Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Recenze (89)

Dan 

všechny recenze uživatele

Film, který rozhodně není pro každé publikum, pro každého diváka či pro každou náladu. Jen těžko může být pro lidi, kteří nemají rádi meditativní francouzskou kinematografii, kladení si otázek a kteří se snaží vyhnout veškeré přítomnosti náboženství v jejich životech. Tak si vysvětluju velmi dobré přijetí mezi mými francouzskými přáteli a poněkud rozporuplné reakce v ČR a jinde... (i když je to tak trošku zajímavé srovnání: společnost, která se snaží vytěsnit náboženství z veřejných prostor vs. společnost, která se snaží vytěsnit cokoli, co by člověka přesahovalo...) Pokud jde o zpracovanou tematiku, jen těžko lze hledat aktuálnější téma: soužití muslimů a křesťanů, nástup militantního islamismu. V tomto ohledu film ukazuje, že islám a terorismus ve jménu islámu jsou velmi rozdílné věci; velmi mne proto zaujal rozhovor představeného kláštera s vůdcem teroristů při jejich první návštěvě: ukazoval na možnost najít společnou řeč, pokud účastníci dialogu mají na čem stavět. Ke klášternímu životu v zapadlé vesnici mi sedělo pomalé tempo filmu. Krásně ukazovalo kontinuitu tamějšího života - která ovšem byla narušena příchodem drastických událostí. Jednotliví aktéři byli lidmi se vším všudy, ne hrdiny amerického ražení. I přes nejistotu a tušení tragédie si dokázali zachovat svou lidskost a kráčet ve stopách těch, kteří je předešli. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Na pomezí sledovatelnosti se potácející film (u někoho až za ním :-) o závažném tématu náboženské snášenlivosti a svobodě volby náboženským životním principům zavázeného člověka. Jak dostát ideálům, s nimiž se kdysi člověk ztotožnil, tváří v tvář podmínkám, které je neustále zpochybňují a nutí k úvahám o rezignaci? Vše je v tomto filmu vyjádřeno spíš implicitně, moc se toho nenamluví, ale když vydržíte, závěr vás přimrazí. ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

* život mníchov * kláštor a dedina * motívy rozhodovania a vnútorný boj * strach a terorizmus vs láska a vzájomná podpora * hudba ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film podla skutočnej udalosti zachytava niekolko rokov zo života mnišskej kominity v pohori Atlas.V osade popri sebe v mieri a harmonii naživaju krestania a moslimovia,navzajom si pomahaju a radia.Film ukazuje kontrastne svety,pokojny klaštorny,naplneny modlitbou a rozjimanim,obrabanim pôdy či vyrobou medu a farebny a hlučny moslimsky,oslavujuci tradicie.V klaštore sa obetava praca pre bližneho meni na boj o život.Divak však nie je svedkom stereotypnych postav .Vo filme si jeden z mnichov spomenie na Pascalov vyrok:"Ludia nikdy nepachaju zlo tak dokonale a tak nadčene,ako ked ho pachaju z naboženskeho presvedčenia. ()

jm.angelo 

všechny recenze uživatele

Vynikající duchovní film, ze kterého chvílemi až mrazí. Nečekejte nic odpočinkového, tady jde o zamyšlení nad smyslem života a smrti, nad láskou k druhým a nad nesmírnou vytrvalostí a odvahou. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Nadšení. Nadšení a zase nadšení. Krásný a čistý film ze země, která zná chudobu, nemoci, násilí, avšak zná i vzájemnou úctu, přátelství, víru. Působí zde malá komunita mnichů, ta žije svou každodenní prací, prací  pro Boha a tedy pro své bližní – pro křesťany, pro muslimy. Zdejší mniši, rozdílného věku, rozdílných předchozích životů, nejsou rozhodně žádní rození mučedníci, vůbec netouží po předčasné smrti. Ač pociťují obavy, strach, zůstávají na svém místě jak v hodinách poklidu, tak nebezpečí. Na tento film ovšem musíte mít náladu, ale poté co jej zhlédnete vám jen tak z hlavy neodejde. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Klášter v odlehlé vesnici uprostřed alžírských hor v 90. letech 20. století. Usadila se zde malá komunita katolických mnichů. Vedou prostý, strohý život, který je přerušován modlitbami a každodenními povinnostmi. Cisterciácký řád, ke kterému patří, se zaměřuje na kontemplaci, kterou podporuje společná modlitba, liturgické zpěvy a chvíle ticha. Důležité místo zaujímá práce na půdě, pomoc chudým a péče o nemocné. Klášter slouží jako lékařská ambulance pro místní obyvatele. Jeden z mnichů, bratr Luc, je lékař a denně přijímá nemocné.--- Mniši udržují bratrské vztahy s muslimy žijícími v okolí. Postupně se však do oblasti rozšířilo násilí a teror, spojené s alžírskou občanskou válkou. Bylo zavražděno mnoho civilistů, obětí konfliktu mezi islamistickými teroristickými skupinami a alžírskou armádou. Nedaleko kláštera byli podříznuti chorvatští dělníci. Armáda nabízí mnichům ochranu, ti ji však odmítají. Skupina teroristů vnikla do kláštera o vánoční noci, ale nakonec v klidu odešla.---Otázka, zda opustit klášter, je stále naléhavější. Měli by zůstat v klášteře s vesničany, kteří s přítomností mnichů počítali, ale současně riskovat, že je unesou a zabijí? Nebo by měli odejít a usadit se jinde? Mniši jsou nuceni položit si tuto nelehkou otázku, která je zkouškou jejich víry, odvahy a náklonnosti k této zemi a jejím obyvatelům. Každodenní život a modlitby komunity jsou naplněny tímto dramatickým napětím. V sázce jsou jejich vztahy uvnitř komunity, hluboká pouta, která je pojí s lidmi, a duch míru a lásky, který chtějí postavit proti násilí zuřícímu v zemi.---Film je volně založen na případu vyvraždění mnichů z Tibhirine v Alžírsku v roce 1996. Vypráví o životě mnichů a konfrontovaných s rostoucím násilím v měsících předcházejících jejich únosu během alžírské občanské války. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Složení: 70 % nuda, 10 % náznaky děje, 10 % modlení, 10 % náboženská omáčka. Děkuji, nedám si. ()

