Reklama

Reklama

Všechno je to dar

Obsahy(1)

Portrét Martiny Jankové, sólistky opery v Curychu, natočilo Centrum hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež Televizního studia Ostrava. V průběhu jednoho roku byli autoři dokumentu s kamerou pohotově nablízku, když talentovaná a v Evropě uznávaná operní diva prožívala své triumfy na scéně, i když se jako mladá žena s pochopitelnými nároky na životní styl vracela do svého soukromí. Martina Janková je jméno, které bychom měli i u nás doma vyslovovat s úctou a nadšením. Prozatím, jako už i jindy tolikrát, je to umělkyně oslavovaná v zahraničí, která na domácí ovace teprve čeká.

Pěvkyně dokonale ovládající svůj lehký lyrický soprán je zároveň ženou s neutuchajícím optimismem, strhujícím zápalem a kuráží pro hudbu i život. Uplynulý rok byl pro Martinu mimo jiné rokem Zuzanky ve Figarově svatbě v Curychu či rokem Cherubína v Salzburgu. Dokument ji zachycuje nejen při práci na zkouškách a vystoupeních, ale také ve chvílích odpočinku v novém domě pod Alpami či při setkání s rodinou.

Tato rodačka z Orlové ještě na škole krátce hostovala v Národním divadle, pak odešla do Švýcarska, kde je dodnes. Země bank, sýrů a hodinek se stala jejím druhým domovem. Martina Janková má dnes diář naplněný na několik sezón dopředu. Zachytili jsme část jejího pracovního roku a usilovali jsme o postihnutí celé šíře jejího uměleckého záběru, od operních představení až po komorní recitál.

Přicházíme s portrétem umělkyně, který využívá především obrazové prostředky a ty navozují dojem divákovy přímé účasti na všem dění. Nejde o medailon, ve kterém „mluvící hlavy“ vykreslují podobu hlavní postavy. Chceme Martinu Jankovou představit co nejplastičtěji, především skrze její pracovní a umělecké vytížení. Ukázat její osobnost skrze její profesi – ukázat, co dnes znamená být operní divou. Kolik je to zkoušek, představení, přejezdů po celé Evropě, stěhování z místa na místo. Minimum dovolené a volných víkendů. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar Jiné
23.12.2018

Reklama

Reklama