Reklama

Reklama

Vincent trpí Tourettovým syndromem. Po matčině smrti ho jeho otec dá do ústavu, odtud se však Vincentovi s dalšími dvěma pacienty podaří uniknout. Musí splnit poslední přání své matky - vysypat její popel do moře v Itálii…
Vincentova matka zemřela, ovšem na smrtelné posteli vyslovila své poslední přání - naposledy vidět moře. Jenže, jak se má Vincent dostat k moři, když trpí Tourettovým syndromem a jeho otec ho nechal zavřít do psychiatrické léčebny? Naštěstí je tu anorektička Marie a Vincentův spolubydlící Alex, trpící obsesí. Společně utečou z léčebny a v otlučeném autě se vydají do Itálie. Jenže Vincentův otec a jejich terapeutka Dr. Roseová jsou jim v patách, naštěstí se neustále hádají, a tak sami vypadají jako pacienti kliniky. Začíná důležitá dobrodružná cesta a jisté je jen to, že na jejím konci nikdo ze zůčastněných nezůstane takový, jaký byl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (85)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem opět zkouknul německý film a jak tak koukám vyvolená rasa je stále ve formě. Příběh a vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny je vyprávěn tak šikovně, že mé sympatie k hlavním hrdinům se rozjížděli na neutral a postupným přeřazováním skončili až na pětce. Nádherný příběh doplňuje ještě nádhejrnější exteriové prostředí Alpský přírody. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO MÁŠ V TÝ DÓZE?“ … ,,MOJI MATKU.“..... /// Vincent by chtěl k moři. Do Itálie. Marie má klíče. Vod auta (ser na to, že je ukradla. Je to anorektička, Vinc je machr trpící Tourettovým syndromem a to, že s nima Alex - mimochodem, obsedantní neurotik jet nechtěl, brzo nikoho nesere. Kromě tý doktorky…). Další krypl road movie? Proč ne! Vždyť lidi v každým stavu se občas potřebujou uvolnit. I ty (relativně) zdraví. Pohodovej film s milým humorem o smutnejch věcech a lidech na cestě. Lidech, hledající cestu k sobě i k těm druhejm a kteří potřebují (tak jako každej) občas pohladit. Fajn je, že se nevydírá chorobou, ale citama. I proto mám tyhle filmy celkem rád. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vždycky jsem se chtěl(a) prohladovět přes anorexii k srdeční vadě. 2.) Chtěl bych se dostat s ,,tourettem“ na vrchol. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem vůbec nevěděla do čeho jdu a docela jsem váhala. Jestliže jste na tom podobně - neváhejte! Německá kinematografie je mi cekem vzdálená, ale v tomto případě jsem byla velmi mile překvapená. O Tourettově syndromu jsem nic nevěděla, tak jsem nelenila a něco si o tom přečetla. Mohu tudíž napsat, že se Florian David Fitz své role zhostil na výbornou. Přidejte k tomu výtečné výkony i ostatních protagonistů, nádherné exteriéry (po kterých jsem okamžitě zatoužila jet do Alp) a kvalitní scénář a bude to pro vás stejně příjemný zážitek jako pro mě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já mám cvrčka v hlavě, kterej mi sere mezi závity." Tak to mám taky, ale já to ... kurva, pičo, posrat, mrdat ... zvládám bez větších problémů. Navíc se mi tahle cesta tria pacientů, a matky v plechovce, k moři docela dost líbila. Ale za nejlepšího rozhodně nepovažuju Vincenta nýbrž obsedantně kompulzivního Alexe, jehož úchylný smysl pro čistotu, pořádek a obleky mě dost bavil. A taky mě bavily různé drobnosti, jako třeba líné stěrače na vozidle Dr. Roseové. A velké potěšení mi způsobilo to, že v zemi Brunhild, Gertrud a Hildegard dokázali do dvou hlavních ženských rolí obsadit herečky, na které mi bylo potěšením pohledět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje svéráznou vzpouru tří pacientů psychiatrické kliniky proti stereotypu, necitlivému okolí a především vlastnímu osudu. Jednoho krásného dne se kluk s Tourettovým syndromem, vychrtlá anorektička a čistotou posedlý neurotik rozhodnou "vypůjčit" auto své ošetřující lékařky a udělat si malou dovolenou v Itálii na mořském pobřeží. V patách za sebou mají majitelku vozu, která má jisté problémy, jak vysvětlit svým nadřízeným úbytek počtu strávníků, a otce hlavního