Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Na pozadí druhou světovou válkou vyčerpané Británie 40. let sledují Land girls životy, lásky, zdary i nezdary dívek v armádě. Toto velmi oblíbené a oceňované drama se odehrává na rozpadlé farmě s pastvinami a na honosném panství Hoxley. Cesta do historie se splétá z pohledů dívek, které dělají, co mohou pro Británii v Ženské pozemní armádě (WLA).
V první sérii se seznámíme s rozvážnou Annie, její lehkomyslnou sestrou Beou, neobratnou Joyce a chladnou Nancy právě ve chvíli, kdy poprvé opouští své domovy a rodiny, aby se přidaly k Ženské pozemní armádě. Pracují na polích pro válečné úsilí, dospívají a navazují přátelství, která jim vydrží na celý život.
Naivní Bea učiní špatné rozhodnutí a nechá si zamotat hlavu drzým americkým vojákem s dalekosáhlými důsledky. Těhotná v šestnácti, jak se vypořádá se svou budoucností?
Když se Annie dozví, že její muž padl v zámoří, léčí svůj zármutek tvrdou prací. Později získá možnost se pomstít na německém válečném zajatci. Ale může překročit mez a dát průchod touze po pomstě?
Když Joycin vlastenecky cítící manžel dezertuje a vyhledá úkryt na farmě, Joyce čelí těžkému rozhodnutí. Měla by muže, kterého miluje, udat, než ho chytí?
A když labilní a sadistický důstojník domobrany seržant Tucker zjistí, že je v jejich řadách vyzvědač, podezřívá ze zrady původně Nancy - a uvede ji tak do velikého nebezpečí. Zachrání ji lord Hoxley? A jak bude lady Hoxleyová reagovat na jejich rašící vztah? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

bubun 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo dost velké zklamání. Trochu zmlsaná kanadskými Bomb girls (ke kterým jsem ale měla v době sledování také nemálo výhrad, takže jsem se těšila, že Land girls budou možná lepší) a automaticky předpokládající, že když je z produkce BBC, tak bude mít seriál slušnou úroveň, byla jsem s každým dílem a hlavně s každou další sérií o to víc zklamaná (a taky trochu znechucená). Až na pár výjimek (Paul Ritter, známý také z Friday Night Dinner, Mark Benton) katastrofální obsazení osobami ještě víc nesympatickými, než si dokážete představit (jejich charaktery byly tak zřejmě napsány, proto je ale obtížné s postavami soucítit, např ta rádoby svůdná lehčí děva, která si pak SPOILER vezme kněze, ta se svým afektovaným vystupováním mě vytáčela od začátku, nebo ta s tou opičí tvářičkou), naprosto, ale naprosto hrozný hudební doprovod, s příšernou vokální interpretací hlavní melodie při závěrečných titulcích během 2.řady (pak toho mladíka, co o nazpíval, naštěstí dali pryč a nechali jen ten klavír), často banální zápletky u jednotlivých dílů, pak je tam taky jistá míra chaosu - při každé sérii se trochu mění jak hlavní "land girls", tak i zbytek ostatních, toho "křoví", takže já jsem pak s tím už měla trochu problém, vyznat se v tom, kdo je kdo. Těch zápletek je tam prostě moc, takže celkově seriál dost klouže po povrchu, jak se říká, a vznikají spíš umělá napětí. Seriálu také zcela chybí humor. Takže jednu za snahu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V roku 1998 bol do kín uvedený film Armáda v sukniach, ktorý sa stručne zaoberal tou istou témou, ako teraz tento seriál. Seriál Vojandy (Land Girls) sa skladá z 3. sérii po 5 dieloch. 1. séria 1. diel Koniec detstva, 2. diel Tajomstvo, 3. diel Zákon cti, 4. diel Tuláci a 5. diel Životné osudy. 2. séria 1. diel Späť k práci, 2. diel Stratená dôvera, 3. diel Konečné zúčtovanie, 4. diel Boj za dobrú vec a 5. diel Obdobie temna. No a na záver 3. séria 1. diel Hniezdiská, 2. diel Vojna na poliach, 3. diel Nepriateľ medzi nami, 4. diel Zbohom moja láska a posledný 5. diel Posledné dni leta. Dejom je Veľká Británia a 2. svetová vojna. Hlavnými postavami tejto série sú dievčatá, ktoré sa rozhodli opustiť svoj normálny život a pripojiť sa k ženskej armáde. Ženská pozemná armáda (WLA) bola britská civilná organizácia vytvorená v 1. aj v 2. svetovej vojne. Slúžila k vyplneniu voľných miest na farmách po chlapoch povolaných do armády. V 2. svetovej vojne bola zmobilizovaná táto ženská armáda v roku 1939 a trvala až do jej oficiálneho rozpustenia 21. októbra 1949. V roku 1944 pracovalo na farmách po celej krajine takmer 80 tisíc žien. Robili všetky poľnohospodárske práce, od jazdy na traktore, dojenie kráv, kosenie a mlátenie obilia. Taktiež pracovali v lesoch pri výrube stromov ale aj v rybárstve pri výlove rýb. Po skončení vojny za svoju službu vlasti neboli ocenené, dočkali sa ho až v roku 2008. Nie každý z nás pripúšťa, že ženy sú schopnejšie a v niektorých situáciách aj odolnejšie, ako mi chlapi. A práve takéto konfrontácie sa vyskytujú pomerne často aj v tomto seriály. Pomoc týchto žien v tomto období bola veľmi užitočná, pomohli svojej krajine najskôr ustať a potom aj vyhrať túto vojnu. ()

marusshhka 

všechny recenze uživatele

5dílné válečné drama, které bylo natočeno k 70. výročí od vypuknutí druhé světové války. Na drama se snesla vlna kritiky kvůli historickým nepřesnostem, což mi – jelikož nejsem odborník – až tolik nevadilo:-). Jedná se o čtyři hrdinky – Nancy, Joyce, Bea a Annie, které za války spojí služba v tzv. ženské pozemní armádě. O něčem takovém jsem předtím nevěděla, tudíž jsem byla dost zvědavá, co taková služba vlastně obnášela. Jenže přesně to ve filmu jaksi chybělo, až moc se soustředil na milostné příběhy jednotlivých hrdinek, které byly mnohdy až překomlikované... No, a konec každého dílu a lá telenovela tomu taky moc nepřidal... Takže bych řadila spíš k průměru. ()

checa 

všechny recenze uživatele

Na tuto sérii jsem byla zvědavá, jelikož jsem v UK navštívila skvělou výstavu o Women’s Land Army - http://www.murtonpark.co.uk/womens-land-army/. První díl série zatím trochu zklamal, z tématu lze podle mne vytřískat mnohem více (na výstavě byly zachyceny opravdu zajímavé příběhy několika žen), scénárista i režisér se tak trochu potácí v tom, jak téma uchopit. Mnohdy se snaží o "moderní pohled" a sklouzává tak k historickým nepřesnostem a telenoveláckému stylu. Škoda, téma je to zajímavé ... ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Reklama

Reklama