Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sebbemu (Sebastian Hiort af Ornäs) je patnáct a žije s matkou (Eva Melander) v bytě, který je skutečně velmi malý. Sebbe dělá, co může. Údery nikdy nevrací. Miluje svou matku, protože jinak ani nemůže. Uteče na smetiště a v jeho rukou začnou ožívat mrtvé věci. Má sílu tvořit. Tady je svobodný, ale sám. Jeho odstup narůstá stejným tempem, jakým se jeho svět scvrkává, až nakonec jednoho dne je zcela izolován, jen se svou matkou. Selže-li i ona, vše ostatní zmizí.
Babak Najafi (1975), švédský režisér a scenárista íránského původu, vystudoval Univerzitní školu filmu, rozhlasu, televize a divadla ve švédském Stockholmu. Po studiích natočil několik dokumentů a krátkých hraných filmů - např. Rasten (1999), PAVLOVY NAROZENINY (Pablo's Birthday, 2002) či ELIXÍR (Elixir, 2004). Snímek SEBBE (2010) je jeho prvním celovečerním filmem. (ČSFD)

(více)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jakmile je pod názvem filmu napsáno, že se jedná čistě jen o drama a země původu je jeden z pěti skandinávských národů, můžete si předem být jisti, že ačkoliv to bude jakékoliv drama, víceméně pokaždé Vás sejme. Sebbe je film debutanta Babaka Najafiho, který je zaručeně čistokrevným Švédem s Íránskými kořeny. No a už ten tuhle životní depku zvládl naprosto s přehledem. Sebbe žije v dost průserový rodině čítající jednu matku. Sám je součástí šikany a přitom není vůbec hloupej. Dětskej svět je ale přeci jen něco jinýho a tak v jeho očích sledujete čiré zoufalství, které na něj střílí depresivní šípy ze všech stran jeho života. Postavu Sebastiana zahrál Sebastian Hiort af Ornäs naprosto luxusně. Vyčetli jste mu, jen z očí, prakticky všechno to smutné. Závěr už byl brutální přeháňka, ale na druhou stranu splnil to, co si režisér od něj vyžádal. Byl jsem napjatej jak struna od balalajky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fanasticky nasnímané sociální drama, kterému padá řetěz hlavně když režisér sáhne po obzvláštňujících efektech a naruší tak magicky blízkou vazbu postav a skvostné kamery Simona Pramstena. Nicméně obraz sociálního prostředí göteborgské spodiny je tu bolestně autentický a detailní, což jen podtrhuje úchvatný výkon Sebastiana Hiorta af Ornäse, který to nikým nechtěné stvoření vystihl neskutečně trefně. Babak Najafí je nepochybně velký talent, takhle ryzí severská žánrovka je toho názorným příkladem. Silné ****. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavá dráma, ktorá však nie je až taká dobrá, ako som si myslel. Keby sa ma niekto opýtal na nejaký dej, tak by som mu toho veľa nepovedal. Akurát že je to o ťažkom živote jedného 15-ročného fagana zo sociálne slabej vrstvy, ktorý má matku alkoholičku a zlodejku. Chýbala však tomu nejaká scénka, pre ktorú by som si mal film zapamätať, dokonca aj samotná šikana mi prišla až príliš mierna. Lepšou alternatívou je určite spomínaný Klass (2007) - hlavne kvôli brutalite, príp. Min bedste fjende (2010) - hlavne kvôli obsahu, a dokonca aj tie scénky šikanovania mi pripadali lepšie a bolo ich viac, a to tam hrali malé deti. Nakrútené to bolo dobre, herci to zahrali bravúrne, aj prostredie bolo výborné. Napriek tomu ma dráma nechala úplne chladným. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí drama dvou ztracených lidiček Sebbeho a jeho matky, které vás chytne za srdce svou ponurostí a bezútěšností v jejich nelehké životní situaci. Velmi citlivý Sebbe, který ve svých patnácti letech má jako každý mladý kluk své sny, ale musí se potýkat s tvrdou realitou nejen ve škole, ale i doma, kde i přes svou lásku k matce cítí a je mu dáno i najevo, že je pro ní jen další z mnoha přítěží. Sebastian Hiort af Ornas hrál svou roli skvěle a jeho smutný výraz ve tváři se přenesl i na mě, takže emoce fungovaly. Na debutní snímek Babaka Najafiho, až na pár momentů se to určitě povedlo. SPOILER: na dárek matka peníze neměla a na cigarety a chození do restaurace ano? A s tím dynamitem na konci to bylo absolutně nereálné! KONEC SPOILERU. Po vizuální stránce vynikající a za závěrečnou písničku musím určitě přihodit jednu hvězdu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Sebbe je takový tradiční sociální drama, který v sobě nese tu kousek šikany a tu kousek rodinných problémů a tak dále, ale Švédové to prostě umí natočit správně depresivně a opravdově, že pro člověk není stereotypní a nudný sledovat už po několikátý podobnej příběh ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Snímek Sebbe přináší drsný příběh dospívajícího kluka, se kterým se život vůbec nesere, a činí tak realistickým a krutým způsobem, jakým dokáží snímky natáčet snad jen severské země. Depresivní, bezvýchodné. Sebbe vede tak bezútěšný život, v němž není snad nic, co by ho těšilo, z čeho by měl radost. Jakoby v něm nebylo místo pro radost, úsměv či pochopení. Slunce do jeho života zrovna moc nesvítí, zato mračna a temná obloha je všudypřítomá. Jen jsem si během sledování říkala, jestli už si nezažil dost a kolik toho ještě musí snést. Už jsem se hrozila tragického konce, ale naštěstí pro něj, se alespoň tato situace nakonec v dobré obrátila. Snad na něj čeká lepší život. Výborné výkony obou hlavních představitelů. