Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… V podzámčí ale žije loutkář Vítek, který princeznu tajně miluje. On jediný se sám dokáže postavit nebezpečnému drakovi. Draka také nakonec s pomocí dobré čarodějky s podivným jménem Micimutr přemůže. Musí ale slíbit, že o své zásluze pomlčí, jinak se drakova síla vrátí. A tak musí jen trpně přihlížet, když je hrdinský čin připisován protivnému a nafoukanému princi Vladimírovi… Výpravnou pohádku o naději, že zázraky skutečně existují, pokud se sami o ně pokusíme, napsala Irena Dousková a režie se ujal Vít Karas, který do hlavních rolí obsadil herecké hvězdy v čele s L. Šafránkovou, J. Bartoškou, J. Kretschmerovou, V. Dykem, M. Šoposkou, O. Novákem a M. Dejdarem. (Česká televize)

(více)

Recenze (391)

RedDuck 

všechny recenze uživatele

V posledních jsem odcházel od nových pohádek spíš znechucen, Micimutr je však povedená pohádka. Velmi dobré herecké výkony, slušnej digitální drak, vtip (královna, princ), zamilovaná dvojice nejsou úplné děti a nejen domovnice hipísačka byla krásná postava. Samozřejmě se najde pár negativ -jak byla poetická Malá strana, tak se nedokázala prodat krásná přiroda a zámek; největším minusem je děj, který je poněkud minimalistický a nekonzistentní. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Současné pohádky to mají zde na ČSFD těžké, hodnotí je většinou lidé, kterým nejsou již primárně určeny. Tito lidé (i já) jsou odkojeni pohádkami, které již prověřil čas, vznikali v různých letech (i dekádách) a my je máme zařazeny do škatulky - zlaté staré časy (nebo časy našeho mládí). Jelikož nemám děti, nedokáži určit, jak se na tyto nové počiny dívají dnešní děti, mám ale strach, že pohádky o vánocích spíše než děti zajímají všechny ostatní... Z mého pohledu má Micimutr hlavní slabotu ve scénaři. Je-li děj nezajímavý, mohou vše zachránit herci. Zde mě zaujal V. Dyk, a svůj standart odvedl M. Dejdar. Ostatním scénář nedovolil vyniknout ani v tomto ohledu... Ale třeba za 20 let, po 20 repríze si budeme na touto pohádkou libovat :-)) ()

jirkis 

všechny recenze uživatele

Pěkná výprava, ale jinak nic moc! Přechody mezi současností a minulostí do klasické pohádky nepatří. 1* !! ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

První film Víta Karase. Kéž by to zabalil a začal si hledat práci v úplně jiném odvětví, bylo by to asi nejlepší rozhodnutí v jeho životě s ohledem na spousty pohádkových diváků o Vánocích, pro scénáristu to platí dvojnásob. Člověk aby se dneska už bál na Vánoce koukat na pohádku. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Škoda, škoda, škoda. A začalo to celkem slibně. Na české poměry vcelku slušný drak, docela dobrý obraz, docela zajímavá postava, kterou Šafránková hrála. Docela jsem si myslela na hodnocení dvou, možná i tří hvězdiček. Ale potom vylezl na scénu hodný Vítek s opičí srstí na hrudi, nejhnusnější princezna historie, zlý princ, který není zas o tolik zlejší než ostatní, zlá a blbá královna, ovšem ještě zlejší a blbější král, originalita se rozplynula, klišé přišlo na scénu, a celý můj optimismus táhnul do háje. Je to jenom další s**čka, která si říká pohádka. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní klasika =řízek se salátem, rozbalování dárků a nakonec pohádková premiéra=. Řízek byl připravený s láskou (samozřejmě, že k jídlu)….o dárky v mé věku už tak nejde……ale ta pohádka, to nebylo dobré. Moderně nemoderní kompromis mezi léty prověřeným standardem a mladistvou pokrokovostí s laickou řemeslností, německy působícím castingem (myslím především mladší osazenstvo), umělou snahou o netradičnost pomocí spojení mezi realitou a pohádkovým světem a zmucimutrovanou Popelkou jenom potvrzuje úpadek české chlouby, kterou pohádky vždy byli. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších vytknu zbytečnou dějovou linku v současnosti, bez ní by to bylo lepší. Prostřední část (zrovna přepnutí do současnosti) ve mě vzbudilo nejdříve nechápavost a pak nudu. Sice jsem to na Štědrý den neviděl, ale někdy je lepší pohádka na 1.svátek vánoční (Tajemství staré bambitky), což není poprvé. Dále tu máme standardní herecké projevy s výjimkou Vojty Dyka v roli umělecky založené prince a Martina Dejdara v roli královského šéfkuchaře s italskými předky. Marika Šoposká se mi v roli princezny nelíbila (měli vybrat hezčí herečku), i když v některých momentech byla sympatická. ()

