Reklama

Reklama

Bělehradský fantom

  • Srbsko Beogradski Fantom (více)
všechny plakáty
Trailer

Bělehrad, hlavní město Socialistické federativní republiky Jugoslávie, srpen 1979: prezident Tito je na své poslední diplomatické cestě, aby se zúčastnil summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně na Kubě. Mezitím doma vyvolává rozruch muž jezdící v kradeném Porsche po deset nocí kolem hlavního náměstí. Dokonce veřejně provokuje policii skrze populární rádio stanici. Samotné pronásledování pak přerůstá ve stále větší show. Náhle se ale vrací Tito a vláda vyvíjí větší tlak na policii. Fantom v bílém Porsche musí být odstraněn z ulic Bělehradu. „Rychle a zběsile“ socialistické éry konce 70. let a jeden z nejúspěšnějších srbských filmů za posledních deset let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

EggO 

všechny recenze uživatele

Kluk, ktery dal nadeji vsem lidem a pri tom riskoval svuj zivot. Pribeh byl perfektni..myslim si ze to ale slo natocit mnohem lepe. Ty dokumentarni vlozky v tom nemuseli byt, meli byt zfilmovane, tim by film dostal vetsi napeti, lepsi spad. Co se mi na tomto filmu nejvice libilo bylo to, ze o fantomovi jste se dozvedeli jen to co ostatni lidi... ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Film,natočený podle skutečnéfo dění v socialistickém Bělehradu v roce 1979.Film je vlastně takové akční,kriminální drama s dokumentaristickými prvky.Příběh fantoma v kradeném porsche,o kterém divák slyší vlastně jen z doslechu,a který hlavně provokuje policii,je celkem zajímavý námětem,ale už méně zpracováním.Režisér celkem slušně zachytil dobu,ale dokumentaristické části film spíše ruší,než by dodávaly na autentičnosti.Je to celkem zajímavý kus historie,ovšem jeho uvedení do kin je trochu zbytečné,protože nevím,kdo tohle potřebuje vidět na plátně,neboli,jakou to má přidanou hodnotu,za peníze a ne doma u televize a v klidu na ČT 2,protože ho historie,nebo tahle doba zajímá.Filmařsky a herecky je to takový slušný průměr,i když žádnými nápady a překvapeními neoplývá.Já dávám 55% a je vidět,že porsche je holt porsche. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Napůl dokument (rozhovory s pamětníky), napůl hraná dramatizace (pokud mohu soudit, tak celkem přesná). Hraná část přitom není natočená špatně a atmosféru šedé socialistické ponurosti spřádá v ideálních odstínech. Nikdy jsem o této události předtím neslyšel a rád jsem si doplnil vzdělání. II Scénář: Jovan B. Todorovic, Bogdan Petkovic. 80% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

V tomto polodokumente sa mne prekvapujúco páčili tie vložky do filmu, boli autentické a o veľa veciach vypovedali, dali pohľad na to, čo bežní ľudia a aj policajti, či iné bezpečnostné zložky prežívali a akú nádej a v čom priniesol ľuďom, aj keď ho to nakoniec možno stálo až život. Nepáčilo sa mi však, že to mohlo byť kratšie, sem tam sa nič nedeje a niektoré výpovede sa opakovali a neboli dôležité. Sú to jednoduché udalosti, ktorým by stačila trištvrte hodina podľa mňa. Kedže to bolo nebezpečné a mohol niekomu ublížiť a aj ukradol auto, tak to bolo zlé riešenie, ale na druhej strane to bol vzdor proti ubíjajúcemu režimu, dodanie nádeje ľuďom, je to rozporuplné, zaujímavé a ja som sa pri pozeraní tohto v škole navzdory rôznym pohľadom ľuďom celkom zabával a usmieval. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Jovan B. Todorovic povedal, že existuje až 20 hodín nahraného dokumentárneho materiálu, ale dodal, že veľa podrobností o hraných častiach filmu je otázkou autorskej slobody. (Raccoon.city)
  • Marko Zivic, který ztvárnil postavu inspektora Fangia, odehrál vedle své role i všechny nebezpečné scény. U filmu je proto veden jako herec i jako kaskadér. (oje)
  • Policajné vozidlá použité vo filme sú Zastava 1300 ("Tristac") a tri Zastava 101 ("Stojadin"). V skutočnosti to boli civilné autá zakúpené za 1250 amerických dolárov a následne premaľované. Natáčanie “prežil“ iba najstarší model (Zastava 1300), ktorý je dnes súčasťou expozície v Múzeu Automobilov v Belehrade. (Marek1991)

Reklama

Reklama