Reklama

Reklama

Říjen

(festivalový název)
  • Peru Octubre (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Mlčenlivý zastavárník Clemente není kvůli profesi, kterou zdědil po otci, mezi lidmi příliš oblíben. Jeho nevzrušivě plynoucí a pohodlně monotónní život jednoho dne naruší novorozeně, nečekaný plod pravidelných návštěv u žen pochybných mravů, který nalezne ve svém bytě. Zatímco se Clemente snaží najít matku dítěte, vstupuje do hry sousedka Sofie, pro niž zamračený lichvář představuje šanci utéct skličující samotě. Zbožná žena, která se o nemluvně začne starat, vnáší do Clementova života něco, čemu se muž po čtyřicítce dosud úspěšně vyhýbal – emoce. Lakonicky a s černým humorem vyprávěný příběh snímku, který si získal srdce laické veřejnosti i uznání odborné kritiky na letošním festivalu v Cannes, je zasazen do autentického prostředí peruánské metropole, jejíž ulice patří právě v měsíci říjnu náboženským rituálům. Jedni z největších talentů současného latinskoamerického filmu vzdali svým celovečerním debutem originální hold obdivovaným režisérům Jimu Jarmuschovi, Akimu Kaurismäkimu a Robertu Bressonovi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (11)

Jordan 

všechny recenze uživatele

môj asi prvý kontakt s peruánskou kinematografiou. hodnotím ho na jedna mínus s tým, že nakoľko sa jedná o debut, tak som ochotný to mínus vymazať. tie obrady v uliciach Limy mali veľkú silu. tie hnedasté ošarpané interiéry v ktorých sa odohrávali osudy hnedastých ošarpaných "hrdinov" hľadajúcich lásku mali v sebe smútok. a autori ho stupňujú a gradujú - a na konci nám nechajú jednu malú škáročku, ktorú zaplnia nádejou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Cinema Mundi 2012. Debut bratrského dua Daniela a Diega Vega Vidalových je jako nelehko vyluštěná tajenka, ke které ale její tvůrci snad úmyslně „zapomněli“ přidat doprovodný text, který by ji uvedl do kontextu. Film Říjen natáčený v hlavním peruánském městě Limě předkládá spoustu ušmudlaných otazníků. Více tady. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - OPEN EYES - Otevřené oči (Octubre / OCTOBER / Říjen) - Velmi příjemné... - 6. 7. 2010 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 65% ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Peruánské sociální drama, které je trošku ploché a strohé, na to že je hlavním tématem hledání citů. Životní příběhy tak vyznívají mírně do prázdna. Každopádně herecké obsazení je fajn, líbí se mi přirozené (a vůbec ne pěkné) prostředí hlavního města a vyobrazení života v něm. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2010 - uvedené v sekcii 'Un certain regard' ◘◘◘◘ MFF Mar del Plata 2010 - Najlepší latinskoamerický film (spolu s filmom "Amor en tránsito") ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála festivalových filmů, který kromě kvalitního a netradičního spracování nabízí i trochu lidskosti, nenásilnosti něhy a humoru. Pro mě příjemné a humorné překvapení! ()

Krikri77 

všechny recenze uživatele

Tak nějak truchlivo je v Peru. Člověk by se místy i zasmál, kdyby všichni a všechno nebylo tak zmučně špinavé a rozbité. Ovšem herecké výkony vynikající a na čtyři * ()

Luluk 

všechny recenze uživatele

Tak moje druhé setkání s peruánskou kinematografií nedopadlo tak dobře,jako u - La teta asustada. Bohužel výkony herců nebyli moc přesvětšivé,až na stárnoucí Sofii,kde touha po rodině a citovém naplnění bylo zřejmé. Ale zaplať pánbůh za každý filmeček z těch končin. ()

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama