Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Prvních asi dvacet minut je nejlepších, což je škoda, protože to hlavní přichází právě potom. Nicméně je to perla mezi dětskými dobrodružnými filmy, kterou kazí z dnešního hlediska snad jen nevěrohodné triky, jakkoliv mohly být v době svého vzniku působivé. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Stateční kapitáni byla v dětství moje oblíbená knížka, proto první, co mě (nepříjemně) překvapilo je, že věk hrdiny se zde posunul o pět let níž. Z toho důvodu je naopak pozitivní rozdíl oproti předloze, že se Harvey motá spíš okolo starších členů posádky a ne svého vrstevníka Dana jako u Kiplinga. V podstatě se ten příběh dost posunul, kniha byla o přátelství dvou kluků z různých sociálních vrstev, tohle se spíš zaměřuje na narušený vztah otec/syn a postava Spencera Tracyho je tu zásadně zvýrazněná. To nemyslím jako výtku, jen to podotýkám. Navíc vzhledem k dobovým konvencím by to, co v knize fungovalo, zřejmě ve filmu působilo dost měkce. Škoda že jsem ten film neznal před nějakýma deseti lety, protože je to ve svém žánru skutečně skvělá práce. Nečekal jsem to. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Krásny film s fantastickým Tracym. Škoda, že detské filmy sa už netočia takto elegantne. Záverečná štvrťhodina je totálna ždímačka sĺz. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

