Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezná Modrá ruža (Ane Viola Semb) je škriatkom žijúcim hlboko v nórskych horách. Malé spoločenstvá škriatkov majú na starosti prechod medzi denným svetlom a nocou. Ten sa odohráva v tzv. magickej hodine a je vyvolaný magickým striebrom, ktoré vlastnia len títo škriatkovia. Princezná Modrá ruža sa bojí vychádzať von z hôr, odhodlá sa až vtedy, keď jej otec stráca zrak a ona sa rozhodne nájsť preňho liek. Zájde až k obydliam ľudí, kde objaví spoločenstvo červených škriatkov... (TV Markíza)

(více)

Recenze (13)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Představuji si, jak za pár let u téhle pohádky dítěti vysvětluji, že sem tam něco štípnout je vlastně v pořádku, zato krást je špatné, tedy ehm, hihihi, v tom něco štípnout jsou červení skřítci dobří. Tohle poučení o životě je ve filmu, který je jednoznačně zaměřen na menší děti z kategorie "to mi poser holý záda". Pokud se na Magické stříbro člověk dívá dětským okouzleným tolerantním zrakem, jistě se mu to líbí, děj má spád, jsou tam neoblbující žertíky, s hrdiny se lze ztotožnit, pokud se na to člověk dívá zrakem hloubavého dítěte, přemýšlí, jak se skřítci dozvěděli o tom, jak moc jejich počínání ovlivňuje svět, jak mohli něco o světě venku vědět, když vylezli sotva přes práh a jak k čertu uzrály první borůvky, když byla pořád jen noc? Nemám dávno pohled ani tolerantního ani hloubavého dítěte, přijímala jsem děj jako jednoduché vyprávění, kde jsem se u mezer v logice bavila úvahami, v jakém věku ten zásek člověk může postřehnout a jak bych to vysvětlovala přiměřeně věku dětského diváka. Magické stříbro je tedy přemýšlivý film svého druhu, to by jeden nečekal. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Okrem pár horrorov nemám s nórskou filmovou produkciou moc skúseností. Tak som si chcel snímkom "Magické striebro" (Julenatt i Blåfjell) rozšíriť obzory. Nóri mi v ňom naservírovali rozprávkovú fantasy o škriatkoch žijúcich v jaskyniach obrovskej hory. Starajú sa o to, aby sa striedal deň s nocou. Mladá princezná Modrá Ruža sa jedného dňa vyberie do sveta ľudí, aby zachránila život svojho otca. Všetko však ešte viac skomplikuje. Bola to pohodová severská škriatkovská rozprávka. *** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchší príbeh a po dobrodružnej stránke slabšie, ale zato milučké, s pekným ponaučením na konci, pre deti ako stvorené. Hlavne vo vianočnom čase. 55/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sympatická nórska rozprávka, kde je za málo peňazí trochu viac muziky, než by namútili u nás, ale stále nie dosť na to, aby išlo o plnohodnotné kino. Najväčším pozitívom je sympatická predstaviteľka hlavnej úlohy, inak sa dej odohráva v malej jaskyni, jednom rodinnom dome a občas v ďalšej jaskyni. Exteriérové zábery sú síce nešťastne digitálne, ale celkovo to má fajn zimnú atmosféru. Prečo ide o škriatkov, keď majú veľkosť ľudí, je dané možno mytológiou, možno tým, že sa tvorcom nechceli riešiť triky s perspektívou. Na Vianoce bez problémov akceptovateľné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pozitíva tejto pseudo rozprávky je len pretavenie pohľadnej nórskej krajiny do rozprávkového prostredia. Možno dosť dobré pre škandinávskeho diváka, nič pre naše miestne publikum a už vôbec nie pre deti. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Velice hezká norská pohádka o modrých a červených skřítcích a magickém stříbru. Navíc film je provázen velice pěknou hudbou. :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový pěkný, dětský film o trpaslících, kteří mají svoje vlastní pravidla, ale je zde jedna trpaslice, která je chce porušovat, ale vždy s dobrými úmysly. Je to vlastně taková pěkná pohádka, která trochu čerpá z jiné mytologie, ale na druhou stranu je to pořád strašně moc líbivé a je zde jen málo vyhrocených momentů. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Norská pohádka o modrých skřítcích, kteří mají magické stříbro, díky kterému mohou vždy na jednu hodinu z hory. Princezna Modrá růže nemá dost odvahy, aby z hory vystoupila, až do okamžiku, kdy se dozví, že jejího otce mohou zachránit lidské peníze. Celkem milý film (spíše tak na nedělní odpoledne), který nemusí být jenom pro děti. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Vianočná rozprávka z nórskej produkcie. Takúto kombináciu som teda ešte nevidel a preto to pre mňa bol zaujímavý zážitok s peknou melancholickou hudbou. Snímok určený výlučne pre deti, avšak natočený s toľkou dávkou pokoja a nevinnosti, že to vyčarí blaho u každého dospeláka. Veľmi príjemná rozprávka na nedeľné alebo vianočné posedenie. 55 % ()

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama