Reklama

Reklama

Andyho film

(amatérský film)
Experimentální
Česko, 2009, 43 min

Obsahy(1)

Andy jede s kamarády na chatu, natáčet film... (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Radko 

všechny recenze uživatele

Od nakrútenia filmu Peeping Tom uplynulo vyše 50 rokov a dnes je tu na obdobnú tému Andyho film. Prirodzený štýl zachytenia a autentické herectvo zráža na kolená absencia strachu a primitívny dej. Vie sa len, že partia štyroch mladých ľudí ide na chatu do lesa. V priebehu deja sa dozvieme, že chata patrí akémusi Dominikovi (dvakrát sa zopakuje mega vtip: akému Dominikovi? Odpoveď: Hašekovi: bu-ha-ha-ha!) a kedysi v nej žil príslušník wehrmachtu. Ďalej len obligátne fetovačky, párty, prechádzky okolo chaty, do lesa, no a mordy. Veď ja nič, len že pokles všeobecnej inteligencie je badať nielen vo hlavnom prúde filmovej tvorby, ale aj v alternatívnej a amatérskej tvorbe. Veď aj keď opomeniem Peeping Toma, ktorý mal predsa len isté umelecké ambície, tak toľko spomínané a často neprávom opovrhované Blair Witch je v porovnaní s Andyho filmom desaťkrát lepšie, inteligentnejšie a hlavne autenticky strašidelnejšie. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Autentičtější než Blair Witch a všechny díly Paranormal Activity dohromady. Koncepce výborná (mírně podobný nápad na FF mi nějakou dobu vrtal hlavou a divil jsem se, že někdo něco takovýho už dávno neudělal - a ono jo), realizace maximálně přesvědčivá. Znepokojivé jak Hannekehe Funny Games. Překvapuje mě, že jsem se o jednom z nejzajímavějších found footage filmů posledních let dozvěděl až nyní ... a ještě víc mě překvapuje, že přišel z českých luhů a hájů. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Koncepčně ujasněné, minimalistické a místy i poměrně znepokojivé. Vlastně to má všechno, co chybí většině české (nejen) studentské tvorbě. A celá ta estetika amatérského filmu či homevidea mě příjemně potěšila a povýšila tak snímek na formálně hravou podívanou, která se nebojí ani přeexponování či pomalé závěrky a nepotřebuje jako berličku pěkné barvičky, falešné filtříky nebo dynamický soundtrack. Že by přece jenom měl v Česku ještě šanci styl, který by se nesnažil za každou cenu naplnit filmové standardy, a nestat se tak bezbolestnou průměrnou sračkou? Jupí :) Andy, je tak dál! Já věděl, že Vesnická zábava je jen začátek :) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Budu-li mít na paměti, že se jedná o amatérský film, nemám problém ocenit snahu a herecké výkony zúčastněných, no o nějaké přidané hodnotě nebo hodnotné filmařině se mluvit moc nedá. Příběh je absolutně nezdůvodněný a vytržený z bůhví jakého kontextu, FF styl se obecně moc skillem chlubit nemůže, takže aspoň že nějaká ta atmosféra se místy našla, abych nemusel dávat hvězdy jen za českou hororovou produkci ze sorty "aspoň něco". 60% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tak nám to tu pekne prehypovali, že som od amateráku čakal viac, než mi mohol dať. Verím že takýto dementi existujú, dokonca aj pár poznám a smiať sa na blbostiach, hlavne po všetkých drogách čo požili, to je možné. Ale mne boli tí dementi hrozne nesympatickí a akokoľvek to pri prvej facke vyzeralo dobre, tí dementi mi to skrátka zhnusili a zvyšok stopáže, som už len čakal koniec ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

„Když chceš někam jet, musíš si koupit lístek. Takhle holt funguje svět…“ Většinou se s Eraserheadem v hodnocení filmů moc neshodneme, ale tady mu musím dát za pravdu, že tento amatérský kousek moc umu nepobral. První dvacetiminutovku jsem nevěřícně hleděl, jestli si Andy a spol. dělají prdel, nebo to myslí vážně – s tímhle že šli na veřejnost? Potom nastalo krátké zlepšení, ale i tak to nestačí ani na průměr. K hereckým výkonům a obzvláště ke druhému mrtvému se raději vyjadřovat nebudu, stejně jako k jednotlivým dialogům. Někomu to možná přišlo zábavné a vtipné, mě tedy ne…30% ()

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Jen další důkaz toho, že, až na pár propracovaných a promyšlených výjimek, found footage degraduje film, respektive příběh jako takový. Tohle je prostě nic. Bez příběhu, bez napětí, bez... prostě bez čehokoliv. Pointa je kde? Alespoň trochu, se zavřenýma očima a ohluchlýma ušima se to dá přijmout pouze jako filmařské cvičení, v první třídě. Přitom zpočátku jsem čekal alespoň trochu nápadu, invence, nadšení, jelikož se mi ty lidi jevili docela sympatičtí. Možná asi měli méně fetovat a více se věnovat filmu. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak to Andy dělá, ale jeho herci jsou svým civilním výkonem natolik přesvědčiví, že snad budu pochybovat o tom, jestli tohle všechno nebylo doopravdy. Jenže ona herecká uvěřitelnost není privilegiem pouze tohoto snímku, ale všech Andyho kousků, které jsem měl doposud čest vidět. Ještě jich pár zbývá, takže hurá na ně! 70% ()