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Štandardná" severská dráma, ktorá dokáže vďaka hraniu na city pomerne solídne znechutiť. Niektorí ľudia majú skrátka celý život smolu. A presne taký je osud, príbeh Sebbe-ho, na ktorého sa to valí zo všetkých strán. Chvála bohu za moju milovanú mamičku - mamičku najdrahšiu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutné, veľmi smutné. Nie je nič smutnejšie ako keď sa matka poriadne nestará o svoje dieťa. Pomalé tempo snímku dovoľuje tento depresívny stav matky so synom pocitovo pekne precítiť. Sebbe ako hlavná postava si tak diváka získa takmer okamžite. Páčila sa mi aj hudba, ktorá tu výborne prispievala k všeobecnej clivote a smútku. Ó áno, škandinávci takéto snímky vedia točiť. Realita všedných dní mnohých rodín, o ktorej sa moc nehovorí... Len škoda pri konci tej kvázi teroristickej eskapády s dynamitom, po dramatickej stránke by sa to obišlo aj bez toho. 80/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler hrozí nebezpečne ! Podľa mňa, ono by bolo brutálne, keby to tam celé odpálil, ale mne sa zdalo brutálnejšie, že ho poslala do prdele! Koniec možného spoilera. No a na záver by som rád dodal, že nechce sa mi veriť, aby si 15 ročný chalanisko nenašiel niekde prácu popri škole, to nech mi nikto nehovorí ! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Presne takéto filmy mám rada, pretože sa im dá ľahšie veriť. Však koľko je takýchto príbehov, kde matka pije, nevie sa poriadne postarať o svoje dieťa ... a to dieťa tým trpí a predsa ju miluje. Zase raz perfektné Švédsko. Výborne natočené, krásna hudba a obaja, aj Sebastian a aj Eva, zahrali svoje role naozaj vynikajúco. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Sebbe je jedním z těch lepších sociálních dramat. Dějová linie je stejná jako u tohodle typu dramatu. Špetka šikany, násilí, alkoholu, zlé matky, která vám neustále opakuje, jak vás nesnáži a zároveň vás tak miluje ... Co vyzvedává film z průměru a neřadí ho po boku obyčejných sociálních dramat je výkon Sebastiana Ornase. Na jeho věk klobouk dolů. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2010: Podobný námět jako u belgického snímku Regata. Sebastian žije v nelehkých sociálních podmínkách pouze s matkou, která si ráda vypije. Zanedbává školu, kde je terčem posměchu a šikany, uzavírá se sám do sebe. V jednom okamžiku mi snímek také silně připomněl Klass...Režie: Babak Najafi. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak ani Švédům se všechno nepovede...respektive první 3/4 filmu byly lehce nadprůměrné, sice nic originálního, ale natočené profesionálně, dobrá kamera, industriální prostředí, atmosféra. Posledních 20 minut je však naprosto nepovedených a morálně nepřijatelných. Řekl bych až zhovadilých, ale at si to přebere každý sám. Jestli chtěl rejža říct, že máme soucítit s týpkem, který přinese pás dynamitu do školy, tak je asi pěkně na hlavu. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Možná by si hoch Sebbe měl zkusit naproKLAMovat do mozku nějaké ty standardní Karnaughovy mapy, Hornerova schémata, Grayovy kódy, převody z binárky do hexadecimálky, a podobné sionistické požadavky. Ještě by mu chyběl čip pod kůži, aby potěšil paní učitelku, která mu tají důležité informace o iluminátech. ❌ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hrozný život patnáctiletého chlapce se šílenou matkou v nevalném bytě. Sebastian cítí, že je doma nechtěný a špatně se k němu chovají i ve škole. Jedinou útěchu získává na skládce odpadu, kde sbírá a vylepšuje vyhozené věci. Hlavně týkající se elektřiny. Jenže situace se vyhrocuje a chlapec se rozhodne řešit celou věc radikálně. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film smeruje od nihilizmu, k deštrukcii, násiliu a takto sa stále točí v bezvýchodiskovom kruhu. Chýba tu poriadna katarzia a slovo nádej by Sebbe musel asi hľadať v slovníku. Čo s toho divák okrem depky získa? Možno ešte vedomie, že život môže byť ešte horší než je. Ale ako z toho von? To je otázka! ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Co to jen je za to kouzlo v těch severských filmech ?? Atmosféra, že by se dala krájet. A přitom pocit, že je všechno tak křehké- stačí jen trošku zafoukat a všechno se sesype. Syrové, šedivé, bolestné, kruté a zoufalé- takové je tohle drama. Dokonalá kamera a spousta detailů. Vnitřní pochody jsou , jak už je u těchto dramat zvykem, spíše formou záběrů, než slov. A to co předvedl Sebastian Hiort af Ornäs, to by si snad zasloužilo i nějakou tu cenu. Celkově- je to za mě- tak někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taký klasický severský film zo sociálneho prostredia nasiaknutý silnou melancholickou atmosférou. Príbeh o smutnom chlapcovi a jeho maniodepresívnej matke mal podľa mňa oveľa väčší potenciál ako bol využitý. Prišlo mi to v konečnom dôsledku také fádne, hoci to malo viacero krát nábeh na skvelú dramatizáciu alebo zlom v deji. Takto mi to prišlo také neúplné, zato atmosféra ktorá sa niesla celým filmom bola naozaj silná. Len film ako celok vôbec nesplnil moje očakávania. Ten záver ma dosť sklamal, tým že bol taký neutrálny... ()

morgos 

všechny recenze uživatele

Klišojdní sociální drama. Výborně zahraná hlavní postava a atmosféra. Posledních 20 minut naprosto odtržený od reality. Velká škoda. ()

Reklama

Reklama