Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henry Jekyll je úspěšný londýnský psychiatr zabývající se výzkumem lidské duše. Jeho objev látky, která dokáže v člověku potlačit nebo naopak vyvolat zlo, však vědecké kruhy zásadně odmítají. Jekyll proto musí preparát vyzkoušet nejprve na sobě. Tak vzniká pan Hyde, bezohledný sobecký násilník a ničema neštítící se dokonce ani vraždy. První, kdo podlehne kouzlu Jekylla, ale zemře rukou Hydea, je krásná barmanka Ivy Peterson… (dopitak)

(více)

Recenze (52)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stevensonova klasika tak trochu "požensku", aneb rozdvojený Spencer Tracy a jeho osudové ženy. Tracyho dvojrole naprosto excelentní, zajímavě zpracováno je i jeho proměňování. Hodně "odvážné" Hydovy fantazie - Ingrid Bergman a Lana Turner jako nahé ďáblovy kobyly. Člověk neví, kterou si vybrat. Herecky nejspíš Ingrid, o špetku přitažlivější je asi kráska Lana. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku 30. let vznikla v Americe asi nejslavneji adaptace Stevensonova romanu, v hlavni roli s demonickym Fredricem Marchem. K uspechu ji jiste dopomohly jak uzasne efekty, tak pomerne velka odvaha pri zobrazovani odhalenych zen. Deset let pote, v roce 1941, byl tento slavny film remakovana a slavne dvojrole se zhostil Spencer Tracy. Tato verze nebyla tak sokujici, jako original, ale prisla se sviznejsimi dialogy a lepe propracovanymi postavami. Tezko rozhodovat, ktera z nich je lepsi. Original ma atmosferu spise nemych filmu a skvelou masku, remake zas lepe zahrane rozpolceni Jekyll/Hyde. Tracyho promena sice neni tak ocividna, ale mozna o to je hruznejsi. Rozhodne stoji zato obe verze a je jen na vas, ktera vas zaujme vic. Ja se trosicku vice priklanim k remaku, ale rozdily v kvalite jsou opravdu minimalni. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dnes nám to tak nepřijde - vidíme prostě tři klasické Jekylly a nejčastěji si prostě pustíme toho nejnovějšího... Jenže zatímco verze 30s měla oproti nedonošené 20s verzi obhajitelný motiv - za těch deset let kinematografie hodně pokročila, především samozřejmě zavedením zvuku, 40s adaptace/remake žádný takový důvod nemá, jde jen o o něco technicky lepší zopakování úplně stejného filmu... Zkrátka typický zbytečný remake, jakých je i dnes plno. Kdyby deset let stará verze neexistovala, mělo by tohle smysl - takhle ale spíš ne. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Brilantná filmárčina v ktorej Spencer,ako aj Ingrid nesklamali, čo neurobili vlastne nikdy. Bodík dole za opozeraný námet. Inak ale paráda. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pachuť zbytočného remaku, ktorý prišiel priskoro rokmi vyšumela a zostal "len" vynikajúci psychologický horor , ktorý dokáže strhnúť vizuálom, myšlienkou, príbehom a hlavne absolútne fantastickými hercami na čele so Spencerom Tracym a Ingrid Bergman, ktorá si aj napriek skvelému Tracymu kradne každú scénu pre seba. Jeden z najlepších štyridsiatkových hororov a u mňa ešte trochu vyššie než slávna oscarová verzia z roku 1931. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro neznalé příběhu -  moje krátká recenze možná naznačuje více, než by bylo dobré dopředu znát. Stále jedno z nejlepších zpracování knižní klasiky, kdy se dr. Jekyllovi vymknou experimenty z rukou a cesta k záhubě je nalinkovaná. Ač se zpočátku zdá, že vztah Harryho a Beatrix je sentimentální jak z červené knihovny, tak postupně je jasné, že půjde o vztah romantický, jenž nemá šanci na šťastný konec. Tracyho maskování je jednoduché, úsporné, a přesto dostačující. Trojlístek hvězd Tracy -Turnerová -Bergmanová předvedl výborný výkon, především Bergmanová je paní herečka. Černobílá kamera dodává snímku tajemnost, zejména když se postavy pohybují v ulicích nočního Londýna plného mlhy. Snímek, jenž příliš nezestárnul. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pokora k literární předloze, skvělý Tracy a dokonalá práce maskéra dělá z této verze pro mne nejpovedenějšího Stevensonova Jekylla a Hyda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu zrejme dosť odvážna adaptácia, hlavná postava má sexuálne fantázie a spoločensky očakávateľná monogamia s "tou pravou" nie je pre jeho "temnejšie" vnútro zrejme to pravé. Pomalé tempo dáva vyniknúť skvelej atmosfére, triky boli na svoju dobu zrejme prelomové, dnes sa však pozerať v dlších pasážach na zmenu Tracyho podoby je už mierne úsmevné. Ide samozrejme aj o herecký film, Tracy a Bergman berú svoje úlohy skutočne vážne, ostatní nedostanú toľko priestoru vyniknúť. Filmové adaptácie tejto klasiky nie sú radené medzi sci-fi, i keď tu máme ako vedu, tak aj jej fikciu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Spoilery! Spencer Tracy je bezesporu vynikající herec. Ovšem sledovat skoro dvě hodiny jeho rozpad osobnosti mě po určité době značně omrzelo. Taktéž mi neskutečně vadily velmi časté prostřihy zobrazující jeho prapodivné vidiny. S frajerkou jsme si u tohoto snímku vydatně pokecali, neboť je opravdu otřesně nudný. O žánr horor se samozřejmě snímek ani neotře. Vzhledem k době vzniku to ovšem není až tak překvapivé. Mr. Hyde je opravdu hrozně otřesný člověk. Jakmile mu po sérii vynikajících filmařských efektů absolvuje nepostřehnutelnou proměnu, zčerná mu háro a zhoustne mu obočí, tak se z něj stane opravdu krvelačná bestie, která se odváží provádět až tak příšerné věci, že donutí hysterickou ženu začít zpívat!! V té době mi šel opravdu mráz po zádech. Z celého snímku je koukatelný vyloženě jen závěr, ve kterému vyeskaluje jeho neskutečně intenzivní běsnění až do takových kosmických výšin, že za to zaplatí životem až jeden celý člověk. Odporně nudný film. Závěr by si sám o sobě nějakou tu hvězdu zasloužil. Nicméně v celkovém součtu je opravdu jen jednou kapkou čisté vody v oceánu sraček. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Remake zpracování z roku 1931 se liší vedle několika drobností především charakterem pana Hyda. Původně neurvalý opičák se v podání Spencera Tracyho změnil na sofistikovanějšího tyrana, manipulátora. Působí tak jiný druh strachu než z Fredrica Marche, daleko hrozivější. Mimochodem používá Hopkinsem proslavené "hanibalovská" nemrkání! Tracy si navíc vystačil i se skromnější maskou, k dokonale rozdílným charakterům mu pomáhá jen nabarvené obočí a věčně opocený obličej. Jeho herecký výkon je kolosální představení, jedno z nejlepších vůbec. Dokonale tak zastiňuje ostatní kvality filmu - dvě kvalitní herečky, svižné tempo a nádhernou kameru. Zatímco jinde by vyčnívaly, vedle dechberoucího Tracyho zůstávají téměř kolikrát nepovšimnuty. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Starší několikrát vzpomínanou verzi jsem zatím neviděl, takže mohu posloužit jen srovnáním s hammerovkou z roku 1960 a kanadským remakem z roku 2008. O chybějících kvalitách nového filmu netřeba psát, ale v porovnání s novějším počinem studia Hammer je tato verze propracovanější, kupodivu trikově lepší (proměnu Jekylla na Hyda si užijeme hned 3x, obráceně tuším jednou), oplývá krásnými ženami. Ale je také možná až zbytečně natahovaná. Spancer Tracy má neuvěřitelně tupý škleb připomínající falešný americký úsměv mého současného šéfa. Přestože hodnotím 4*, není hammerovka o mnoho lepší, jen mě trochu víc zaujala. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Z řady starých černobílých hororů mi tento přišel nejméně zajímavý. Námět je určitě povedený stejně jako herci ale film je až zbytečně dlouhý na to, že se v něm moc neděje a náznak hororu je až na konci. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy je excelentní herec, a to jak v poloze "anděla" Jekylla, tak i "ďábla" Hydea, jenomže... Henry Jekyll má být mladý, pohledný, energický, okouzlující a dobrosrdečný chlapík, ale Tracy z něj udělal pouze hluboce lidského a hodného člověka, ani náhodou toho šviháka, kterým Jekyll má být. A to je oproti o deset let staršímu originálu a Fredriku Marchovi obrovské minus. Jinak máme ale už jen plusy - Ingrid Bergmanová se neodhaluje tolik jako Miriam Hopkinsová, ale její tragická postava mnou prošla ze všech nejhlouběji; věřil jsem jí každé slovo, trpěl s ní, litoval ji. Právě její Ivy Petersonová je největším trumfem vlastně smutného a tragického filmu. Plusem rovněž je, že i když je Hyde fyzicky nevzhledný, pořád vypadá jako člověk, což je v této adaptaci v rámci filmového jekyllohydeovského mýtu poprvé. Za zmínku stojí i surrealistické snové sekvence během přeměny Jekylla v Hydea, jejich skrytá erotičnost mě skoro zaskočila, zdaleka jsem ji nečekal takovou (Jekyllem bičované koňské dvojspřeží se promění v Beatrix a Ivy... a tak dále, nechci prozrazovat, to si zaslouží vychutnání). Suma sumárum, mám-li verze z let 31 a 41 porovnat, o maličko lépe budu hodnotit starší verzi, a to hlavně kvůli živočišnému Jekyllovi; verze mladší však má lepšího Hydea a úžasnou Ingrid Bergmanovou. Tak si vyberte. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ústřední herecká trojice - Ingrid Bergman, Lana Turner a Spencer Tracy - naprosto skvělá, všichni uvěřitelní, ženy krásné a výborně pasovaly do svých rolí, no a doktor Jekyll měnící se ve své vnitřní rozervanosti v pana Hydea famózní. Z mé strany bez výhrad, mimořádně zdařilé zpracování literární klasiky, kde se vše snoubí, mrazivá atmosféra, výtečné dialogy, snové pasáže i hudba. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nie tak efektné, ako známa verzia z roku 1931, či strašidelné, ako najlepšia verzia z roku 1920, ale podobne pútavé a...čiernobiele. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Výkon Spencera Tracyho, coby pana Hydea, je pro mě rozhodně jeden z nejlepších hereckých výkonů té doby (30. - 40. léta). Člověk se až diví, co svede změna výrazu v obličeji a trocha make-upu pod očima. Film je perfektně natočen a atmosféra je naposto luxusní. Postava pana Hydea v černém plášti a s cylindrem, zběsile běžící po nábřeží Temže, zahaleném do mlhy, to je opravdu zážitek. Bohužel už se mi moc nelíbilo to pojetí pana Hydea, coby hajzla, který mlátí a psychicky týrá svojí milenku. Knihu jsem nečetl, takže nevím, jak to bylo tam, ale daleko bližší mi bylo pojetí Jekylla a Hydea jako Jacka Rozparovače (viz. snímek od Hammeru Dr. Jekyll and Sister Hyde). Ta část, kdy se Jekyll na Hydea promění na delší dobu (zhruba druhá třetína filmu) mě moc nebavila. Ale jinak to byl zajímavej a pěkně udělanej horor a konec byl strhující. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

S.Tracy a I.Bergman sú veličiny v Americkom filme a takto pokope je na nich paráda pozerať. Poznám ich, ale zatial som nevidel ich žiadny film až doteraz. Kedže prevažne pozerám len horory. I.Bergman zahrala parádne a bola nádherná, ale to isté môžem povedať aj o L.Turner. Dr.Jekyll si vedel vybrať spoločníčky. Príbeh nie je výnimočný, lebo je veľmi známy. Ale spracovanie bolo parádne temné. A Tracyho premena z kladného gentlemana na totálneho psychopata, nato bol úchvatný pohlaď. Tracy bol pán herec. Tá zlomyseľnosť Hyde bola excelentná a aj neskonalo úžasná a tak toto  znázornenie je priam ukážkové. Hudba kvalitne dopĺňala s vynikajúcim vizuálom . Ťažká psychologická dráma z prvkami romantického thrilleru. Prečo nedám plný počet je ten že vraždy boli len také bez efektu. ()

Reklama

Reklama