Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1973 a svět je ve studené válce. Britská vláda ale tuší, že má problém. Právě byl při jedné z akcí zpravodajské služby v Budapešti zabit britský agent. Zdá se, že tajná služba má ve svém středu zrádce, tajného nepřátelského špióna, takzvaného „krtka“. Bývalého člena tajné služby, George Smileyho, vyhledá člen vlády a pověří ho pátráním po krtkovi. Smiley si k sobě vyžádá dva pomocníky, Petera Guillama a bývalého spolupracovníka Mendela. Smiley vychází z úvah, které měl ohledně „krtka“ bývalý velitel tajné služby, jemuž neřekl nikdo jinak než „řídící“. Řídící uvažoval, že krtek se musí nacházet mezi nejvyšším velením. George Smiley tedy zúží okruh podezřelých na čtyři hlavní postavy. Těmi jsou současný „řídící“ Percy Alleline s krycím jménem „Švec“, jeho zástupce, Bill Haydon/Krejčí, Roy Bland/Voják a poskok a bezskrupulózní oportunista, Toby Esterhase. George se vrací hluboko do minulosti a vzpomíná, jak právě Percy přišel s celou řadou zajímavých informací, jejichž zdroj ale nechtěl odhalit. Tehdy to přímo před řídícím na poradě vyvolalo velkou hádku. Nicméně tajemný zdroj informací byl označen jako součást operace „Magie“. George má za to, že krtka řídí ruský diplomat Polyakov, kterému v tajné službě přezdívali „Karla“. S Polyakovem se George už v minulosti potkal a moc dobře ví, že Polyakov je nerovný soupeř, protože je fanatik. George začíná mapovat změny, které nastaly po odvolání původního řídícího. To, že postupuje správně, mu potvrdí návštěva bývalé agenturní analytičky, Connie Sachsové. Právě ona si všimla důležitosti Polyakova v hierarchii sovětské londýnské ambasády. Obratem byla z tajné služby vyhozena Tobym Esterhasem a Allelinem. George také záhy najde oficiálně mrtvého britského agenta, Jima Prideauxe, který měl být zabit v Budapešti. Jim je nedobrovolně uklizen na venkov, kde učí v jedné malé škole. George má rovněž nečekanou návštěvu přímo ve svém domě. Najde tam na druhou kolej odsunutého agenta Rickiho Tarra. Ten mu vypráví, jak se na misi v Istanbulu sblížil se sovětskou agentkou Irinou, která byla ochotná přeběhnout k Britům výměnou za informace o „krtkovi“. Tarr tehdy o Irinině nabídce vedení informoval, to však nereagovalo. Kdo však o sobě dal vědět, byli Rusové. Irinin manžel byl zavražděn a sama Irina zmizela. Tarr, který se do ní zamiloval, by jí rád pomohl do bezpečí Británie. George začíná hledat důkazy přímo v tajné službě. Ty mu tajně opatřuje Peter, který je z úřadovny vynáší... (TV Prima)

(více)

Videa (33)

Trailer 6

Recenze (874)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní špionážní drama, škoda jen, že mě nedokázalo více vtáhnout do sebe. Dvě hodiny sice nejsou na dnešní dobu moc a film ten čas využívá k detailnímu vystavění příběhu, přesto jsem pak litoval, že mi tam chybělo nějaké větší napětí, vzrušení (co se týče dominantnosti žánrů, radši se podívejte na imdb, kde není thriller na prvním nýbrž až třetím místě). Jinak jsem byl ale velmi spokojen, příběh zaujal, nenudil, přinesl několik dějových zvratů, držel si slušnou tajemnou atmosféru nejistoty a v neposlední řadě film nabídl kvalitní herecké výkony (Gary Oldman v kladné roli, no toto :-) ). Svoji hlavní pointou (těch odhalení bylo v tomto snímku vícero), resp. tím, kdo je onou krysou, mě bohužel tolik nepřekvapil, vlastně cca po půl hodině jsem měl tip a ten se mi nakonec potvrdil. Možná, že kdyby se Tinker Tailor Soldier Spy trochu zkrátil a víc by se tlačilo na pilu, mohlo to být na plný počet, takhle zůstávám na slušných 4* a jsem spokojen. A jinak mě dost překvapil Tomas Alfredson, po Ať vejde ten pravý hodně velký krok jinam. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kromě snahy přesvědčit mě o tom, že v britské tajné službě je to samá buzna, čemuž jaksi, vycházím-li z vkusu Jamese Bonda, věřit nemohu, má tento film jen jedinou vadu, a tou je trochu schématický scénář, který více předpokládá, než ukazuje. To se ovšem dá vydržet, stejně jako ne moc dobrý hudební doprovod. Příjemný byl celkový retro styl, který je sice velmi módní, ale zde velmi povedený. Po uvážení dávám 3*, protože hranice průměru to, přestože jsem byl vcelku spokojený, bohužel nepřesáhlo. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Ono by to na ty 3* i vyšlo, ale když po necelé hodině bylo otázek "kdo a proč" víc než postav, zcela jsem ztratil zájem a jen film pasivně dosledoval. Co měla znamenat závěrečná sekvence vůbec netuším a nejsem v podstatě schopen formulovat byť jednu větu ať o kterékoliv postavě, či celém filmu. Adaptační a režijní selhání na plné čáře. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £20miliónovTržby USA $24,149,393Tržby Celosvetovo $80,630,608Tržby za predaj DVD v USA $4,644,657 //počet predaných kusov 287,148║ No aj chudák Tomas Alfredson(obdivujem ho za Nech vojde ten pravý) sa dostal do chladnej anglickej pasce, nuž bol som zvedavý na jeho režisérsky počin ale toto je neskutočne prázdna zlátanina ktorá sa rozbehne v poslednej štvrtine, hlavne je škoda toho zvučného obsadenia. /40%/ ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"We are not so very different, you and I..." I přes slabší (lehce uspěchaný) závěr se jedná o perfektní snímek, který je nejen důstojným oživením upadajícího žánru, ale především řemeslně zvládnutým počinem, který nemohu jinak, než vřele doporučit... Pooscarové dojmy: Neproměněná nominace pro Garyho Oldmana nebyla žádným překvapením (nejen, že měl silnou konkurenci, ale "Tinker Tailor Soldier Spy" navíc nikoho z "poroty Natvrdlých" nijak výjimečně neoslovil), zbylé dvě - za adaptovaný scénář a za hudbu - už však citelně zamrzely. Pokud jsem letos někomu opravdu fandila, pak to byl Alberto Iglesias, neboť jeho "jednoduchý" soundtrack dokreslil už tak hutnou atmosféru k dokonalosti.;-( ()

Galerie (96)

Zajímavosti (30)

  • Hosta na vánoční párty, který poněkud neohrabaně nabízí židli slečně, ztvárnil autor literární předlohy John Le Carré. (Kiyoshi)
  • Gary Oldman se vydal do obchodu s brýlemi Old Focals v Pasadeně, aby našel ty správné brýle pro svou postavu Smileyho. "Brýle jsou vtipné věci. Pro Smileyho jsou ikonické. Je to jako Aston Martin a vodka Martini pro Bonda." pronesl herec, který vyzkoušel stovky brýlí, než našel ty pravé. (Zuzyzss)

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

Další špionážní adaptace na cestě

Další špionážní adaptace na cestě

30.03.2014

John le Carré je britský klasik thrillerové špionážní literatury a v poslední době se s kvalitními adaptacemi jeho knih roztrhl pytel. První vlaštovkou byl Nepohodlný, zfilmovaný před 10 lety, ale… (více)

Reklama

Reklama