Reklama

Reklama

Johanka z Arcu

  • USA Joan of Arc (více)
USA, 1948, 145 min (Director's Cut: 100 min)

Režie:

Victor Fleming

Scénář:

Maxwell Anderson, Maxwell Anderson (divadelní hra)

Hrají:

Ingrid Bergman, José Ferrer, J. Carrol Naish, Francis L. Sullivan, Ward Bond, Shepperd Strudwick, Gene Lockhart, John Emery, Cecil Kellaway, Selena Royle (více)
(další profese)

Panna, vojevůdkyně, kacířka i mučednice aneb superhvězda patnáctého století. Ingrid Bergmanová v americkém historickém filmu, oceněném dvěma Oscary. Koncem dvacátých let patnáctého století zmítá Francií již téměř sto let trvající válka s Anglií, jejímiž důvody jsou spory o územní državy i o následnictví francouzského trůnu. Anglická vojska okupují sever Francie a pomalu postupují dál na jih. Negramotná dívka Johanka, dcera zámožných lotrinských sedláků, předstoupí v té době před královského správce s tím, že slýchá hlasy a že se jí zjevují andělé a světci. Ti jí prý zvěstují, že si ji Bůh vyvolil, aby rodnou zemi zachránila. Dostane se až na dvůr korunního prince (dauphina) Karla, který byl legitimním nástupníkem francouzského trůnu, avšak z politických důvodů přišel o dědické nároky. Jana jej přesvědčí o svých viděních a Karel ji skutečně postaví do čela válečného tažení. Díky jejímu nezlomnému přesvědčení se vojsku podaří v bitvách prolomit anglické úspěchy a mimo jiné osvobodit významné město Orléans. Především díky ní je dauphin nakonec přece jen korunován na krále Karla VII. Z Johanky je národní hrdinka. Jenže svůj politický úkol splnila. Pro krále ztratila na významu a Angličané spolu se svými burgundskými spojenci ji považují za nebezpečnou. Její osud je zpečetěn... (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která má také něco do sebe. Natočena je podle divadelní hry, což je značně znát, ale na svou dobu vzniku se jedná zcela o typické, tudíž přijatelné ztvárnění. V obrazech je viditelná studiovost, proto ta velká komornost a vyzývavá dramatičnost. Bitvy se sice také dočkáme, ale vzhledem ke své náročnosti a stylu pojetí příběhu, se stává spíše kratičkým doplňkem. Osudy Jeanne Darc byli zpracovány již několikrát a vždy s ohromným zájmem diváků. Ti, co mají v paměti zatím poslední Bessonův velkofilm, budou s tohoto snímku asi krapet zklamáni, ale takový je už úděl starších filmů. Na svou dobu je to natočeno dobře. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Nezáživně a strojově podaný portrét jedné z nejznámějších středověkých influencerek. Pěkná výprava a věrnost historickým událostem, tím ovšem výčet pozitiv končí. Pro Ingrid Bergman se jednalo o vysněný projekt, což vysvětluje, avšak neomlouvá nesoudnost těch, kdo ji do hlavní role obsadili. Vedle značného věkového rozdílu (33 vs. 17 let) je problematická i racionalita, s níž je Johanka prezentována. Zcela chybí poblouzněnost a zápal nechat se zapálit pro dobrou věc. Třešničkou na dortu jsou pak budovatelské výkřiky během bitvy, mající potenciál armádu spíše demoralizovat než motivovat k vítězství. Celkově vzato: za mě palec mírně dolů, 40 %, nechci vidět znovu. [viděno v květnu 2021 | komentář #38] ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Jeden vôbec z úplne prvých pokusov hollywoodu natočiť film o významnej historickej postave, Johanke z Arku. Skončilo to pre mňa nakoniec ďalším sklamaním. V podstate veľkofilm 40. rokov, ktorý získal aj dvoch oscarov a na ďalšie  bol nominovaný. Ja ti neviem, možno je to práve tým vekom ale mne hlava moc nebere, že bol tento film nominovaný na oscara za výpravu, keď sa to v drvivej väčšine točilo práve v ateliéroch a v štúdiách s lacno vyzerajúcimi kulisami. Chýba väčšia epickosť, na vojnovo/historicky film len jedna scéna kde sa reálne bojuje, to je aj na 48 rok málo, dej sa až príliš moc sústredí na Johanku, čo nie je vyložene chybou, keďže to malo byť hlavne o nej ale tým pádom mi chýbala nejaká dynamika v príbehu, ktorá by rozhýbala veci do pohybu...takto to začalo rýchlo nudiť a príbeh spadol do monotónnej roviny. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Johanka z Arku v Technikolore, ktorý mi osobne miestami evokuje Smäd po živote. Príbeh síce pôsobí miestami archaicky, ale to dokáže zrovnať skúsená réžia a skvelé herecké výkony - Ingrid Bergman je rovnako prirodzená ako veliteľka dauphinovej armády či ako pokorné dedinské dievča. A mňa osobne ako fanúšika Twin Peaks potešila účasť José Ferrera, ktorého syna som si zamiloval v Twin Peaks. Jeho otec podal vo Flemingovom filme rovnako pôsobivý výkon. Vo výsledku tu tak máme nádherný vizuál, skúsenú réžiu, nadštandartný scenár a hlavne tie spomínané herecké výkony - šesťdesiat tri percent preto zostáva pre mňa podpriemerným hodnotením a osobne posúvam tento film do bezpečného štvorhviezdičkového pásma. ()

mirika39 

všechny recenze uživatele

Johanka z Arcu. Typický príbeh schizofrenika, ktorý počuje hlasy navádzajúce ho na likvidáciu a krvyprelievanie. Pre mnohých bola inšpiráciou táto ctižiadostivá a tvrdohlavá dievčina, no ja som počas jej bolestného utrpenia na konci jej krátkeho života necítila ani náznak ľútosti. Akou zbraňou bojuješ, takou zahynieš. A ona sa na začiatku tvárila, že vie aký tragický koniec ju čaká, napriek tomu ju to potom akosi prekvapilo. Vraj to bola svätica, ale môže svätica kričať "Za Boha a za vlasť, bojujte!"? Môže vôbec niekto "v mene Boha" zabíjať ľudí? Takže film ma celkom pohltil, aj napriek chabým kulisám, kvôli ktorým to vyzeralo ako poloanimovaný film, no dostal ma herecký výkon Ingrid Bergmanovej, ktorá ma dokonale presvedčila v každej sekunde počas celého filmu. ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Neznám lepší ztvárnění osudů Jeanne Darc, ale to neznamená, že by toto bylo bezchybné. Omezený rozpočet a jistá divadelnost, která nese rysy předlohy, jsou znát. Také Ingrid v originální verzi mě zklamala. Tento film jsem viděl ve třech dabovaných verzích a všechny byly minimálně o třídu lepší než americký originál. A to ani nemluvím o tom, že Ingrid bylo v době natáčení už 32 let... Na druhé straně, je vidět, že film byl dělaný s láskou a po historické stránce by prošel nejméně na chvalitebnou. Ve srovnání s úchylnou Bessonovou sračkou je to hotový balzám. Hudba je též výborná. Takže, za čtyři? ()

Reklama

Reklama