Reklama

Reklama

Made in China

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kdo z nás se někdy nenechal zlákat úžasnou nabídkou výloh, hlásajících například "Vše za 39,-"? Najdeme tu neuvěřitelné množství drobných zbytečností, které koupíme třeba s tím, že je věnujeme tetě k narozeninám nebo neteři k vánocům. Asi málokterý kupující si uvědomí, že za každou z těch maličkostí stojí lidská práce. Drtivá většina takového zboží pochází z lidnaté Číny. Mezi ty, kteří v těžkých podmínkách, dlouhých směnách, daleko od rodiny vyrábějí něco, co vlastně vůbec nikdo nepotřebuje, patří i manželský pár, který si vybrali francouzští dokumentaristé. Doma na dalekém věnkově nechali manželé babičce a dědovi dvě malé děti, které vídají zhruba jednou za tři roky. Jinak je jejich život mrazivě jednotvárný: dvanáctihodinová směna v továrně, jídlo a spánek ve stísněném pokojíku ubytovny. Po zaplacení všech závazků jim zbyde v přepočtu 100 EUR. Je pravděpodobné, že až ušetří dost peněz na zaplacení dluhů z podnikání a také na lepší život svým dětem, budou právě pro ně úplně cizími lidmi ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nuzné životní podmínky, dluhy a úmorná práce, to je denní chléb čínských dělníků, které systém vyhnal z vesnic ve kterých již nebylo uplatnění v zemědělství ani v tradičním řemeslu. Ovšem jak již napsal kaposlav, není to u nás o nic lepší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hlavní protagonisté jsou čínští manželé, kteří odjeli z venkova na několik let od své dcery , aby splatili dluh kvůli nákladům na zdravotní péči. Vidíme přímý přenos z průmyslové revoluce 19. století. Jak to, že komerční pěstování hub manžela na vesnici nebylo výdělečné? To houby rozdával zadarmo? Někomu jsou prostě špatně rozdané karty a narodí se v Číně. Po 15 letech od natočení dokumentu industrializace Číny obludně pokročila. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O čom je tento dokument? Vybrali si jednu rodinu a na nej sa snažili popísať spoločenské problémy viac než miliardovej krajiny. Nepochybujem o tom, že to tam tak je, Čína je príklad extrémnej totality spojenia kapitalizmu a komunizmu, teda u mňa je tento typ skôr boľševizmus, ktorý už vychvaľovali rôzne indivíduá, ktoré si podľa mňa ani nezaslúžia, aby som ich často menoval. Ale tento film je v podstate zbytočný, možno bežným ľuďom trocha priblíži život jednej rodiny, no v tak rozmanitej krajine, to môže pôsobiť ako nedôveryhodné. Je to smutné, čo viac k tomu dodať? Možno len to, že tunajšie názory stoja za to, aj tie negatívne a aj tie pozitívne, no závery sa z tohto nedajú robiť, navyše mám dojem, že to malo ešte stanovenú dĺžku, lebo ako mnohé je to do hodiny. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem svoju továreň! Preto v nej pracujem 12 hodín, 7dní v týždni už druhý rok. Dokument o novodobom otrokárstve vyplývajúcom z globálnej trhovej ekonomiky. Tvár novodobej Číny, ktorú neuvidíte na propagandistických letákoch či turistických brožúrkach. Chcel by som vidieť pôvodný kľudne aj nezostrihaný materiál, ktorý neprešiel cenzúrou vlády. Už takto sa z celého dokumentu valí smútok a ľútosť nad osudmi ľudí z úplne inej časti sveta. Z časti sveta, kde je doslova ľudský materiál lacnejší než elektrina na pohon nejakého stroja. Aké je východisko z tejto mizérie? Nijaké, preto sa radšej alibisticky kukáme inam, kupujeme polorozpadavé botasky z trhov a nadávame že čo sú to za šmejdy. Na otvorenie očí a spojení si súvislostí je film vynikajúcim vodítkom na uvedomenie si ako sa vlastne máme dobre. Dokumentačne za veľa nestojí, keďže najskôr najšokujúcejšie obrázky a najnechutnejšie výpovede sa za hranice jednej z posledných bášt otrokárstva pravdepodobne nedostali. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Tento propagandistický dokument nesleduje nič iné len na vzorke úzkej skupiny ludí zhovadiť celú krajinu hlavne preto, že tam je iný politický sistém. Nie je podstatné kolko človek zarobí v prepočte na dolár, euro či libru, ale čo si za ten zárobok môže vo svojej krajine kúpiť. Na Slovensku viac ako polovička pracujúcich žije od výplaty do výplaty a neušetria ani 100 EUR a nepočítam, že pre 13% práca ani nie je. Tak isto to je v západnej europe či v USA a život je tam omnoho nákladnejši. Táto propaganda slúži na to, že aj keď sa nemáš dobre, alebo sa máš zle respektíve nemáš prácu, tak si máš myslieť niečo ako "som rád, lebo tam a tam je to podstatne horšie". Kolký ludia a ako pracujú tak isto v EU či v USA? Odporúčam ludom čo tento film tak strašne žeru pozrieť si http://www.csfd.cz/film/275156-upracuj-se-k-smrti/filmoteka/ .Spýtajte sa ak máte kamarátov ako sa pracuje v marketoch v ČR a V SR. Ja vám to napíšem: žiadny víkend, žiadny sviatok, 12sky, 230.hodin mesačne a minimálna mzda z ktorej je problém zaplatiť vôbec účty. Tu je príklad http://www.csfd.cz/film/297470-hypermarket-jeho-pan-a-otrok/. Myslím si, že tie 2.milióny bezdomovcov v USA by bolo rád mať aspoň taku prácu ako majú Číňania. Číňania su v pohode, ale hlupáci ste vi keď kupujete údajne nekvalitný a zbytočný tovar vyrobený v Číne! Oni majú aspoň prácu a ekonomika im šlape. Práve preto, že celá európa sa nevie otrepať zo svojích problémov tak nespokojných ludí kŕmia takýmito dokumentami. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Dokument popisující jednu z odvrácených tváří nějvětší továrny světa - Číny. Velmi mrazivě působící snímek zachycující monotónní život manželského páru, který dře od nevidim do nevidim, 12 hodin denně, obvykle 7 dní v týdnu za pouhé 3 EURa za den nehledě na skutečnost, že domů se zpravidla vrací jednou za 3 roky, aby tak navštívili své rodiče a i své VLASTNÍ malé děti, jejichž dětství prakticky celé propásnou. Život je těžký a někde toto rčení platí několikanásobně... ()