hrdiny, který už dávno vyřešil dilema, zda má přednost kariéra, nebo rodina, a je zcela pohlcený politickou funkcí a vlastní důležitostí. Německá varianta Bezstarostné jízdy představuje zdařilou tragikomedii o přátelství a vyrovnávání se se svým handicapem. Není to výjimečný snímek, ale sedí na něj přívlastek sympatický. Tahle road movie pod alpskými štíty sedne nejspíš divákům ve věku filmových hrdinů, tedy těm mladým, které ještě netrápí břímě přílišné odpovědnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Člověk by při projíždění televizních kanálů tohoto plachého Vincenta (kterého byste si ze začátku snadno spletli s Ondřejem Sokolem) lehce přehlédl, ale hned od začátku dokáže dost pobavit (i když by Tourettův syndrom neměl být k smíchu) a pevně přikovat k obrazovce a i když je to nakonec spíše drama, dokoukáte ho do konce. Velké překvapení z Německa. Ááááá, pochcaný rucééé! :D ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Milý film, u kterého překvapuje, že je německý, o několika zvláštních psychických onemocněních, o kterých jsem toho předtím mnoho nevěděl, o některých vlastně vůbec nic. Děj se odvíjí značně nepředvídatelně,což diváka udržuje ve stálém mírném napětí, herci jsou příjemní, prostě fajn zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, kde sa má možnosť divák zasmiať cez slzy. Vážne témy, no podané veľmi odľahčeným a zábavným spôsobom. Škoda toho záveru, prišlo mi to akoby to bolo celé nedoriešené a po dramatickej stránke dosť slabé. Tiež v určitých veciach v spojitosti s Vincentovým otcom by som mal pár výhrad (hlavne v závere, až moc romanticky naivné). Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě o něco lepší než americký remake OUTsideři, oba filmy ale nakonec z nedostatku širší hodnotící škály hodnotím 4 hvězdami. Oba filmy jsou v jistém smyslu dost jiné (a to nejenom proto, že v jednom se jezdí v Audi A8 pod Alpami a v druhém v Mercedesu třídy S v Kalifornii) a ukazují ve zkratce odlišný přístup k filmu jako takovému v Evropě a Americe (v americké verzi např. Marie ukáže v jedné scéně Alexovi na kameru prsa - v německé verzi také, ale ke kameře stojí zády, takže divák je nevidí). Německý originál není tak vtipný (to není z mé strany výtka) a přijde mi filmařsky zdařilejší, více mi sedlo i jeho obsazení (Karoline Herfurth v roli anorektičky Marie je výborná a typově se skvěle hodící, protože ji vážně lezou žebra a obratle; Zoë Kravitz v americké verzi mi naopak moc nesedla); americký remake má zase větší punc pohody a filmařské nezávislosti. Německá verze mě víc baví i kvůli mé náklonnosti k němčině, ale to je spíš ryze soukromá záležitost. Trochu mi zde vadil soundtrack - všechny ty písničky v angličtině se s těmi německými dialogy podle mě trochu tloukly, ale asi to není nic, co by bylo zásadní překážkou k tomu, aby si člověk tento film nemohl užít. Za mě velmi příjemný divácký zážitek, který mě víceméně utvrdil v tom, že remaky jsou jedna velká zbytečnost - kdo viděl tento film, nemá už moc důvod koukat na americký remake. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Výborné po všetkých stránkach. Krásna príroda, výborné pesničky, fajin príbeh, hercov vybrali do jednotlivých charakterov naozaj trefne a Fitz exceloval. Veľmi príjemná záležitosť. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Občas je to tak, že objevíte nějaký film jenom proto, že nedávno vyšel jeho nový a lepší remake a to je přesně případ Vincent will Meer, respektive The Road Within.Americká verze je v mnoha ohledech lepší, jak rozpočtem, tak výpravou, hereckými výkony a upraveným scénářem.Když prostě vezmete docela dobrý film, mužete si ho v klidu předělat a opravit jeho hluchá místa a danné scény vylepšit, což se většině remaků nepovede, ale tady je ten rozdíl dost markantní.Německá verze je víc televizní, odtažitá a Florian David Fitz prostě není Robert Sheehan, který povýšil Touretteův syndrom totálně na jinej level.Vincent má sice něco málo scén lepších (napadení puberťáka hozením vo auto mě rozbilo), má hezčí herečku s anorexií (ano mám raději pihovaté, roztomilé němky, než Treblinkové černošky) ale Road Within je skvěle režijně zmáknutý, má víc kulervoucích scén a je dojemný, originál je prostě jen ''fajn''.60%. