Reklama

Reklama

Úpis

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pokud jste ještě nikdy necestovali nočním vlakem ve společnosti ďábla, může se vám zdát, že je s vaším životem všechno v pořádku.  V první povídce z cyklu Nečekaná setkání je úspěšnému podnikateli během obchodního jednání ukradeno auto, takže musí jet vlakem. V něm se setká s ďáblem, který mu nabídne splnění všech, i těch nejtajnějších přání. A tajná přání slušného člověka mohou být pěkně překvapivá! Ale za všechno je třeba platit. Nepůjde však o peníze, ani o výlet střechou rychlíku. Ani žádný podpis vlastní krví nebude – ďábel je rafinovanější. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

honajz 

všechny recenze uživatele

Předně nejde o žádnou komedii (v tom řazení žánrů je ČSFD neskonale tragická, tragická), ale o čistokrevný horor s filozofickým přesahem ("sám jste si koupil jízdenku do vlaku, ve kterém jedete"), kde k mému překvapení a bez jakékoliv ironie hraje Kateřina Brožová doslova ďábelsky dobře. Lepší její výkon jsem neviděl. Jinak povídka má trošičku utahaný začátek, ale od vlaku to začne mít grády a postupně se to stupňuje. Moc se mi líbí jednotlivé prvky a domyšlený svět (sen, nepamatuje, třikrát, život, vesnička, hodinky, čas - nechci spoilerovat, proto jen heslovitě), kde navíc jde i o přesah směrem k reklamním agenturám, na něž odkazuje ten úvodní plakát - také je to samé "kupte, není už čas!" a nabídka, která je vlastně nakonec šméčko, za které dá člověk víc, než dostane. A ten závěrečný fórek s espézetkou, která se dá vskutku číst jako Belzebub, ten je rovněž hodně povedený. Škoda, že tenhle film ČT neopakuje, a ostatně by mě zajímal osud celého cyklu Nečekaná setkání. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot, který tak perfektně využívá svůj hororový námět a svoji středometrážní stopáž (pravda, je spíš taková skoro-středometrážní, ale tak proč ne, rozhodně je to podle mě víc středometrážní než krátké), že jsem až nestačil zírat. Dokonce i dost solidní atmosféru nejen na poměry televizního filmu to má a Kateřinu Brožovou jsem zde snad poprvé za život viděl naprosto skvěle hrát, až mě překvapilo, že to někdy v sobě vůbec měla. Zvlášť, když si to porovnám s tím, jak hraje teď... Asi jen některé dialogy mi přišly trochu divně napsané, ale i tak je to dost málo na to, abych šel na nižší hodnocení. Plný počet si to prostě zaslouží. Slabých 5* ()

sator 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem cítil oder tehdejších vlaků... Poznávací značka vozu nese písmena BZB což by se dalo vyložit jako Belzebub, což je synonymem ďábla nebo též nenasytnosti a chtíče, což koresponduje se smlouvou kterou postava hraná Vaculíkem uzavřela s ďáblicí. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Dnešní nabídka na youtube: Úpis. Dávno zapomenutá jednohubka, překvapivě příjemná. Ty zálibné návodně zamlženě pohledy na podvozky vlaků! Ta ostrá protisvětla! Ty devadesátkové klávesy coby podkres! A Brožová hraje! Více takových nálezů prosím. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Autor patrně šotouš. :-) Záběry každopádně působivé. Vlastní příběh už méně, i když je fakt, že v devadesátkách bych to viděl jinak. Dnes už si to přídomek komedie tak trochu i zaslouží. Jak píše Sator - SPZ s písmeny BZB patrně měla značit jméno Pána much, zajímavější jsou ale číslice. ()

Reklama

Reklama