FromHell 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť,ale toto je zle!Vôbec nechápem tunajšie vysoké hodnotenia.Na sto percent sa stotožňujem s komentárom od eraserhead666 .Moje dve hviezdy sú viacmenej iba za snahu.. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když naši vnitřní jistotu o předpokládaném, ze zkušenosti odvozeném řádu a toku naší každodennosti konfrontujeme s Jistotou „nepatřičně“, „absurdně“ vykloubenou z tohoto řádu. Ten střet křehké a konejšivé vnitřní jistoty s „nemyslitelným“ vnějším faktem, ta cesta ze stavení do stodoly a její nepopsatelný účinek na nejjemnější receptory mé mysli. Skutečný filmový asteroid! Ostatně: jak snadno by vzal náležitě hmotný asteroid jistotu celému lidstvu. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Jediný nedostatek filmu shledávám ve vyobrazení násilných scén. Ty svou do očí bijící kečupovostí bohužel trochu ubírají na síle jinak dokonale budované tíživé atmosféře. Je až zarážející jak autenticky celý film působí - velkou zásluhu na tom mají maximálně uvěřitelné herecké výkony - žádná křeč očekávatelná od amatérských herců se nekoná. Na poměry amatérských filmů se jedná o, nebojím se říci, skvost. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Andy, já s tím filmem mám prostě problém ten, že ve mně první část (než dojde na první vraždu) nevytváří vůbec žádné napětí z oddalování nevyhnutelného. Respektive se vůbec nebojím a nenacházím ani znaky horror či masakr předznamenávající (natáčení na noční režim je prostě málo...). A další věc je ta, že na mě délka této části nefunguje ani tím způsobem, že bych si nějak vytvářel vztah k postavám, což je asi zase dáno mírou (ne)režie a tím, že herci jsou až příiliš sami sebou a nemají tak v příběhu vlastně ujasněné žádné role zvenší - prostě jsou ponecháni své přirozenosti. A jde pak o to, jestli diváka zaujmou jakožto reální lidi, kterými ve filmu jsou. A mě třeba nezaujali vůbec. První část přesto nenudí, ale nic nebuduje. Když pak nastoupí brilantní hanekeovská studie reprezentace filmového násilí, jednak na ni nejsem připraven (špíše než překvapení vytváří pocit neucelenosti) a navíc jsem si k postavám za tu dobu nevytvořil žádnej vztah, takže mi je vlastně jedno, že umřou. Hra s žánrem je sice inteligentní, ale pro mě asi až příliš divácky nevstřícná. Je mi jasný, že film směřuje proti diváckýmu očekávání, kdy kamera zachytí nějaké "zlo" před kamerou (a často ho zcela nelogicky až do konce filmu snímá kamerou, aby se bylo na co dívat). Ovšem v Andyho filmu je veškeré "zlo" za kamerou. Ale jelikož není do první vraždy nijak manifestováno, já se celou dobu těším na impuls, abych se mohl začít bát, který nepřijde. A pak už není čeho se bát ale jen čekat na nevyhnutelné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to zapl a čekal... a ono nic nebylo, Prostě jsem čekal a čekal a čekal a čekal a čekal a čekal a najednou přišel konec a já se zeptal sám sebe, jestli tohle bylo všechno. Na začátku to i pobaví, místy to vypadá jako nějaká skutečná nahrávka, ale jinak je to bez děje a jakákoli šance na vytovření atmosféry je zde nemilosrdně zabita... Škoda. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film ma trochu pomalejsi rozjezd, posledni tretina ale slusne graduje a vrazdy bez poradneho motivu maji dobry naboj. I diky slusnym hereckym vykonum, pokud vezmu v potaz, ze se jedna o amatersky pocin. Mozna by bylo dobre zapracovat na kvalite zvuku. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Skutočne veľmi znepokojivé. Až som si na niektorých miestach musel pripomínať, že je to len film. Teda... bol to len film, však? Však?! ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý amatérsky počin v štýle záhady Blair Witch s tromi aktérmi, ktorí vôbec netušia do čoho idú. No čoskoro to zistia a nebude to príjemné. Film je čistá improvizácia bez scénára a s roztrasenou kamerou. Čo z filmu robí unikát sú práve tí hlavní aktéri a ich reakcie na stávajúce situácie, ktoré pôsobia jak keby to fakt bolo naozaj. Z protagonistov tu najviac vyniká sympaťák Jan Konopčík z Olomouckého divadla Tramtarie. Atmosféra tu asi v polke tohto počinu dosť hustne. Ono to miesto kde sa natáčalo je aj tak dosť strašidelné. ()

Reklama

Reklama