Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Recenze (91)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

subjektívne to bola nuda lebo nič ma neunavuje viac ako náboženské kidy a títo to stvrdili ešte veľkým množstvom náboženských spevov.....z objektívneho hľadiska to až taký zlý film nebol preto by som dal takých 6,5/10 ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Rozhodne-li se člověk pro nějaký závazek, ví proč. Rozhodne-li se být příslušníkem minority uprostřed společnosti, jež smýšlí jinak, ví proč. Ostatek si musí vyřešit sám se sebou, případně s tím, co (nebo kdo) jej přesahuje.------------- Čili: Snaha fimařů veliká; křeč rovněž. Rozhodnutí znamená rozhodnutí. A film je film.-------- Ostatně Des hommes et des dieux není (imho) meditativní, leč především utvrzující počin (nikoli v negativním smyslu). Víte, co uvidíte a proč. Osobně mi takový diskurz nestačí, nicméně zcela chápu nadšené komentáře a vysoká hodnocení. P.S. Z úcty k mrtvým by se slušelo přidat třetí hvězdičku. Neudělám to. Protože doufám, že Xavier Beauvois není vyděrač. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie všetci vyznávači islamu sú teroristi, dokonca málo z nich je teroristov, na takúto jednoduchú pravdu sa snaží poukázať tento film. Zvonku sa nám to môže zdať ináč, ale tu ide o pohľad zvnútra malej komunity rehoľníkov uprostred nepriateľského územia ovládaného islamom. Dilema ostať alebo odísť sa tu rieši po celý film a rozhodnutie je nakoniec osudné. Z väčšej časti sa dá film označiť ako nudný s predlhými pasážami modlenia sa, ale scéna poslednej večere ako labutej piesne bez slov vynahradí čakanie. Zostávam užasnutý nad tým, ako môže hudba dotvoriť jednoduchú scénu s postupným približovaním detailov tvárí na nazabudnuteľný zážitok. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Boli tu momenty silné ale vyskytli sa aj pasáže, ktoré boli tak trochu nudné. Najmä v momentoch, keď sa mnísi po 258krát hromadne modlili a človek vedel, že sa najbližších pár minút určite nič nestane. Vrchol filmu bola jednoznačne pasáž s Labutím jazerom, ale rovnako sa mi páčila aj úvodná konfrontácia s vodcom militantov. Momenty v ktorých by boli mnísi konfrontovaný s teroristami mi veľmi chýbali, respektíve som myslel, že ich bude viac, keďže ma ten rozhovor z úvodu na túto vlnu vcelku navnadil. Príbehová linka, v ktorej sú mnísi konfrontovaný s domácou armádou ma ale veľmi príjemne prekvapila. Rovnako boli skvele zvládnuté vnútorné súboje jednotlivcov, keď sa rozhodovalo o tom, akým smerom sa budú uberať ich kroky. Mám teda z tohto filmu zmiešané pocity, ale skôr pozitívne ako negatívne. Niečo mi v ňom chýbalo, niečo som dostal mimo očakávania. Celkové spracovanie bolo ale kvalitné a film ma donútil rozmýšľať nad súbojom rozumu a viery a ukázal, že je niekedy ťažké byť misionárom a nebiť pritom mučeníkom, takže celkovo spokojnosť. 80% ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný film o mnišské komunitě v Alžírsku v době propukajících teroristických akcí islamistů. Představuje hluboké podobenství života křesťanských hodnot víry, naděje a lásky ve světě islámu. Přestože je zde křesťanství cizí či nepatřičné, vztah místních s mnichy je oboustranně přátelský, naplňující a přínosný. Dokud se neobjeví náboženský fanatismus ničící vše okolo sebe a burcující podobný fanatismus ze strany vlády. Takový fanatismus nemá základní víru v člověka obsaženou v každém náboženství, bez které není možné soužití lidí, láska k lidem, ani dialog lidí vyznávající jiné názory a hodnoty. Jak se vyrovnat s tímto setkáním, se světem bez pozitivního vztahu ke všemu lidskému? Je možné v takovém světě dále žít se svojí odlišnou vírou, nadějí a láskou? Nebo je lepší zvolit útěk do bezpečí a opustit vše a všechny blízké? ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Vlastní téma filmu není špatné, je dokonce velmi zajímavé, ovšem v tomto filmu podané tou nejnudnější a nejodtažitější formou. ()

