Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 1

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (209)

Claw 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že to nemá s původním námětem už opravdu nic společného. Co na tom, že Van Damme a Lundgren zde hrají jen menší okrajové role. V hlavní roli je nová "krev" - Adkins sice první celou hodinu neví, která bije a "vo co gou", pobíhá zmateně "po filmu sem a tam", ale v druhé půlce si vzpomene, jak je dokonale vytrénovaný a pak už to jede... Perfektní souboje, závěrečný masakr asi 20ti vojáků těma nejneuvěřitelnějšími způsoby, čím dál víc zběsilejší a nasraný, od hlavy až k patě od krve to pak ve vzteku nandá i obrovskému Lundgrenovi a pořád ještě relativně svižnému Van Dammovi... Adkins je třída v rámci filmových bojových umění, kamera snímá, nepoletuje, střih je tak akorát a pro mě to bylo obrovské překvapení. Druhým překvapením byla brutalita a gore, což mi přišlo jak nějaká neoficiální pocta Fulciho či já nevím. Fakt husté záběry, a to i na akční film. Pořád je to Béčko, škoda té dlouhé pasáže, ta mi vadila, ale jinak hodně dobré. /60%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tuze bizarní projekt, který je na jedné straně třeba pochválit za snahu přijít s něčím zcela novým v sérii i žánru direct-to-video akčňáků. "New Dimension" (nomen omen) zaujme spoustou prvků, které ne úplně drží pohromadě, ale rozhodně utvářejí zcela ojedinělý příspěvek své kategorii a sérii. Kontinuita vůči předchozím dílům je zde zachovaná pouze obsazením Van Damma s Lundgrenem a základním konceptem zemřelých vojáků resuscitovaných coby ultimativní stroje na zabíjení. Na tom ale John Hyams se svými kolegy vystavěl zcela autonomní vyprávění, které se zjevně inspiruje Coppolovou "Apokalypsou" a současně přichází s pokusy o depresivní existencialismus, byť v duchu rádoby dospěláckých komiksů nasáklých prvoplánovým patosem. Komiksovému rámci se blíží také výprava s výstředně stylizovanými lokalitami i samotné jednotlivé křiklavé figurky, které se v nich promenují. Naštěstí vykazuje produkce ambice nejen v úrovni scénáře a stylu, ale také akčních scén. Plně při tom zúročuje fakt, že namísto obstarožních hvězd, které ze sebe vydaly důstojné maximum v předchozím díle, tentokrát v hlavní roli stojí živý speciální efekt Scott Adkins. Díky němu a aktérům ve vedlejších partech z řad profesionálních zápasníků a kaskadérů dostává akce impozantně fyzický rozměr. "Universal Soldier: A New Dimension" disponuje úchvatně ambiciózní a nápaditou choreografií, která perfektně pracuje s prostředím i samotnou premisou nadlidsky silných a odolných bojovníků. Larnell Stovall tu dostal prostor se vyřádit a navíc jím navržené akční sekvence vznikaly v maximální symbióze s formálním zpracováním a záběrováním. Film, kterým kulminovala éra ambiciózních nízkorozpočtových akčňáků, se ale paradoxně stal také její labutí písní. Ačkoli Scott Adkins nadále usiluje o to, aby divákům přinášel co nejkvalitnější akční bijáky, zůstává už spíše posledním mohykánem zanikajícího druhu produkcí. John Hyams i Larnell Stovall dostali lano do světa žánrových televizních produkcí i do středního proudu Hollywoodu. V návaznosti na kolabující DVD trh se naopak v nízkorozpočtové sféře začaly více utahovat rozpočty, co se nevyhnutelně podepsalo na kvalitách nadcházejících filmů. Poslední "Univerzální voják" vznikl na vrcholu období několika let, kdy se díky souhře řady faktorů (obnovený zájem o staré hvězdy, nové talenty, fungující mezinárodní trh i pozornost kritiky) dostalo americkým video akčňákům na chvíli zasloužené pozornosti, což pozitivně motivovalo jejich tvůrce i producenty. Lukrativnost poctivě realizovaných akčních scén mezitím vycítili jiní, kteří za stejné peníze vystřihli více muziky (jako konkurenční dobový fenomén "Zátah"), nebo naopak koncept fyzické akce a nápadité choreografie přetáhli do sféry s nepoměrně vyššími rozpočty (Chad Stahelski, David Leitch i Tom Cruise). Zatímco svého času "Universal Soldier: A New Dimension" vyvolával velké naděje, kam se ještě dál může americký akční brak vyvinout, dnes zůstává nejokázalejším pomníkem dané kategorie. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ještě horší než jsem si vůbec myslel.Psychadelický žvást, který nemá s prvním a vlastně ani druhým a vlastně ani třetím dílem vůbec nic společné.Odporný parazitický vřed který akorát těží a saje z klasiky, na které jsem vyrůstal a která pro mě znamená hodně.Bastard s nulovým talentem John Hyams si hraje na kokoty Cronenberga a Lynche, míchá akční tupé céčko s imbecilním scénářem dohromady s ´´artovou´´ psychadelií a myslí si asi, že tvoří umění.Kdyby se tohodle projektu účastnilo pár kaskadérů a jmenovalo se to třeba Imbecil Soldiers: Day of Rectal Cocking, necekl bych ani slovo a samozřejmě bych se na to ani nikdy nedíval.To že nulový herec Adkins veme za vděk takové sračce chápu, ale že Lundgren s Van Dammem nechají vlastně plivat a znásilňovat jejich nejslavnější postavy tím ubohým bastardem je smutné a až zvrhle odporné.Jako oddaný fanoušek starých klasik na tenhle shit seru, bliju a chčiju.Zatracovaná dvojka je vlastně pořádný a klasický Van Dammův oldschool a o proti trojce a čtyrce vlastně skvělý a promakaný akčňák, který si na nic nehrál a bavil a hlavně pokračoval tam, kde první díl končil a ne že nula bez nápadů a talentu si prostě píše co chce, šuká s klasikou a co ne nejzvrhlejší, ti idioti mu v tom pomáhaj.1* nepokrytecky ocením až neuvěřitelně zajímavou kameru, hudbu a maximální brutalitu a skvělé fajty, bohužel v konceptu, jenž mi zvedá žaludek a protáčí panenky.10%. Na Verbala sem čekal :D ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pro mně Nářez !! Konečně Akční film, co měl Koule! Trio Mých oblíbených Herců nemohlo dopadnout Zle! Vynikající Akční scény.. Jedny z nejlepších, co jsem za poslední dobu Viděl.. Do toho zpomalené záběry, perfektní Střih a GORE! Fakt Masakr, krev stříkala pomalu z Obrazovky.. Scéna v Bordelu byla Luxusní a Nezapomenutelná Záležitost! Chybělo tomu Pouze lepší Scénář.. Nějaký zajímavější příběh A mohlo by to krásně konkurovat Filmu Expendables! ()

RelaxMan odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fanouškem první dílu a to co se odehrává v této čtyřce je pro mě nepochopitelné. Celá série se ubrala velmi špatným směrem, což mě neskutečně štve. Boje nejsou zas tak špatné, jen kdyby to všechno dávalo nějaký smysl a mělo to aspoň trošku atmosféru prvního dílu. Film má tolik chyb, že ho prostě musím zařadit do kategorie odpadů. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Louisiana, v okolí hlavného mesta Baton Rouge. (MikaelSVK)
  • Neoficiální podtitul „New Dimension“ vznikl pouze na základě 3D formátu filmu. (misar3)

Reklama

Reklama