Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1941 se chýlí ke konci a polské město Przemysl začal ovládat nacistický teror. Jeho obyvatelé už nejsou Poláky, ale občany třetí říše. U jedné z židovských rodin žije i sedmnáctileté děvče, katolička Fusia Podgorská. Když jsou Diamantovi donuceni odejít do ghetta, odkud je čeká cesta do tábora smrti, Fusia se rozhodne je z ghetta propašovat. Ukryje je na půdě domu, v němž žije se svou sedmiletou sestřičkou Helenou, ale časem Židů, kteří hledají útočiště v podkroví, přibývá. Schovávat přes dva roky třináct lidí je stále nebezpečnější, zvlášť když se do domu z rozhodnutí armády nastěhují dvě německé armádní sestry... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tento film má problém v tom, že za tu dobu, co vznikají válečné filmy, nepřinesl nic nového. Na druhou stranu ale opět vypráví příběh, který se stal. A takové příběhy by se nikdy neměly zapomínat. Hlavně proto, že ačkoliv jsou si vzájemně hodně podobné, každý je přesto velice osobitý. Osobitý v prostředí, ale i v konkrétních postavách, které daný život žijí. Plusem u tohoto filmu je také hlavně to, že se točil u nás a objeví se v něm řada českých herců. To také u mě převládlo nad negativy, kterých mimochodem také není úplně nejméně. Nejzásadnější negativum je asi to, že režisér si film nedokázal ukočírovat a tak se chvílemi tváří jako hodně slušné béčko. Nicméně za kulisy a evidentní práci českých kolegů vmáčknout do filmu co nejvíce atmosféry z války musím jít s hodnocením výš. Některé prvky ve filmu mi totiž přišly až za hranici dokonalosti a bylo vidět, že si s jednotlivými věcmi vysloveně vyhráli. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná docela dobrý námět, ale hodně mizerné zpracování. Celý film na mě působí dost laciným dojmem a ani obsazení některých českých herců v čele s Aňou Geislerovou to nijak nemůže zachránit. Vadily mi detaily jako koukání "německých" vojáků do kamery, jen těžko uvěřitelné chování k podřízenému polskému obyvatelstvu (scény, kdy by ve skutečnosti esesák zabíjel i jen pro potěchu, ale ve filmu se blahovolně otočí pryč a nic neudělá). Navíc příšerně srandovní jména jako Fuša, Diamantovi a paní Cimrmanová :-) Dialogy typu - "My jsme Židi!" - "I já jsem Žid". A jako pecka nakonec gestapák v podání Hanáka (už zase) nadabovaný jiným českým hercem (jedná se o americký film, dabing sám o sobě dost mizerný). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

U filmu byl podtitulek "Podle skutečné události". To už je pro mě varovný signál, který mě přitahuje. Pořád si říkám, jak jí to mohlo všechno projít , že jich zachránila tolik. Ale dobře, za války se dělo spoustu věcí. Námět si říkal o mnohem dramatičtější zpracování, jistě by nebyla nouze o vypjatější situace a mohlo by dojít na pořádnou ždímačku emocí. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príliš "americké" videnie, takýchto filmov (na túto tému) je viacej, a sú lepšie, výber hercov nepovažujem za veľmi šťastný, celé mi to pripadá ako objednávka pre hercov aby si mohli "zahrať". :( ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Je to už dávno, čo som tento film videla. Veľmi rada by som si ho pozrela znova a porovnala svoje dojmy ... Nateraz ho mám zafixovaný ako citlivú drámu s veľmi sympatickými postavami. Dokonca na mňa hlavná hrdinka svojho času zapôsobila natoľko, že som celkom seriózne uvažovala nad tým, že keď budem mať niekedy dcéru, nazvem ju Fusia ... Nebojte, už ma to prešlo :-) ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Na to, že je Tichý úkryt natočený podle skutečného příběhu, je v něm pár chybiček. Ty největší jsou asi dvě. Docela zarážející je krásný vztah mezi Poláky a Rudoarmějci v době sovětské okupace Polska, stejně jako návštěva hlavní hrdinky v pracovním táboře je dost nepravděpodobná. Ale i tak dávám 4*. Jednak je to silný příběh, který si zaslouží divákovu pozornost. A hlavně, na to, že jde o televizní film jde o docela silný zážitek, chybičky nechybičky. A navíc se ve filmu objeví několik českých herců, a to nejen ve vedlejších rolích. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Námět filmu dobrý, zpracování horší. Zápory: dost zkreslené, rusáci byli v Polsku stejní okupanti, jako nacisté. ()

embee 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět. Jen těžko lze uvěřit, že se to doopravdy stalo, a všichni přežili, protože se (aspoň tedy ve filmu) nechovali zrovna opatrně, a mnoho lidí v okolí určitě něco tušilo. Asi měla Fusie štěstí na ne-svině. Zpracování a herecké výkony trochu pokulhávají, ale stejně dávám za 4. Filmy z 2. světové, ty já prostě můžu. Jen mě udivuje, že jsem tento film viděla poprvé až nyní, 15 let od jeho natočení. Asi mi ta léta nějak unikal. Nebo se až tak nevysílal? ()

San Miguel 

všechny recenze uživatele

Film by mohl být zpracován o kapku lépe. Ale i tak se mi docela líbil. Dávám 4* za zpracování a pátou* za to, že se film točil z velké části v mém rodném městě Hradci Králové. ()

Reklama

Reklama