Reklama

Reklama

Ženy SHR

(TV film)
  • USA Coal in the Soul (festivalový název)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Dokumentární portrét dvou žen, které hrají svou osobní partii na šachovnici osudu Horního Jiřetína, ohroženého těžbou hnědého uhlí.
Obří díra v zemi táhnoucí se od obzoru k obzoru. Obří kráčející velkostroje ukusující poslední zbytky krajiny. Na jedné straně panelák důlní společnosti a v něm paní Liběna, mluvčí dolů a hlavní propagandistka těžby. Na druhém okraji svah Krušných hor a zámek Jezeří s kastelánkou paní Hanou, která po revoluci zpustlý zámek zachránila a je hlavní odpůrkyní další těžby v kraji. Zatímco kastelánka Hana pláče při pohledu na místa svého dětství proměněná v obří jámu, mluvčí dolů Liběna básní na dně šachty o kráse vrstev odkryté zeminy. Zatímco Hana vzpomíná na zámku u piána na časy, které strávila jako herečka u muzikálu Bídníci, Liběna doma čelí svým dětem, které mají na těžbu uhlí trochu jiný názor než ona… Obě ženy se znaly i dříve a vycházely spolu, ale teď si nemohou přijít na jméno. Vzájemně se obviňují z hysterie a demagogie. Jde totiž hlavně o město Horní Jiřetín, ležící pod zámkem Jezeří, které doly potřebují zbořit a vytěžit, aby šachta přežila. Kastelánka stojí v čele místních obyvatel, o bourání Horního Jiřetína nehodlají vůbec diskutovat. Limity těžby, které chrání Jiřetín, jsou přitom na kraji prolomení. Zatím je ticho před bouří. Liběna Novotná provádí expedice po povrchovém dole v rámci „Uhelného safari“, zatímco kastelánka Hana Krejčová připravuje vánoční koncert pro Horní Jiřetín. Jak může povrchový důl pro jednu hrdinku představovat nekonečně krásnou scenérii a pro druhou obraz apokalypsy? Co pro obě ženy znamená jejich společná známá, lesbická kamarádka, která pracovala nejdříve na zámku a teď je nadšeným zaměstnancem šachty? Co bude s Horním Jiřetínem? Setkají se Hana a Liběna? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Burrows odpad!

všechny recenze uživatele

Největším problémem počinu Ženy SHR je jeho NEOBJEKTIVNOST. Autor skrytě sympatizuje s názorem kastelánky, která zastává názor zachování Horního Jiřetína a tím pádem zastavení těžby hnědého uhlí, aniž by dala odpověď na otázku, jak si představuje dodávky elektrické energie do budoucna. Druhý názor z povahy věci zastává mluvčí dolu, které jsou kladeny náročné, avšak pochopitelné, otázky a která, k její škodě, se s nimi nedokáže rozumně poprat. V důsledku toho sklízí od publika posměch a vypadá jako hloupá figurka. Kastelánka nejprve nostalgicky hovoří o svém dětství, posléze ji autor zcela nesmyslně dává prostor pro přiblížení její zkušenosti s pražským muzikálem. Do toho pěje písně a odpovědi na očekávané otázky se od kastelánky nedočkáme, protože otázky nejsou kladeny. Proto se ptám, jaký je smysl dokumentu, který postrádá objektivnost a je myšlenkově zcela vyhraněn? Chtěl jsem se obohatit o objektivní fakta a údaje, dostal jsem pouze zbytečný, názorově vyhraněný "dokument", který je k tomu vyplněn scénami, které s tématem nemají nic společného. (MFF KV 2011) ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Filmu by prospěl větší odstup na straně dokumentaristů. Ti zjevně straní paní Haně, která chce zachránit Horní Jiřetín, což paradoxně (a bohužel) poněkud staví mluvčí společnosti Czech Coal do role oběti. Základní myšlenka konfrontace světů dvou odhodlaných dam je však dobrá. Stejně jako mnohé scény: zejména závěrečný panoptikální výjev z "Večírku pro regionální novináře" uspořádaného těžaři. Scéna je postavena do kontrastu se zpěvem vánočních koled v jiřetínském kostele, až k prasknutí zaplněném místními. Tady není třeba slov. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na problematiku těžby hnědého uhlí prostřednictvím dvou žen, které kopou za opačné tábory. Obě mají trochu extrémní pohled na problematiku, obě vypadají trochu švihlé, takže dokument působí vyváženě. Kastelánka Hanka a její přítel mě ovšem trochu vyděsili tím, že jsou v tomto boji ochotni obětovat opravdu hodně, tak moc že to ani nemohou říci na kameru. To už bych radši fandil firmě Czech Coal. :-/ ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž (Ženy SHR / COAL IN THE SOUL / Ženy SHR) ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jj, zmutovaní MUFLONI :-). Velmi zajímavé téma v pohledu dvou žen. Se zajímavými peripetiemi. Ale na druhou stranu jsem čekal minimálně větší osobní konfrontaci dam, když už nebyl žádný pořádný střet o to "uhlí". ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad ukázat problematiku z pohledu dvou žen, které stojí na opačných stranách barikády. Jedna miluje uhlí, těžbu a to, co s tím souvisí. Druhá nechce mít ze své vesnice měsíční krajinu. Obdivuhodná je jejich angažovanost, ale čekala bych nějakou konfrontaci, hlavně když vyšlo najevo, že se dámy znají. Co mi po chvíli začalo lést strašně na nervy byly vkládané útržky zpěvu paní kastelánky, muzikál nemusím a navíc mi to znělo falešně. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

