Reklama

Reklama

Jáma

všechny plakáty
Celý film
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko / Estonsko, 2010, 23 min

Obsahy(1)

“JÁMA“ je dokument, zobrazující život ukrajinské rodiny, která se nepoddá soudobému způsobu života. Tam, kde se staré střetává s novým, kde se transformuje něco jedinečného, vzniká konflikt. Dokument se věnuje tématu rodiny a tradičních ukrajinských Vánoc - stejně jako nesnadným životním podmínkám, které připravil stavební projekt města Kijeva. Je to příběh o víře, která uhasíná jako poslední. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

O rodině, která se snaží vyhnout městskému systému. Docela zajímavý dokument, ale nijak zvlášť neosloví... 6/10 = 60% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Netradiční život praštěné(?) ukrajinské rodiny očima českého režiséra. Námět skvělý, zpracování dobré.;-) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokument o dosti zvláštní rodině, která žije ve starém polorozpadlém domě uprostřed moderního kijevského sídliště (rozuměj: králíkárny) a nehodlá se stěhovat. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Katjo vydrž, jdu tě vysvobodit z té hrozné Ukrajiny. :-* :-D Jinak námět zajímavý, zpracovaní nezajímavé. 70% ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Bylo jasné, že téma boje Nataši proti developerům je nosné a tenhle krátkometrážní dokument je jen začátek. Pro mě jsou oba filmy zásadní. O krátkometrážní, ale hlavně dlouho metrážní Jámě píšu tady: http://25fps.cz/2015/jama ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka svoji automatickou statečnost malinko devalvuje tím, že jako její motivaci uvádí patriotismus, přitom je to právě její země, kdo ji chce z onoho plácku vystrnadit. Motivace ale nakonec nejsou důležité, důležité jsou činy, které oné bodré ženě navíc příliš neusnadňuje nelehké žití se dvěma muži, jedním ochlastou a druhým magorem. Režisér Stejskal vybral skutečně zajímavé téma a poté ho neméně zajímavě zpracoval. Za poselství, které se podprahově nese celým dokumentem a jež je nakonec potvrzeno posledním citátem, jedna hvězda navíc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nad tím mi zůstává rozum stát. Tedy ne nad tím, jak to autor natočil, ale nad tím, jak někteří lidé dnes žijí a jak uvažují. Zajímalo by mě, jak to s tou rodinou bylo dál. Sice je to na konci řečeno, ale uběhl další rok a to je spousta času, aby se hodně změnilo. Také se zde mluvilo o tom, že se soudí od roku 1992. To je neuvěřitelná doba. Nechci rodině přát něco zlého, ale nedokážu pochopit, že je nevyhodili násilím. Tenhle dokument by se dobře vyjímal mezi tím, co vysílá ČT 2. Věřím, že by se na něj podívalo více lidí. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

"Díra" uprostřed moderního panelákového sídliště. Kontrast dvou světů. Pro většinu to jsou špinavci, primitivové. Kontrast dvou naprosto rozdílných vesmírů mnohde není patrný jako právě tady. Co ale když právě oni jsou ti hodní, ti chytří, co se nenechají vtáhnout do okolního zlodějského, komerčního a úplatkářského světa? Je až zarážející, jaký dojem na mě udělala Yuliya Sokolova, ženská takového charakteru, jaký jsem ještě nepoznal. Čistě teoreticky, narodit se v jejich rodině, byl bych hrdý, že jsem Ukrajinec. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Starý statek mezi hnusnými paneláky, kozy uhánějící po asfaltce kolem těch paneláků, kozy hrabající se v popelnici, charismatický starý muž se zlatými zuby, divný muž převlečený za Santu a hlavně - žena žijící se dvěma manžely - Absolut Ukrajina. Chtěla bych to zažít na vlastní kůži. ()

Dartdevil 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ dokumentů můžu. Zásadová žena udržuje svoje hospodářství uprostřed sídliště, odkud je jí marně snaží vystrnadit stavební firma, jejíž je pozemek pod domem (díky fantastické Ukrajinské privatizaci). ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Různí lidé žijí různě a tito jsou oproti masám trochu specifičtí. Něco jako farmářka Havránková, která léta bránila dostavbě dálnice do HK, protože nedostala náhradou za své pozemky to, co si představovala. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zvláštní rodinka, která žije v polorozpadlém baráku plném koz a slepic uprostřed paneláků v jedné ze čtvrtí v Kyjevě. Jejich dost odlišný způsob života je trnem v oku místních usedlíků a také developerské společnosti, která by chtěla jejich pozemek odkoupit a vystavět na něm další z betonových obytných krychlí. Že se nevzdali a od r. 1992 bojují za lepší život (od r. 1992 probíhá soudní proces), i když noří svůj nos v naprosté bídě je hodno obdivu. Když kamera vejde přes práh jejich domu a ponoří se do běžného dne plného radostí a strastí této rodinky, objeví se před námi obraz starých časů, tradic a názorů. Na tento sociální dokument navazuje před několika dny uvedený dokument Jáma (2014) stejného režiséra Jiřího Stejskala. Dokument je možno shlédnout on-line. 3* ()

alex011 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé. Takýchto dokumentov by malo byť viacej. Obdivujem ich čo tak žijú, nie že by som s tým súhlasil ale aj tak majú môj obdviv a rešpekt. ()

Související novinky

Reklama

Reklama