Flooyden 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje pouze jednu z tváří Číny - zrovna tu, kterou na západě tak rádi vidíme a tak rádi hodnotíme. Ano, úroveň života spousty lidí zde je ubohá, o to se nepřu, ale zajeďte si do Šanghaje, Pekingu nebo třeba Dalianu, ať vidíte, že má Čína mnoho tváří a některé z nich jsou pro nás poučné a jiné nesmírně nebezpečné... O tom se ale západní dokumenty netočí, protože my chceme vidět, filmově "prožít" a soudit hlavně to, o čem je např. dokument Made in China a ostatní zdánlivě objektivní žurnalistické "výplody"... ()

Fauxx 

všechny recenze uživatele

no nevarme horkou kasi, me tento TV film moc neprekvapil, to ze si v nekterych castech vydelavaji takhle malo jsem cca vedel plus chudoba a nejvetsi premistovani lidi na svete... krom toho bych to zkratil na 30min a bohate by to stacilo, cekal jsem proste vic... Dej se vlastne odehraval jen kolem jedne rodiny a to byla skoda, protoze jedna rodina nerekne vsechna sva tajemstvi "MADE IN CHINA" ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vás uvrhne jedině do depresí, protože je zde vidět, jak se mohou někteří lidé mít špatně oproti většině lidí z naší země. Člověk si po shlédnutí uvědomí, že je rád, že může žít v ČR... Tedy aspoň většina z nás... Verdikt: 3* a 70 %. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám přinese dobrou představu o pracovních podmínkách v Čině, na jednu stranu víme, za jakých podmínek vznikají šmejdy, které ničí naše továrny s dlouholetou tradicí, a také proč se tam hrnou západní zaměstnavatelé, touha srazit mzdové náklady to je to co mají kapitalisté velmi rádi i když jsme v komunistické Číně. Ono platit někomu za 3 eura na den je pro mezinárodní koncerny jako např. Ford docela výhodné a my můžeme vidět jak se žijeme lidem s tímto platem. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Kapitalismus křížený s maoismem, který se projevuje tak, že jsou pracovní otroci občas nahnáni do přednáškové kobky, kde jsou jim sdělována moudra typu - největším hříchem dělníka je, když se otočí zády ke své vlasti. Bůhvíproč mi to připomnělo pracovního psychopata Tomáše Baťu a jeho motivační promluvy k dělnému lidu. K dokumentu mám ještě jednu asociaci, nějaké třesky plesky z Gumballova úžasného světa, díl Továrna: "Upřímně, tahle inspekce je stejně zbytečná, protože už jsme se rozhodli přesunout továrnu do země, kde zaměstnanci nevyžadují takový luxus, jako jsou třeba lidská slušnost, přímé denní světlo, ženská práva, mužská práva, lékařská péče nebo pracovní stoly." ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Zvláštný dokumentárny pohľad na tvorcov čínského úspechu.Strádanie rodín beznádejne túžiacich po šťastnom živote a záver za všetky ďalšie slová : "Pracuju ,ale tečou mi u toho slzy..." ()

martinek093 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že tenhle život není žádný med, ale k čemu tyhle dokumenty slouží? Podíváte se na to a řeknete si. No jo, ještě, že mi teče voda z kohoutku přímo do ůst i o půl noci, že můžu přítelkyni potěšit i něčím jiným než plesnivým chlebem a konečně, že je mně to vlastně naprosto jedno. Navíc je to strašně neobjektivní. Vzali jednu čínskou, nuznou rodinu, kde se otec dře ve fabrice za 3 eura denně a natočili ji... Amerika objevena, plačte. Takových lidí je po celém světě mraky. Ten, kdo brečí a láme rukama nad tím, jak je to nelidské, je ignorant a naivní tupec. Svět není růžovej. ()

HChinaski 

všechny recenze uživatele

Moc kvalitní dokument. Komunismus nového tisíciletí v praxi. Lidi pracujou za tři ´´éčka´´ denně, děti vidí jednou za dva roky, z práce do postele sedm dní v týdnu, ve školách plakáty Lenina, Marxe, Mao ce Tunga a dalších sviní. Prostě život na hovno. Prostě komunismus… --(http://www.youtube.com/watch?v=1TKKtualGnc) ()

Reklama

Reklama