Reklama

Reklama

Tutanchamon, tajemství mladého vládce

(TV film)
  • Česko Tutanchamon: Tajemství chlapeckého krále (více)
USA / Velká Británie, 2007, 50 min

Obsahy(1)

Tutanchamon představuje asi největší egyptologický paradox. Jako panovník patří z historického hlediska k těm nejméně významným. Vládl jen asi deset let (1333 až 1323 před naším letopočtem), na trůn nastoupil jako devítiletý, zemřel v devatenácti. Nevykonal nic vyloženě převratného. Přesto je jedním z nejslavnějších egyptských vladařů. Důvod? Jeho hrobka. V roce 1922 ji objevil britský egyptolog Howard Carter v Údolí králů. Učinil tak jeden z největších nálezů v dějinách archeologie. Hrobka byla téměř nedotčená (vykradači ji porušili jen málo) a obsahovala tisíce artefaktů nevyčíslitelné historické hodnoty. Včetně sarkofágu s faraonovou mumií. Tutanchamonova zlatá posmrtná maska se pak stala jedním ze symbolů starověkého Egypta a jeho velkoleposti. Příběh o objevení pohádkového bohatství se stal legendou. Co ale víme o tajemném "zlatém chlapci"? Přímý potomek muže, který Tutanchamona objevil, se vydal do Egypta aby vypátral jaký vlastně vládce ukrytý za maskou, byl. Ten úžasný objev je pouhým začátkem příběhu. Prohlédne si také další hrobky a navštíví i muzejní trezory, kde na podrobné prozkoumání ještě stále čekají některé předměty, které jeho předek objevil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tutanchamon (pôvodným menom Tutanchaton) bol faraón osemnástej dynastie. Na čele Horného i Dolného Egypta bol v rokoch 1347 až 1339 pred n.l. Hovorí sa o ňom, že bol najmenším na veľkom tróne Egypta. Avšak jeho hrobka je najstaršou, ktorú sa podarilo objaviť nepoškodenú. Našlo sa v nej tisíce exemplárov, ktoré sú dnes súčasťou Egyptského múzea v Káhire. Sú to tróny a kreslá, vojnové vozy, postele, rúcha, sochy, nábytok, šperky, amulety, magické i úžitkové predmety.... Nesmierne množstvo zlata, farebných polodrahokamov, alabastru a vzácneho dreva. Tento objav výrazne posunul smerom vpred výskum egyptológov. Je to neoceniteľný zdroj informácií o živote v starovekom Egypte. No ako povedal sám obajviteľ Tutanchamonovej hrobky Angličan Howard Carter: "Podľa toho, čo sa nám podarilo dodnes zistiť, môžeme s istotou povedať, že jedinou pozoruhodnosťou v jeho živote bolo, že zomrel a bol pochovaný." Autori tohto dokumentárneho filmu sa však snažia s týmto tvrdením polemizovať. **** ()

MartinSTFC 

všechny recenze uživatele

Moc hezký dokument, leč místy s dost závažnými nepřestnostmi. Ale i tak jsem si ho vychutnal a zaslouží si ode mne krásné čtyři hvězdy. Při sledování takovýchto dokumentů mám vždy neovladatelnou touhu vrátit se zpět v čase, a nahlédnout do života egyptských králů. Postava Tutanchamona je pro mě snad nejzajímavější ze všech starověkých egyptských vládců, i když podle historiků nejméně významná. Škoda jen, že je dokument tak krátký. ()

Kikaa_B 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o světoznámém panovníku starověkého Egypta, který je opředený spoustou tajemství. Určitě se v tomto dokumentu o Tutanchamonovi dozvíte něco, co jste dosud nevěděli. K závěru si ale stejně budete klást otázku "Kdo byl Tutanchamon?" ()

Reklama

Reklama