Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henry Jekyll je úspěšný londýnský psychiatr zabývající se výzkumem lidské duše. Jeho objev látky, která dokáže v člověku potlačit nebo naopak vyvolat zlo, však vědecké kruhy zásadně odmítají. Jekyll proto musí preparát vyzkoušet nejprve na sobě. Tak vzniká pan Hyde, bezohledný sobecký násilník a ničema neštítící se dokonce ani vraždy. První, kdo podlehne kouzlu Jekylla, ale zemře rukou Hydea, je krásná barmanka Ivy Peterson… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

PKD 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje se musím přiznati, že znám jen tuto verzi, takže dle toho tak bude vypadati komentář. Předlohu samoz. znám. Shodou náhod jsem měl před mnoha lety štěstí na zřejmě remasterovanou verzi, takže obraz jako víno (i když u pivaře jako já to nedává smysl:) stejně tak zvuk. Ingrid B. je perfektní (jak ve většině jejích filmů a Spencer T. mi zase těžce připomíná ve své druhé podobě, Oldřicha Nového. Ne vážně. Podívejte se na na pana Hydea pozorně a uvidíte.;-) Samoz. kulisy viktoriánského Londýna jsou moje labůžo, takže tady se nemusím láskyplně moc rozepisovati. Kostýmy též. A i když to nemám na plný počet, neznamená to, že bych tento film bral níže, než jiné čb klasiky ze 40tých let. Já vím, že to tak má býti, ale to jak dopadla kdysi veselá a vitální Ivy Petersonová, mě vždy tak nějak zabolí. Tam uvnitř, kde již skoro po zkur....vztazích...nic není. A pochopitelně scény v boudoiru Ivy, který ji pronajal hodný pan Hyde, jsou na tu dobu, parádní studií čistého filmového psychoterroru. P.s. i když to není morálně správné, tak se vždy hodně nasměji u sequence, kdy pan Hyde ztropí nenápadně v onom kabaretu/hospodě (kde pracuje jako číšnice Ivy) vskutku hromadnou rvačku a zapříčiní (záměrně, samoz.) její vyhazov. No prostě...má to promyšlené, ten pán.;-) Jen ten konec nějak nedomyslel. Škoda. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku 30. let vznikla v Americe asi nejslavneji adaptace Stevensonova romanu, v hlavni roli s demonickym Fredricem Marchem. K uspechu ji jiste dopomohly jak uzasne efekty, tak pomerne velka odvaha pri zobrazovani odhalenych zen. Deset let pote, v roce 1941, byl tento slavny film remakovana a slavne dvojrole se zhostil Spencer Tracy. Tato verze nebyla tak sokujici, jako original, ale prisla se sviznejsimi dialogy a lepe propracovanymi postavami. Tezko rozhodovat, ktera z nich je lepsi. Original ma atmosferu spise nemych filmu a skvelou masku, remake zas lepe zahrane rozpolceni Jekyll/Hyde. Tracyho promena sice neni tak ocividna, ale mozna o to je hruznejsi. Rozhodne stoji zato obe verze a je jen na vas, ktera vas zaujme vic. Ja se trosicku vice priklanim k remaku, ale rozdily v kvalite jsou opravdu minimalni. ()

Reklama

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Výborná verzia ako po režijnej stránke tak po hereckej. Spojením pôsobivej efektnej stránky s démonickým prejavom Spencera Tracyho funguje viac než presvedčivo a neviem, či by oči inej herečky ako Ingrid Bergman dokázali výstižnejšie vyjadriť strach. K tomu fešná Lana Turner v úlohe doktorovej snúbenice. Proste kvalitná verzia po všetkých stránkach (k dokonalosti mi chýbalo mierne skrátenie pridlhého úvodu). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro neznalé příběhu -  moje krátká recenze možná naznačuje více, než by bylo dobré dopředu znát. Stále jedno z nejlepších zpracování knižní klasiky, kdy se dr. Jekyllovi vymknou experimenty z rukou a cesta k záhubě je nalinkovaná. Ač se zpočátku zdá, že vztah Harryho a Beatrix je sentimentální jak z červené knihovny, tak postupně je jasné, že půjde o vztah romantický, jenž nemá šanci na šťastný konec. Tracyho maskování je jednoduché, úsporné, a přesto dostačující. Trojlístek hvězd Tracy -Turnerová -Bergmanová předvedl výborný výkon, především Bergmanová je paní herečka. Černobílá kamera dodává snímku tajemnost, zejména když se postavy pohybují v ulicích nočního Londýna plného mlhy. Snímek, jenž příliš nezestárnul. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy je excelentní herec, a to jak v poloze "anděla" Jekylla, tak i "ďábla" Hydea, jenomže... Henry Jekyll má být mladý, pohledný, energický, okouzlující a dobrosrdečný chlapík, ale Tracy z něj udělal pouze hluboce lidského a hodného člověka, ani náhodou toho šviháka, kterým Jekyll má být. A to je oproti o deset let staršímu originálu a Fredriku Marchovi obrovské minus. Jinak máme ale už jen plusy - Ingrid Bergmanová se neodhaluje tolik jako Miriam Hopkinsová, ale její tragická postava mnou prošla ze všech nejhlouběji; věřil jsem jí každé slovo, trpěl s ní, litoval ji. Právě její Ivy Petersonová je největším trumfem vlastně smutného a tragického filmu. Plusem rovněž je, že i když je Hyde fyzicky nevzhledný, pořád vypadá jako člověk, což je v této adaptaci v rámci filmového jekyllohydeovského mýtu poprvé. Za zmínku stojí i surrealistické snové sekvence během přeměny Jekylla v Hydea, jejich skrytá erotičnost mě skoro zaskočila, zdaleka jsem ji nečekal takovou (Jekyllem bičované koňské dvojspřeží se promění v Beatrix a Ivy... a tak dále, nechci prozrazovat, to si zaslouží vychutnání). Suma sumárum, mám-li verze z let 31 a 41 porovnat, o maličko lépe budu hodnotit starší verzi, a to hlavně kvůli živočišnému Jekyllovi; verze mladší však má lepšího Hydea a úžasnou Ingrid Bergmanovou. Tak si vyberte. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Beatrix Emery měla původně hrát Lana Turnerová a nevinnou dívku, snoubenku Spencera Tracyho, Ingrid Bergmanová. Bergmanová však měla zájem o roli Turnerové a tak došlo k jejich výměně. (džanik)

Reklama

Reklama