psynoxious 

všechny recenze uživatele

Bez pokory tento film ani pozerať nechoďte. Nič pre konzumných ľudí, ktorí si chcú bezducho odpozerať jeden z večerných filmov. Tento druh snímky je pre mňa to pravé - nenecháva ma v polohe stagnatívneho zmýšľania. ()

Joostas

všechny recenze uživatele

Film je zaměřen na nejdůležitější otázku každého člověka,otázku víry,náboženství,přístupu ke smrti.Činí tak prostě a téměř nehlučně. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Francúzsky film so zaujímavým námetom, ktorý však ťažko držal moju pozornosť po celé dve hodiny. Jeden z filmov, ktoré si viem prestaviť asi len na obrazovkách verejnoprávnej televízie. Scéna s labutím jazerom bola v rámci celého filmu výrazne nadpriemerná a najlepšia... 60% ()

muti 

všechny recenze uživatele

zial som dostal verziu bez konca, to mam za to ze som nesiel do kina. co sa stalo po tom co nahrali ze su zivy a zdravi si tak skoro nepozriem asi kedze film online prakticky nie je. trochu roztahane zial ale do toho som s tym uz siel. zaujimave snad sledovat postupy radikalov a dilemu mnichov. ()

TonyHawk94 

všechny recenze uživatele

Tichý, veľakrát nenápadný, a teda sa zdá byť, že aj nepatrný film s nádhernými expozíciami, dlhými tichými zábermi, kde ticho niekedy vyslovene nudí; inokedy je práve to ticho tým, čo vytvára atmosféru, a necháva hovoriť vnútorné myšlienky divákov. Verím tomu, že pre neveriacich divákov to o veľa veciach nenapovedalo. Mne (jakožto kresťanovi) to zmysel dávalo, a to viacej si cením tohto snímku. Lebo prinášať milosrdenstvo a pomoc ľuďom, aj keď je to v nepriazni osudu (namiesto voľby úteku) je krásny príklad obety. Preto 70% a zaokrúhľujem nahor na 4*. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Čekání na smrt ve jménu jediného Boha ve víře na život... Duchovní film, který není určen pro běžného diváka. ()

malamia 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není pro každého, ale pro mne byl silným zážitkem a to jak po stránce vizuální zvukové, tak i co do myšlenek. Filmová duchovní poezie. (Jo a krajina taky super.) Dík. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Cynicky povedané, film o tom, že modlitby asi nie sú najlepšou odpoveďou na terorizmus. Pre niekoho vleklé, artovo nudné, bez deja. Avšak natrieskať film dejom, zbytočným hudobným podmazom a odbočkami len tak naoko, ťažko by vyznelo hlavné posolstvo filmu, keď napriek predsudkom a inému názoru ste schopný prijať a pochopiť rozhodnutie mníchov zostať a čeliť smrti. Film dáva otázky, na ktoré niet správnej odpovede. Nedá mi nespomenúť a neporovnať to s Malickovym eposom Strom života, ktorý svojim pátosom, nabubrelosťou a dinosaurami ako i jednoznačnou odpoveďou na záver zabil myšlienku filmu a na mňa pôsobil skôr ako efektný kresťanský nábor. ()

Aquila 

všechny recenze uživatele

Tváří se to jako duchovní film, ale veškerá duchovnost je zredukována na zajímavé prostředí misie, zpěvu řeholníků a řešení otázky, jestli zůstat v nebezpečném islámském prostředí a tím možná i obětovat svůj život a nebo odejít. Ničeho hlubšího se film nedotýká. Tedy zajímavá nálada ale na 2 hodiny to je žalostně málo. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama