Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Krasny film o bohatem a namyslenem klukovi, ktery se nestastnou nahodou dostane na rybarskou lod, kde musi stravit tri mesice sveho zivota. Je prijemne sledovat klukovu mentalni promenu, pratelske pouto k jednomu rybari i jeho vztah s otcem. Pobavi i hecovani a hlasky rybaru. Hereckym vykonum vevodi jako temer vzdy vynikajici Spencer Tracy. Pekny dobrodruzny film. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmy, od kterých nic neočekáváte, vás občas příjemně překvapí. Nečekal jsem tak dobrý příběh na téma rodiče a děti. Povaha kluka je výborně propracovaná. Film, který by si měli pustit všichni majetní otcové rodin :). ■ V neposlední řadě výborný dokument o lovu tresek před sedmdesáti lety. Nejvíc mě dostala scéna spouštění člunů, která vypadá, že byla skutečně nafilmovaná na rozbouřeném moři. Film je z roku 1937 a přesto jsou v něm scény plachtění krásné! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

I přes znatelné stáří mě Stateční kapitáni bavili svým dobrodružstvím, vtipem, výchovnými prostředky i dramatickými okamžiky. Spencer Tracy se role portugalského rybáře zhostil opravdu bravurně a právem byl oceněn Oscarem. Pro mladé diváky je tento film jistě pořádnou porcí romantiky a dobrodružství a možná se dokáží vcítit a ztotožnit i s postavou Harveyho. Příjemná hudba, řada vynikajících scén a samotný závěr dotváří výsledný dojem za pěkné 4*. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchova zpovykovaného synáčka hrdiny kapitalistické práce v lůně dělnické třídy. Trochu podivný námět. Hm, od předlohy, pamatuji-li si ji dobře, se tato adaptace liší. V knize je Harvey výrostek, zde chlapec, Manuel byl v románě vedlejší postavou - Harveyův kamarád a mentor na lodi byl Diskův syn. Je to celé předžvýkané Hollwoodem, zalité sentimentem a cukrované pathosem. Ale některé scény z lodi jsou kouzelné a celý film zachraňují. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • Tracymu se nelíbily kudrnaté vlasy, ze kterých si mnoho přátel dělalo legraci. Joan Crawford Tracymu přezdívala Harpo (podle kudrnatého Harpo Marxe). (Kulmon)
  • Jediný film, kde Freddie Bartholomew nehrál vyloženě kladnou postavu. (Kulmon)
  • Památník rybářů z konce filmu se je replika z města Gloucester ve státě Massachusetts. Skutečný památník je vidět na začátku filmu Dokonalá bouře (2000), který je věnovám gloucesterským rybářům. (Kulmon)

Reklama

Reklama