Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se císař František Josef I. seznámil s okouzlující Alžbětou Bavorskou, přezdívanou Sissi, byla to láska na první pohled. Jejich společné štěstí ale nemělo dlouhého trvání. Svobodomyslná Sissi se jen těžko podřizuje tuhému dvorskému protokolu a její chování ji vynese odpor na mnoha stranách. Ty nejtěžší okamžiky ji však teprve čekají... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (23)

bosquete 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nečekala a doufala, že budu příjemně překvapena. Bohužel se tak nestalo. Očekávala jsem historický film s historickými kulisami, kostými i chováním. To poslední ale scénárista nezvládl, protože především Sisi se během filmu/série dopustí spousty přehmatů. Např. při prvním setkání s Franzem na něj zírá, načež se otočí a odejde, čímž by urazila jak císaře tak jeho matku (rodina nerodina) nebo po svatebním obřadu z vlastní iniciativy na veřejnosti manžela políbí a podobně, o svatební noci v zahradě ani nemluvě. Proti předchozímu zfilmování je kladen větší důraz na politiku místo na romantiku, do skutečnosti o životě Sisi to má ale daleko. Raději se vrátím k z historického hlediska reálnější, i když příliš romantické, variantě ze 60 let. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poněkud realističtější než Marischka, leč pokud Sissi televizní, ráda bych někdy sledovala celý její život od dětství až po předčasnou smrt. Takto máme jen další pohled na její mládí a první léta s Františkem Josefem I. Bez plukovníka Böckla, ale za to s Maxmiliánem I. Mexickým. Panovnice, která sehrála klíčovou roli v proměně Rakouska do Rakousko-Uherska, by si zasloužila více. ()

Reklama

01Zuzana10 odpad!

všechny recenze uživatele

Historické filmy sú ťažký oriešok. Jednak sú neskutočne nákladné. (kostýmy, natáčanie na lokáciach, dekorácie, zvieratá, davové scény...) a jednak je ťažko vyhovieť divákovi. Ak sa adaptuje dielo, diváci hromžia, že nie je dostatočne verné knihe (neberie sa do úvahy iná vízia tvorcov filmu, že vniká nové umenie), ak sa točí autobiografia, je ťažké vylíčiť istú verziu života človeka bez toho, aby si nepohnevali zastáncov iného názoru na daného človeka. ___ V tomto prípade sa zhľukla ohromná koprodukcia krajín, čo mali čo do činenia s cisárovnou a vytvorili televízny seriál. Idea vábna. Sissi vzbudzuje vzruch, je dostatočne kontroverzná, populárna, krásna, s tragédiami a nepochopením sprevádzajúcimi jej život. Takže silné lákadlo a divácky potenciál. To vidíme nielen na obľúbenosti trilógie z 50-tych rokov, ktorá je na programe každý rok, no napr. aj v knihách, ktoré rozoberajú - jej postavu a chudnutie, vzhľad, vzťahy s deťmi, s manželom, možné milostné avantúry, jej nepokojnú dušu a cestovanie. V mnohých mestách, v ktorých sa liečila, či kde pobývala sú jej busty, sochy, výstavy... ___ Z vyššie povedaného mi je jasné, že seriál o Sissi je výzva, ktorá ak vyjde bude nesmierne úspešný počin. Nuž sa do toho pustili. A čo sme mali možnosť vidieť. Televízia je médium pre masy. Nepohneváme si ho tým, že by sme nezaradili scény, ktoré cieľová skupina (ženy 12-54) vyslovene vyžaduje. Vďaka, nabudúce neprosím. Po druhé, producentská hra vyžaduje, aby sa opakovali úspešné prvky natočených filmoch vo filmoch plánovaných. Juj akoby som miestami cez kopirák videla Sissi s Romy Schneider.___ (dokončenie možno neskôr) Sisi je pre moju ľútosť, silná romantika na štýl dnešných sladkých televíznych filmíkov, ktoré len opakujú, čo divák chce bez invencie, s náznakom historických udalostí a v drahých prevlekoch, bez sily a duše dvora. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ukázkový exemplář pseudohistorické TV srágory zalité hustou, přeslazenou, patetickou, melodramatickou, rádoby romantickou omáčkou. Kdyby divák neznal fakta o "Sisi" Bavorské, která si mch. dnes může každý lehce vygúglovat, mohl by snad dospět k názoru, že to byla úplná světice. Nicméně film má hodnotu právě v tom, že zvídavého diváka pobídne k pátrání po tom "jak to bylo doopravdy" a člověk se tak může přímo z postele/od psacího stolu příjemně sebedovzdělat. Je s podivem, že tak zajímavá a na svou dobu ojedinělá ženská osobnost mezi nejvyšší evropskou šlechtou se ještě nedočkala nějakého seriózního a výpravného velkofilmu, který by zobrazil i její dospívání a hlavně poslední etapu života. Ještě že jsou knížky. A internet. P.S.: Nemusím snad zdůrazňovat, že na tenhle zrůdný výtvor červenoknihovního filmového průmyslu jsem se nedíval kvůli sobě. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Romantické a klasické pojetí jako s Romy Schneider to není. Místo toho je to realističtější vyprávění, které ale opět končí v polovině života Alžběty. Nevím proč filmaři nechtějí dotáhnout tragický osud anorektické císařovny až dokonce. Mile mě ale překvapilo, že ve filmu aspoň naznačili sportovní zvyklosti císařovny, jako byly dlouhé a rychlé pochody za jakéhokoliv počasí nebo cvičení na bradlech. Škoda ještě, že nedotáhli to ztravování (místo jídla, pití hovězí krve) a chorobné česání dlouhých vlasů. Jinak i zde opět tvůrcům ujela ruka a vybrali mnohem hezčí představitele než ve skutečnosti Franz Josef a Alžběta byli. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • V 1. díle, kdy jdou Sisi (Cristiana Capotondi) s Franzem (David Rott) do opery služebné císařovně nasazují levou rukavici. V dalším záběru si ji ale nasazuje znovu. (Anka1597)

Reklama

Reklama