I přes znatelné stáří mě Stateční kapitáni bavili svým dobrodružstvím, vtipem, výchovnými prostředky i dramatickými okamžiky. Spencer Tracy se role portugalského rybáře zhostil opravdu bravurně a právem byl oceněn Oscarem. Pro mladé diváky je tento film jistě pořádnou porcí romantiky a dobrodružství a možná se dokáží vcítit a ztotožnit i s postavou Harveyho. Příjemná hudba, řada vynikajících scén a samotný závěr dotváří výsledný dojem za pěkné 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi vyzretý detský, respektíve mládežnícky film. Ukazuje nápravu rozmaznaného chlapca, ktorý je však ešte vo veku, v ktorom je to akceptovateľné a vinu nesú rodičia. Harveyho otec ale nie je záporná postava, ktorá sa na konci uvedomí a všetko skončí šťastne, je to inteligentný sympatický chlap, ktorý iba nemá čas. Čo samozrejme neznamená, že to neskončí šťastne, že...Poteší snáď každý záber na mori, vždy pôsobia na svoju dobu dôveryhodne a niekedy až úžasne. Film ukazuje aj ten najhlbší smútok, aký môže dieťa zažiť a vysvetľuje ho taktiež svojmu publiku veľmi inteligentne a nevtieravo. Takže dá sa povedať, že americké deti 30. rokov mali v kinách väčšie šťastie ako tie dnešné, ktoré sú buď vychovávané filmami polopate, alebo vôbec. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmy, od kterých nic neočekáváte, vás občas příjemně překvapí. Nečekal jsem tak dobrý příběh na téma rodiče a děti. Povaha kluka je výborně propracovaná. Film, který by si měli pustit všichni majetní otcové rodin :). ■ V neposlední řadě výborný dokument o lovu tresek před sedmdesáti lety. Nejvíc mě dostala scéna spouštění člunů, která vypadá, že byla skutečně nafilmovaná na rozbouřeném moři. Film je z roku 1937 a přesto jsou v něm scény plachtění krásné! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika pre mládež sa nesie v znamení poctivej filmárčiny, peknej myšlienky a presvedčivých hereckých výkonov. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nádherně dojímavý a přitom nesentimentální příběh o tom, co znamená být otcem, ale také o tom, co znamená být synem. Rozmazlený chlapec zanedbávaný svým bohatým rodičem se náhodou ocitne na rybářské lodi a jeden z námořníků se pro něj stane otcem jakého nikdy neměl - starostlivým, věnujícím mu svoji pozornost a učícím ho nové věci. ___ Nejsem si jistá, jestli by si dnes někdo troufl takový snímek natočit, protože malý Harvey se do rybáře Manuela jednoduše zamiluje. Je to láska dokonce i se žárlivostí, když téměř nesnese představu, že má Manuel na břehu několik přítelkyň. Samozřejmě to není láska sexuální, ale obdivná a trochu i majetnická - právě proto si myslím, že v současnosti takový snímek nemůže vzniknout: všichni by za tím hledali neexistující skryté pedofilní motivy. Pro rybáře je ale chlapec kamarádem, který v něm nečekaně vzbudil dosud odmítané otcovské pocity a zodpovědnost. ___ Na rybářské lodi není čas na nějaké nimrání se v pocitech a traumatech, proto je snímek občas i poměrně drsný. Scény plachtění nebo veslování na rozbouřeném moři nenechají nikoho na pochybách, že při téhle práci jde o život. Dnešní filmy pro děti jsou proti tomu selanka. /17. 5. 15./ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dobrodružný příběh, se kterým jsem neměla nejmenší problém, čas od času si ráda nazuji dětské střevíčky a stanu se malou holkou na rybářské lodi.. Freddie Bartholomew jako rozmazlený Harvey „napřesdržku“, ovšem jakmile přepadne z paluby do moře, začne se odvíjet krásná, hluboce lidská, dojemná záležitost.. Mladý Spencer Tracy v roli prostého Manuela vynikající, hned bych se nechala adoptovat.. Zcela zapomenutá filmová perla, v rámci žánru „dobrodružství pro kluky“ hodnotím plnou palbou, byla jsem na té lodi s nimi a houpala se na vlnách.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako sa z privilegovaného spratka stane správny chlap. Aj keď príbeh ako taký neponúka nič výnimočné, teda aspoň v dnešnej dobe nie, skvelá réžia a herecké výkony dodávajú filmu punc kvality. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Zasloužený oskar pro Spencera Traceyho. Kromě něj mě ještě hodně zaujal Lionel Berrymore. Jinak se jedná o zábavný dobrodružný film, který ani chvilku nenudí a ke konci trochu dojme, i když slza neukápla :-)) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Statoční kapitáni je hollywoodsky naporcovaný príbeh o posolstve zo života, ktorý má vyššiu, rozumej nepredstaviteľne vznešenejšiu cenu, než to, čo mladý chlapec žil doposiaľ. Oceniteľný je najmä spôsob komunikácie medzi Tracym a mladým Harveym, pretože on je drzý (výborné Flemingove vedenie ambivalencie) a tempársky oproti prostému staršiemu námorníkovi kontrastne vyčnieva. Waxman v rámci filtrácie hmly a ilúzie exteriérového feelingu perfektný, posolstvo vzrastá na diváckom pôžitku a finále je už ale samozrejme predvídateľné. Ale vzhľadom k dobrej komunikačnej disproporcii a následného odhaľovania drobných čiastočiek dávajúcich zmysel - poctivé skonštalované a vôbec sa nečudujem, ak film nostalgicky doznieva v určitej fanúšikovskej skupine, pretože je skutočne kvalitný. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchova zpovykovaného synáčka hrdiny kapitalistické práce v lůně dělnické třídy. Trochu podivný námět. Hm, od předlohy, pamatuji-li si ji dobře, se tato adaptace liší. V knize je Harvey výrostek, zde chlapec, Manuel byl v románě vedlejší postavou - Harveyův kamarád a mentor na lodi byl Diskův syn. Je to celé předžvýkané Hollwoodem, zalité sentimentem a cukrované pathosem. Ale některé scény z lodi jsou kouzelné a celý film zachraňují. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si nebyl jistý, co čekat od filmu pro děti, který je starý bezmála osmdesát let. No, nakonec jsem byl velmi příjemně překvapený z toho, co jsem viděl. Tohle je film, který není nutně hezký, příjemný, ale má vyhrocené momenty, která tu fungují. Tohle je jeho nesmírná síla, stejně jako herecké výkony, díky kterým přetrval až do současnosti a je stále zajímavý. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Příběh kterak se z rozmazleného, nafoukaného klučiny který si kvůli penězům vlastního otce mohl dovolit dělat a chovat se vůči okolí jak se mu zlíbilo stal odvážný, citlivý a pracovitý hoch. 90% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné... ()

Reklama

Reklama