Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henry Jekyll je úspěšný londýnský psychiatr zabývající se výzkumem lidské duše. Jeho objev látky, která dokáže v člověku potlačit nebo naopak vyvolat zlo, však vědecké kruhy zásadně odmítají. Jekyll proto musí preparát vyzkoušet nejprve na sobě. Tak vzniká pan Hyde, bezohledný sobecký násilník a ničema neštítící se dokonce ani vraždy. První, kdo podlehne kouzlu Jekylla, ale zemře rukou Hydea, je krásná barmanka Ivy Peterson… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dnes nám to tak nepřijde - vidíme prostě tři klasické Jekylly a nejčastěji si prostě pustíme toho nejnovějšího... Jenže zatímco verze 30s měla oproti nedonošené 20s verzi obhajitelný motiv - za těch deset let kinematografie hodně pokročila, především samozřejmě zavedením zvuku, 40s adaptace/remake žádný takový důvod nemá, jde jen o o něco technicky lepší zopakování úplně stejného filmu... Zkrátka typický zbytečný remake, jakých je i dnes plno. Kdyby deset let stará verze neexistovala, mělo by tohle smysl - takhle ale spíš ne. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Starší několikrát vzpomínanou verzi jsem zatím neviděl, takže mohu posloužit jen srovnáním s hammerovkou z roku 1960 a kanadským remakem z roku 2008. O chybějících kvalitách nového filmu netřeba psát, ale v porovnání s novějším počinem studia Hammer je tato verze propracovanější, kupodivu trikově lepší (proměnu Jekylla na Hyda si užijeme hned 3x, obráceně tuším jednou), oplývá krásnými ženami. Ale je také možná až zbytečně natahovaná. Spancer Tracy má neuvěřitelně tupý škleb připomínající falešný americký úsměv mého současného šéfa. Přestože hodnotím 4*, není hammerovka o mnoho lepší, jen mě trochu víc zaujala. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ústřední herecká trojice - Ingrid Bergman, Lana Turner a Spencer Tracy - naprosto skvělá, všichni uvěřitelní, ženy krásné a výborně pasovaly do svých rolí, no a doktor Jekyll měnící se ve své vnitřní rozervanosti v pana Hydea famózní. Z mé strany bez výhrad, mimořádně zdařilé zpracování literární klasiky, kde se vše snoubí, mrazivá atmosféra, výtečné dialogy, snové pasáže i hudba. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu zrejme dosť odvážna adaptácia, hlavná postava má sexuálne fantázie a spoločensky očakávateľná monogamia s "tou pravou" nie je pre jeho "temnejšie" vnútro zrejme to pravé. Pomalé tempo dáva vyniknúť skvelej atmosfére, triky boli na svoju dobu zrejme prelomové, dnes sa však pozerať v dlších pasážach na zmenu Tracyho podoby je už mierne úsmevné. Ide samozrejme aj o herecký film, Tracy a Bergman berú svoje úlohy skutočne vážne, ostatní nedostanú toľko priestoru vyniknúť. Filmové adaptácie tejto klasiky nie sú radené medzi sci-fi, i keď tu máme ako vedu, tak aj jej fikciu. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Remake zpracování z roku 1931 se liší vedle několika drobností především charakterem pana Hyda. Původně neurvalý opičák se v podání Spencera Tracyho změnil na sofistikovanějšího tyrana, manipulátora. Působí tak jiný druh strachu než z Fredrica Marche, daleko hrozivější. Mimochodem používá Hopkinsem proslavené "hanibalovská" nemrkání! Tracy si navíc vystačil i se skromnější maskou, k dokonale rozdílným charakterům mu pomáhá jen nabarvené obočí a věčně opocený obličej. Jeho herecký výkon je kolosální představení, jedno z nejlepších vůbec. Dokonale tak zastiňuje ostatní kvality filmu - dvě kvalitní herečky, svižné tempo a nádhernou kameru. Zatímco jinde by vyčnívaly, vedle dechberoucího Tracyho zůstávají téměř kolikrát nepovšimnuty. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Beatrix Emery měla původně hrát Lana Turnerová a nevinnou dívku, snoubenku Spencera Tracyho, Ingrid Bergmanová. Bergmanová však měla zájem o roli Turnerové a tak došlo k jejich výměně. (džanik)

Reklama

Reklama