Vždycky při pohledu na podobnej dokument vzpomenu,co je to vlastne zač - ten člověk. především scéna "večírek pro regionální novináře" stojí za to. Vhodně zvolené téma, jak po obsahové,tak i formální(vizuální) stránce. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Těžařům nejde o nějaké dobro respektive o to, aby lidé měli čím topit. Těžařům jde o zisk... což je na jednu stranu normální a na tu druhou problematické. Protože ať chceme nebo ne, za ziskem stojí mimo jiné drancování přírodního bohatství. A kdyby nešlo o uhlí, kde lze berličku pro omluvy a nutnost nalézt, byl by výsledek stejný, kdyby se jednalo např. o zlato. Jedna z dam by se rozvášnila na kameru, jak je taková těžba krásná, a druhá by jí až fanaticky oponovala. Smutné je i to, že jsou obě dvě poměrně nevyrovnané.. zvlášť zástupkyně Czech Coalu. Několikrát jsem měl pocit, že se sype a bude k tomu stačit jen "zrada" v podobě racionálního uvažování vlastních dětí. Za tím vším cítím obrovské neštěstí, které si zřejmě kompenzuje prací. Vzít ji i tu, neměla by už dost možná pro co žít, kde hledat oporu... Zajímavý dokument... ()

Tinaa 

všechny recenze uživatele

"Ty zvířata utíkají, když stroje vypneme, jsou na ně zvyklí". To mě vážně dostalo. Nebo "no není to krásný? těžba a za tím ta rozhledna" nebo tak nějak. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Super dokument, do kterého se podařilo (nejspíš za lacino s digitální zrcadlovkou) dostat nejen problém ničení krajiny těžbou uhlí, ale i osobní "traumata-příběhy" obou žen. Nebo je to vlastně obráceně, na základě dvou žen popsaný problém s uhlím. Každopádně skvělá výpověď! ()

glsak 

všechny recenze uživatele

Rozhodně netvrdím, že "uhlí je super", ale takto se dokumenty nedělají. Velice tendenčně a jednostranně natočeno. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy jsou spíše za téma. Jak je to natočené mne moc neoslovilo. Pro mne to je o moci peněz. Ta žena t dolů, je má opravdu ráda ať si říká co chce. Díky nim objetuje děti i krásný kostel. Korumpovací večírek, pro novináře je fakt silný kafe. Musím se přiznat, že z paní N. mi bylo opravdu zle. ()

rodl 

všechny recenze uživatele

Začal jsem sledovat dokument o ničení krajiny kvůli uhlí a dokoukal jsem dokument o dvou nešťastných ženách, pro které je jejich až fanatická angažovanost v boji za lepší zítřky (a je zcela lhostejné, že je vidí úplně opačně) zřejmě pouze náplastí na vlastní osobní trápení. Aspoň já to tak viděl. Vzhledem k tomu, že s jednou z obou dam jsem se svého času poměrně pravidelně vídal, bylo pro mě toto vyznění dokumentu překvapivé. ()

Reklama

Reklama