Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nesmělý muž mezi mlýnskými kameny panovačné matky a svobodomyslné snoubenky na inzerát. Jedenačtyřicetiletý Erwin žije se svou matkou v domku u odlehlé čerpací stanice, kterou společně provozují. Matka o všem rozhoduje a stará se o syna, kterému samota vyhovuje. Nicméně s ohledem na přibývající roky obou z nich je nutno, aby si syn našel ženu. Erwin zvolí jako nejrychlejší řešení rumunskou agenturu, která zprostředkovává sňatky. Ze své cesty do Bukurešti se domů vrací v doprovodu mladičké a impulzivně bezprostřední Iriny. Její osobnost na jednu stranu vnáší nový elán do Erwinovy usedlé existence, ale současně také zavdává ke konfliktům s matkou, která nad svým doposud oddaným synem ztrácí moc. Německé melodrama, které mělo světovou premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, rozvíjí komorní situaci s třemi postavami do vyprávění, které střídá úsměvné i vypjatě dramatické sekvence. Hlavní silou snímku jsou představitelé hlavních postav. Zasloužilé a za dlouhou kariéru řadami cen ověnčené Monice Bleibtreuové v roli panovačné i zranitelné matky výtečně sekunduje Matthias Brandt jako Erwin a především mladá talentovaná herečka Maria Popistasuová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Erwin je bytostný samotář a nemluva, který s ochotou i ulehčením přijímá péči své matky, jež mu s láskou zprostředkovává styk se světem a ochraňuje ho před stresem a nejistotou vlastního rozhodování. Mamahotel funguje na jedničku, nicméně Erwin se jednoho dne odhodlá získat partnerku prostřednictvím agentury ve vzdáleném Rumunsku. Scény ze setkání s dívkami dychtícími po životě v bohatém Německu ve spojení s Erwinovou nemotorností spadají do žánru čistokrevné komedie. Poté, co si svoji vyvolenou přiveze do vlasti, vypadá to na romantiku, kdy temperamentní Rumunka bude postupně nahlodávat neprostupnou slupku svého nastávajícího a přizpůsobí si ho k obrazu svému. Jenže s přibývajícími minutami film rychle zvážní a stane se z něj tíživé drama konfliktu dvou zcela rozdílných povah. Zdánlivý závěrečný happyend dává jen pramalou naději na dlouhodobější vztah a šťastné soužití. Ke kladům snímku se dá přičíst odmítnutí tradičních klišé vztahových filmů, stinnou stránku ale představuje sám Erwin. Jeho sebestřednost a zoufalý nedostatek empatie ho posouvají až někam na hranici sociopatie. V takové postavě si jen těžko vytvoříte pozitivní vztah a v tom mikrosvětě, kde každý jedná ze zištných důvodů a chce si něco koupit, jsem se necítil moc dobře. Celkový dojem: 45 %. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tragikomický příběh o tom, že šanci změnit svůj život k lepšímu má opravdu každý. Jenom to někdy není tak jednoduché, jak se zdá. Monica Bleibtreu v roli staré, udřené ženské, která se nedokáže smířit s tím, že by ztratila zájem svého jediného syna, tady rozehrává fenomenální herecký koncert. Škoda, že žádný další film s ní už nikdy neuvidíme. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

To nám takhle jednou poměrně dosti nenápadný německý maník, věkem už mírně za svým poločasem, bydlištěm odněkud z prdelákova, odjíždí za smíchu své matičky do Bukurešti sobě pro nevěstu. Výdělečnou to činností je mu obsluha benzínky, jméno má Erwin Kobarek. Tamní agentura zabývající se touto bohulibou činností mu v nabídce mezitím připravila pět různých žen se společným zájmem a touhou odejít žít do reichu. On se představí jako správný tydýt bez šarmu i jakýchkoliv zkušeností. Každá z žen od něj alespoň dostala dárkový koš a květiny. Jen jedna jediná, sympatická Irina, donesla dárek, malou kytičku, pro něj - a nejen tím ho zaujala. Proběhne následně pár krátkých společných schůzek a podepíše se smlouva : rumunská žena je věrná a je pracovitá a je … .. Erwin očividně není ve vztahu k druhému pohlaví žádný expert, až dosud se věnoval maximálně svým rybičkám v akváriu, ale mladá žena je sympatická, pohledná a dohovoří se slušně německy. Matka Erwina je však záhy po jejich příjezdu zaskočena, že už není jedinou ženou v životě synáčka svého. Navíc vetřelkyně nejí její slavné knedle a dokonce nechce nosit firemní montérky a u pumpy, kde všichni tři společné pracují, provokuje všechny okolní muže svou luznou postavou a tričky s výstřihem. Je ale pracovitá a zprovozní tam dokonce už nějakou dobu nefungující bistro s občerstvením. Má i zajímavý koníček, vše kolem sebe neustále fotí na polaroid. Záhy se však ukáže, že nenápadně utrácí velký peníze za telefonování do své rodné země a navíc se ji nějak moc nedaří přimět Erwina, aby na ni konečně ulehl a potvrdil tímto sympatickým aktem jejich společnou smlouvu. Už, už k tomu málem došlo. Zavedla mu aktivně jednou takhle v sedě vedle něj mile se usmívajíc jeho ruku mezi svá nabízející se mírně roztažená odhalená stehna, ale on jen horce vzdechl a záhy explodoval do svých trenýrek, dřív než mohla postoupit na další metu .. Potom došlo časem i na další otevřené neshody. .. Nakonec, po jejím útěku zpět do své krásné vlasti, si pro ni už mezitím přece jen poučený Kobarek, ouplně opuštěný po náhlé smrti své matičky, sám zajede a vše se následně k dobrému konci vysvětlí .. Irina má dcerku, pro ni vše fotila, ji tak často volala .. Erwinovi dokáplo, že má vlastně štěstí a vezme si je obě dvě. … příběh je to dobrý a zajímavý .. zpracování však takové kostrbaté a tuhé jest … ()

charge 

všechny recenze uživatele

Slušná tragikomedie na způsob českého filmu Vrať se do hrobu, ovšem o něco slabší. Příběh o zoufalci, který musí hledat štěstí u žen nejen prostřednictvím agentury, ale ještě ke všemu v cizině, v chudších vrstvách, ve kterých si oné ženy své "vyvolené" berou z 99 % pro naději vymanit se z chudoby východní Evropy. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Drama / Komedie?? Já tedy nic komického neviděl. Ten příběh mi spíš přišel hodně smutný, možná s maličkou troškou naděje na závěr. Ale film je to výborný. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

pěkný film, který ale vážně s komedií neměl moc společného, snad jedině se dalo vysmívat postavě Erwina. Hlavní hrdina s charismatem chcíplého potkana nebýt relativně bohatým Němcem, nechytal by se ani v prasečím chlívku. akhle ovšem měl šanci dostat se k hezké mladé holce z chudého Rumunska. Erwin skutečně neměl jak imponovat mladé Irině. Mlčenlivý, nudný týpek, závislý na své matce, v sexu tento odhadem tak pětačtyřicátník byl tam, kde bývají kluci tak kolem 15 let. Tomu odpovídalo i jeho chování. Film vypráví o tom, že i zaostalý trouba má šanci na své štěstí, pokud se narodí v zemi s vysokou životní úrovní. ()

Reklama

Reklama