Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchova zpovykovaného synáčka hrdiny kapitalistické práce v lůně dělnické třídy. Trochu podivný námět. Hm, od předlohy, pamatuji-li si ji dobře, se tato adaptace liší. V knize je Harvey výrostek, zde chlapec, Manuel byl v románě vedlejší postavou - Harveyův kamarád a mentor na lodi byl Diskův syn. Je to celé předžvýkané Hollwoodem, zalité sentimentem a cukrované pathosem. Ale některé scény z lodi jsou kouzelné a celý film zachraňují. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepsich filmov Victora Fleminga popri Gone with the wind 1939. Film ma v sebe dobrodruzne crty, prvky dramy, ale aj tzv. otcovsky vztah a zachranu maleho chlapca. Doteraz netusim, co je sice "Flemingove vedenie ambivalencie" no ale ani to vediet nechcem. Lebo filmu nerozumiem, ja sa chcem u filmu hlavne bavit. Ako vsak vidim, dalsie odborne termity tu boli vymyslene a v ramci "filtracie hmly a iluzie exterieroveho feelingu" som si uzival morsku cast filmu, vyborne dialogy a reuzi na urovni. Spencer Tracy ziskal za film Oskara, on bol hlavnym tahunom filmu a cosi mi hovori aj melvyn Douglas- zvysok hercov potom jaxi neznam. 98 % ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si nebyl jistý, co čekat od filmu pro děti, který je starý bezmála osmdesát let. No, nakonec jsem byl velmi příjemně překvapený z toho, co jsem viděl. Tohle je film, který není nutně hezký, příjemný, ale má vyhrocené momenty, která tu fungují. Tohle je jeho nesmírná síla, stejně jako herecké výkony, díky kterým přetrval až do současnosti a je stále zajímavý. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nádherně dojímavý a přitom nesentimentální příběh o tom, co znamená být otcem, ale také o tom, co znamená být synem. Rozmazlený chlapec zanedbávaný svým bohatým rodičem se náhodou ocitne na rybářské lodi a jeden z námořníků se pro něj stane otcem jakého nikdy neměl - starostlivým, věnujícím mu svoji pozornost a učícím ho nové věci. ___ Nejsem si jistá, jestli by si dnes někdo troufl takový snímek natočit, protože malý Harvey se do rybáře Manuela jednoduše zamiluje. Je to láska dokonce i se žárlivostí, když téměř nesnese představu, že má Manuel na břehu několik přítelkyň. Samozřejmě to není láska sexuální, ale obdivná a trochu i majetnická - právě proto si myslím, že v současnosti takový snímek nemůže vzniknout: všichni by za tím hledali neexistující skryté pedofilní motivy. Pro rybáře je ale chlapec kamarádem, který v něm nečekaně vzbudil dosud odmítané otcovské pocity a zodpovědnost. ___ Na rybářské lodi není čas na nějaké nimrání se v pocitech a traumatech, proto je snímek občas i poměrně drsný. Scény plachtění nebo veslování na rozbouřeném moři nenechají nikoho na pochybách, že při téhle práci jde o život. Dnešní filmy pro děti jsou proti tomu selanka. /17. 5. 15./ ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • Spencer Tracy o roli Manuela příliš nestál. Vadilo mu, že bude v několika scénách zpívat. (Kulmon)
  • Ani jedna scéna se nenatáčela na moři. (Kulmon)
  • Spencer Tracy nenáviděl svůj herecký výkon do doby, než byl nominován na Oscara (a zvítězil). (Kulmon)

Reklama

Reklama