Reklama

Reklama

Léčba Klausem

(TV film)
všechny plakáty
Československo, 1992, 30 min

Režie:

Igor Chaun

Obsahy(1)

Sestřih původně čtyřdílného politického cyklu. Dokument navozující formou rozhovorů s politiky, umělci a obyčejnými lidmi na otázky po smyslu československé revoluce a důvodech po ní nastalé deziluze. Akcentována je nutnost znovuobnovení individuální občanské odpovědnosti, svobody a sebeuvědomění. Pozitivní občanská terapie, antipropaganda vůči dezinformačním kalům. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Smysl dokumentu tehdy začínajícího talentovaného filmaře lze vyjádřit prostě: co vyhodíš dveřmi, vráti se ti komínem. Dnes se jedná o historický dokument o dávno prošlé minulosti. Žijeme jinak a zcela odlišnými problémy. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument by se měli podívat minimálně všichni, co jsou mladší než on... Dnes je aktuálnější než kdykoliv od jeho vzniku... ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Dnes už smiešna záležitosť, ktorá jasne reflektuje ako hlúpo a naivne ľudia po revolúcii uvažovali. Celý dokument je koncipovaný ako propaganda, ktorá mala v tej dobe za každú cenu nahrať body pre Vencu Klausa. Nutno dodať, že vzhľadom k tomu že ODS v júni 1992 vyhrala voľby, tak dokument svoj účel splnil. Zaujímavosťou dokumentu je snaď už len pohľad na terajšie zlé pomery a ekonomickú situáciu. Je maximálne ťažké sledovať ako sa tu všetci rozplývajú nad Klausom a jeho údajnou genialitou a všetci v dokumente veria, že lusknutím prstu urobí z federácie modernú západnú republiku. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Dnes už se asi Igor Chaun asi definitivně zbláznil, i tak ale dokáže točit solidní dokumenty. Jeho Léčba Klausem z počátku 90. let je dnes strašně důležitý pro zachycení dobové atmosféry, kdy byl Václav Klaus v Česku v podstatě polobohem. Když abstrahujeme od ideologie i od toho, co dělal Klaus ve svém dalším politickém životě či jak se projevuje ve svém životě po konci v aktivní politice, jeho neoliberální vize ekonomické transformace byla ambiciózní a do určité míry i povedená. Chaunův dokument je tedy jednak obrazem doby a jednak k dnešnímu pohledu například tehdejších novinářů. Třeba dlouholetý šéfredaktor Mladé fronty DNES a dnešní šéfredaktor měsíčníku Reportér Robert Čásenský si sype popel na hlavu, že měli být ke Klausovi více kritičtí a polemizovat s ním. Každopádně – Léčba Klausem je zajímavá. Lepší 3. ()

Misabarry 

všechny recenze uživatele

... pro mladší ročníky je doba, pozadí, tisk, a vůbec názory směsí úděsu, údivu, pozastavení, zasmáním, děsem, ... aneb masa je odjakživa manipulovatelné stádo průměrných, které mají "my chytří hoši" pod kontrolou a zahrává si s ním jak se mu zlíbí. Zajímavé, že byly velké tlaky, aby čt neuvedla před posl. volbami, aneb mladé zblbnem pár hesly a ekonomiku nadřadíme nad vše. Bohužel je to nevyléčitelné. A nehrajme stále na přežitou polaritu Klaus-Havel. Není to podstatné. Podstatné je, že se nejede na vize, ale na nakraď co můžeš, pak už nebude. ()

Reklama

Reklama