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Televizně působící snímek, kde si nikdo s ničím nedal práci, protože myslel, že atraktivita příznaků Tourettova syndromu bude stačit. Mně tedy nestačila. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vincent will Meer je hodně povedený film, ve kterém se perfektně mísí prvky komedie a dramatu, takže ikdyž jsou hlavní protagonisté opravdu nemocní, tak je to zde bráno jaksi v humorném duchu, což je dobře. Všichni tři herci byli ve svých rolích přesvědčiví a skvělí, zejména chválím Floriana Davida Fitze, kterému jsem Touretta bezmezně věřil. Vedlejší postavy v podání doktorky a otce jen dokreslily příjemnou atmosféru filmu. Zkrátka snímek, který vřele doporučuji ke shlédnutí, a ikdyž je pod ním uveden žánr drama, tak se dá u něj skvěle odreagovat. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Iniciační cesta za dospělostí, tentokrát jako spontánní výlet k moři. Takových příběhů už tu bylo! Ale hrdinové jsou sympatičtí ztroskotanci, postižení na okraji společnosti a nedá se jim nefandit, i když anoretická Marie je opravdu někdy na zbláznění. Potěšily občasné vtipné momenty. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vincent will Meer, krásný německý název a slovní hříčka k tomu. Florian David Fitz předvádí hereckou exibici, na níž velmi úspěšně participují Karoline Herfurth a Johannes Allmayer. Vtipné i smutné, dohromady velmi povedené. Na svůj svátek si vždycky dokážu vybrat film, který mě potěší. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Tři ztracené existence na cestě k moři přes nádherné Alpy. Chvílemi to připomíná českou Jízdu, chvílemi to vykrádá Klepání na nebeskou bránu. Hlavní představitel (Florian David Fitz, který k filmu napsal i scénář) hraje Vincenta postiženého Tourettovým syndromem úžasně sympaticky, Karoline Herfurth potvrzuje svoji pozici jedné z nejzajímavějších hereček současné mladé německé generace. Není to jen drama, najdou se i komické momenty. A jako téměř vždy u německých filmů, vévodí tu příjemný pop-rockový písničkový soundtrack. Trošku slabší čtyři hvězdičky. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ač s nádechem komedie, spíše vážné až smutné drama o několika různých lidech a ne jen těch nějak výrazně "postižených". Konečně filmová postava s tourettovým syndromem, která není okleštěná jen na ten nejexpresivnější, přesto ne zase tak častý, jak by se zdálo, projev, ale pojatá komplexněji. Zvláštní je, že kromě hlavní postavy a anorektické Marie (ale to jen díky jejímu obsazení výtečnou Karoline Herfurth), nejsou ostatní postavy zpočátku moc sympatické. Ale i ten ultraprotivný Alex si nakonec dokáže získat přízeň. Nakonec nejen postavově a příběhově, ale i prostředím sympatický film. 3.5* ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Florian trochu jinak než jak ho znám z Deníku doktorky. A musím říct, že v téhle roli se mi líbil daleko víc. Film jsem čekala víc dramatický než ve skutečnosti byl. Herecké obsazení a hlavně prostředí, ve kterém byl film natočený se mi moc líbilo. Dávám 80%. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Celkem hezké road-movie z prostředí nám celkem blízkého. Trošku mi už po několikáté připomíná "nový" druh německých filmů... Na jedné straně dechberoucí výjevy z Alp podmalované příjemným soundtrackem, vtipné miniscénky připomínající sitcom a konvenčně klenutá zápletka; na druhé zase okamžiky nudy, čas od času hádky a trošku přehnaně šroubované jiskření a navazování osobních vztahů. Stojí za shlédnutí, i když bych tu část s Alpami označil spíše za půlhodinovou reklamu na Audi - scéna: představte si krásnou letní ranní vyhlídku na vrcholky Alp; všude ještě opar, na horizontu slunce a vedle toho lesklá A8... ale abych nelhal, mně se to ale zase líbilo - pro Audi mám slabost ;-) ()

Reklama

Reklama