Misericordia 

všechny recenze uživatele

Človek je spoločenská bytosť, potrebuje pre rozvoj svojej jedinečnej osoby spoločenstvo, ktoré ho podrží. Takéto spoločenstvo tvorí aj partia trapistov v severnom Alžírsku. Spolu jedia, spolu sa modlia, spievajú, slúžia dedinčanom, a spolu idú až do konca... Poctivá trpezlivá filmárčina pre trpezlivého diváka, ktorý čaká od filmu niečo viac. Slovo, príbeh jednoduchého života, múdrosť. Ticho. ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[6/10] Jednotlivé časti filmu, ako zobrazenie krestanstva, vojny a podobne - výborne natočené. Skvelý výber prostredia, melodická hudba, réžia a kamera - všetko OK. Dokonca to ani nenudí.. Ale v konečnôm dôsledku to bolo iba pekne spracované video ktoré viedlo od ničoho nikam. Preto nedám vyššie hodnotenie. Nuž ale aj tak je to dosť zaujímavý film. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Syrový příběh.A jsou chvíle kdy tě nespasí ani Bůh..Jen útěk. Možná to pochopili mniši až když identifikovali v márnici muslima.Psal se 1996 - kdy jsme u nás jásali nad demokracií..... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přílis artový a meditativní snímek, působící místy jako dokument z křesťanské komunity. Ano, je hlubokymslný, ale myšlenky, jimiž se zabývá, bůhví jak revoluční a vyjímečné nejsou. Pro mne je největší záhadou, jak se mniši dokáží naučit tak nepravidelně neharmonické a nerytmické melodie svých náboženských básní. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

70%. Celkem se to dalo, velký boj mezi tím, že mniši odolají zlu pomocí svých motliteb. Bohužel zlo na ně nebere ohledy, možná proto, že se obě skupiny obracejí k jinému bohu. Jedná se o střed dobra a zla. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Nepochybne veľmi autentický, miestami skôr dokumentárny film, ktorého veľkou dómenou je herecké obsadenie a nezjednušovanie zložitých tém, no i tak musím, čo ako nerada, priznať, že miestami som sa nudila. 120 minút je predsa len 120 minút ... menej tichých miest by naozaj bolo prínosom. Minimálne takým, ako krásne dopasovaná Čajkovského hudba. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Filmova udalost roku 2010. Skvele vybudovane napeti je podeprene meditativnimi pasazemi. Film, ktery otazky nejen klade, ale i dava prostor na jejich promysleni. Co se tzv. "stretnuti kultur" tyka nevidel jsem ve filmu nic presnejsiho, film se obesel bez jakychkoli klise zobrazeni muslimu (to mam treba za zle Dumontove Hadewijch). Klise je zlo a zlu se nema ustupovat... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Trošku iný priečinok v záplave komercie. Hlavne pre veriacich. Pohľad na boj proti zlu pokorou, odovzdanosťou bohu, láskou k chorým a slabým. Áno, mal som chuť privolať Ramba, ktorý by to vyriešil za pár minút, no to je rozdiel medzi fikciou a skutočnosťou. Škoda neustálych modlitieb, ktoré síce neodmysliteľne patria k mníchom no tu mi to prišlo ako neustála reklama v komerčných televíziách.. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Aby ste mohli precítiť myšlienky, ktoré poskytne tento film, tak musíte mať otvorenú nielen hlavu, ale aj dušu. Možno jedinou slabotou tohto filmu je veľmi nepravidelné tempo „rýchlych“ a pomalých scén. PS: „Naozaj chcete odísť?“ „Sme ako vrabce na konároch, nevydržíme dlho na jednom mieste.“ „Vy ste konáre a my sme vrabce! Keď odídete, kto sa o nás postará?“ Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Sedm nesympatických mnichů sídlících kdesi na severu Afriky debatuje o tom zda odejít či neodejít před probíhající občanskou válkou (nebo čímsi podobným, film to nijak nerozebírá). Mniši pochopitelně nechápou o co jde, protože podle jejich naivních idejí jsou ti rebelové jsou přece také lidé, bůh by nedopustil aby se cokoliv stalo jejich klášteru a chraň bůh aby mniši museli odejít a začínat nový život někde ve Francii (podotýkám že všichni jsou rodilí francouzi a do Afriky byli pouze vysláni, takže tam nemají žádné závazky jako například rodinu). To by totiž bylo mnohem horší než to co by se jim mohlo stát tady, že ano. Všichni zůstávají v kláštěře i přes více a více explicitní známky násilí od rebelů (chorvatským stavebním dělníkům jen tak z plezíru podříznou hrdla). Z pro mě nepochopitelných důvodů se rozhodnou zůstat. Co mě ale hlavně zaráží, je důvod proč tam ti mniši v Africe vůbec jsou. Nemají žádnou kongregaci, jedině bohoslužby absolvují oni sami (což je nám připomínáno minimálně každých pět minut dlouhým žalmem nebo odstavcem z bible, napoprvé to potěší, podesáté už máte chuť jim tu bichli omlátit o hlavu), všichni v okolní vesnici jsou muslimové, jediným člověkem který má jakýs takýs kontakt s místní komunitou je mnich-doktor, a i tomu už je přes 80 a pomalu dosluhuje. Není proto absolutně žádný důvod aby tam ti mniši zůstávali a dokonce se ještě tvářili jako mučedníci. Naopak, jsou to sobečtí staří páprdové, kteří si nedokáží vážit života který jim byl dán a tvrdohlavě chtějí zůstat v zemi odkud by všichni její obyvatelé nejraději uprchli, kdyby na to měli. Film mně přinutil k tomu, abych fandil teroristům, což se mi nikdy nestalo a snad už ani nestane. Palec dolů ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama