Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sebbemu (Sebastian Hiort af Ornäs) je patnáct a žije s matkou (Eva Melander) v bytě, který je skutečně velmi malý. Sebbe dělá, co může. Údery nikdy nevrací. Miluje svou matku, protože jinak ani nemůže. Uteče na smetiště a v jeho rukou začnou ožívat mrtvé věci. Má sílu tvořit. Tady je svobodný, ale sám. Jeho odstup narůstá stejným tempem, jakým se jeho svět scvrkává, až nakonec jednoho dne je zcela izolován, jen se svou matkou. Selže-li i ona, vše ostatní zmizí.
Babak Najafi (1975), švédský režisér a scenárista íránského původu, vystudoval Univerzitní školu filmu, rozhlasu, televize a divadla ve švédském Stockholmu. Po studiích natočil několik dokumentů a krátkých hraných filmů - např. Rasten (1999), PAVLOVY NAROZENINY (Pablo's Birthday, 2002) či ELIXÍR (Elixir, 2004). Snímek SEBBE (2010) je jeho prvním celovečerním filmem. (ČSFD)

(více)

Recenze (35)

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutné, veľmi smutné. Nie je nič smutnejšie ako keď sa matka poriadne nestará o svoje dieťa. Pomalé tempo snímku dovoľuje tento depresívny stav matky so synom pocitovo pekne precítiť. Sebbe ako hlavná postava si tak diváka získa takmer okamžite. Páčila sa mi aj hudba, ktorá tu výborne prispievala k všeobecnej clivote a smútku. Ó áno, škandinávci takéto snímky vedia točiť. Realita všedných dní mnohých rodín, o ktorej sa moc nehovorí... Len škoda pri konci tej kvázi teroristickej eskapády s dynamitom, po dramatickej stránke by sa to obišlo aj bez toho. 80/100 ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Možná by si hoch Sebbe měl zkusit naproKLAMovat do mozku nějaké ty standardní Karnaughovy mapy, Hornerova schémata, Grayovy kódy, převody z binárky do hexadecimálky, a podobné sionistické požadavky. Ještě by mu chyběl čip pod kůži, aby potěšil paní učitelku, která mu tají důležité informace o iluminátech. ❌ ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Sebbe je jedním z těch lepších sociálních dramat. Dějová linie je stejná jako u tohodle typu dramatu. Špetka šikany, násilí, alkoholu, zlé matky, která vám neustále opakuje, jak vás nesnáži a zároveň vás tak miluje ... Co vyzvedává film z průměru a neřadí ho po boku obyčejných sociálních dramat je výkon Sebastiana Ornase. Na jeho věk klobouk dolů. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2010: Podobný námět jako u belgického snímku Regata. Sebastian žije v nelehkých sociálních podmínkách pouze s matkou, která si ráda vypije. Zanedbává školu, kde je terčem posměchu a šikany, uzavírá se sám do sebe. V jednom okamžiku mi snímek také silně připomněl Klass...Režie: Babak Najafi. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fanasticky nasnímané sociální drama, kterému padá řetěz hlavně když režisér sáhne po obzvláštňujících efektech a naruší tak magicky blízkou vazbu postav a skvostné kamery Simona Pramstena. Nicméně obraz sociálního prostředí göteborgské spodiny je tu bolestně autentický a detailní, což jen podtrhuje úchvatný výkon Sebastiana Hiorta af Ornäse, který to nikým nechtěné stvoření vystihl neskutečně trefně. Babak Najafí je nepochybně velký talent, takhle ryzí severská žánrovka je toho názorným příkladem. Silné ****. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Film byl viděn tak málo lidmi, že Švédský filmový institut nemohl udělat statistiky. (Čulo)
  • Jména všech hlavních postav se shodují se jmény jejich představitelů. (Čulo)

Reklama

Reklama