Reklama

Reklama

První krásná věc

  • Itálie La prima cosa bella (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jímavá tragikomedie Paola Virziho vypráví ve dvou časových rovinách příběh misantropického čtyřicátníka Bruna, který se po letech vrací do rodného města, aby se rozloučil s matkou, bývalou královnou krásy, umírající na rakovinu.

Retrospektiva na začátku filmu nás zavádí do roku 1971, kdy Brunova matka Anna vyhrála v místní soutěži krásy a spustila tak vlnu žárlivosti svého manžela. Zatímco mladší dcera Valeria si nenadálou pozornost patřičně užívá, osmiletý Bruno je událostmi vyveden z míry. O čtyři desetiletí později Valeria neočekávaně navštíví Bruna se zprávou o matčině vážné nemoci. Přes svoji nechuť Bruno nakonec souhlasí s cestou, která spustí hořkosladké vzpomínky na období dětství a dospívání.

Z pěti nominací na cenu italské filmové akademie David di Donatello obhájil snímek tři – za nejlepší scénář a nejlepší mužský (Valerio Mastandrea) a ženský (Ilaria Occhini) herecký výkon v hlavních rolích. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Velice povzbudivá komedie se smutným nádechem. Trošinku mi to připomínalo Good bye, Lenin a ani nevím proč. Vyprávění z pohledu chlapce, který už odrostl v padesátiletého učitele a vše se odehrává v jeho vzpomínkách na zrovna umírající matku. Pěkně se na to koukalo a bylo tam docela překvapivě dost úsměvných momentů. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Další film s mým oblíbencem Mastanderou.Je pro mě zárukou kvalitní podívané .O čem film vypráví , je v anotaci nahoře.Dosti podrobně. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Paolo Virzi natočil docela inspirativní film o tom, že je lepší brát životní peripetie s humorem a nadhledem, zkrátka žít s písní na rtech, než abychom zatrpkli a se smutkem v duši přijímali rány osudu. Sice by to mohlo být trochu méně ukecané, ale co naplat, italskou náturu jen tak nepředěláš. (65%) ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Paolo Virzì se snímkem První krásná věc zařadil do stejné ligy jako Garrone, Sorrentino či Tornatore. Mimochodem právě Tornatoreho skvělý film Bio Ráj se zdá být inspirací pro Virzìho filmový počin - minimálně formou prolínání dvou časových rovin, složených ze vzpomínek na dětství a současnosti. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama