně), ale Looper a hlavně Temný rytíř povstal byly velké hity. Není divu, že se jej mnozí snaží získat do svých projektů… (více)

Reklama

Reklama