Fawkes 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se zbavit pocitu, že tato "pohádka" vůbec nemá tu pravou pohádkovskou atmosféru na kterou jsem alespoň já zvyklý. Nesedělo mi tu skoro nic, z herců mě zaujal jedině Martin Dejdar svými vtipnými výstupy a italskými hláškami, jinak mě dost zklamala Libuše Šafránková. Dovolím si ještě zkritizovat dějovou vsuvku z dnešní reálné doby, která zde vůbec nefungovala, časy kdy Václav Vorlíček spojoval svět lidí se světem pohádek jsou dávno pryč. Snažil jsem se najít alespoň nějaká pozitiva, protože hrozně nerad dávám českým pohádkám odpad, takže ta jedna hvězdička je již za zmiňovaného Dejdara a ta druhá za kamerové záběry z pohledu letícího draka, na poměry českých pohádek celkem slušné. (30%) ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Neurazí ani nenadchne. Prolínání pohádky a současnosti je trochu samoúčelné, chybí vnitřní souvislost. Chybí výrazná záporná postava, která by měla charisma. Jsou to jen takové odvary, které vynikají především hloupostí. Plus za to, že se nikdo nepitvoří, všichni jsou vyladěni na srovnatelnou civilnost projevu. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Příšerné dialogy, herci spíš nehrají, než hrají, úděsná animace, naprosto zbytečná současná linka. Jedinou hvězdu si zaslouží hudba a trochu Martin Dejdar. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Svet rozpravok ma fascinuje a tato sa mi tiez pacila,princezna,drak,cary mary fuk a vsetko to krasne sa tu objavi,na urcity cas som bol opat dieta...:-) ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně zase skutečně pohádková pohádka s originálními postavami i dějem. Filmového fanouška ronícího slzy nad současnou českou produkcí určitě potěší vynikající řemeslné zpracování, které snese srovnání se současnou TV tvorbou HBO nebo BBC. Jen (jak už to tak bývá) ostřílení herci ve vedlejších rolích naprosto zastiňují ústřední dvojici. Škoda. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Pohádka co neurazí, ale podruhé asi nenaláká a do análů se nejspíš nezapíše. Nicméně top-top-top herecké obsazení a zdařilé veršování - princ co jede na komoni jenom pro ni ... mě pobavil ;-) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil na Libušku Šafránkovou, jako čarodějnici. Což o to, tato stálice našeho hvězdného nebe nezklamala, ale bohužel to bylo jedno z mála pozitiv této pohádky. Jinak to byl docela chaos. Těžkopádné, kostrbaté s dějem, který nemohl příliš zaujmout. Docela se mi líbil drak. To byl asi nejzdařilejší výtvor filmařů v dějinách pohádek u nás. Pár pěkných fórků tu je, včetně vtipného závěru (princ jako popelář) dělá z této vánoční pohádky vcelku průměrnou podívanou. Tedy 2 a půl * = 50%. ()

Rizek75 

všechny recenze uživatele

Bohužel současní tvůrci nedosahují na úroveň jíž dosáhly pohádky, které se každoročně reprízují o vánočních svátcích (viz Tři oříšky pro Popelku, Třetí princ, Tři veteráni atd.), a nezachrání to ani herci "staré gardy". Čím to je? Scénářem, pojetím, prostředím...? Nevím, každopádně tato pohádka neměla spád, děj nezaujal, nemělo to vtip, nemělo to napětí. Přesto hodnotím 2 hvězdičkami za snahu hereckých výkonů Libušky Šafránkové, Jiřího Bartošky, nakonec špatně nehrál ani Vojta Dyk. ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Pohádka se mi docela líbila - klasický námět, klasické postavy, krásné prostředí lomu Mořina (jeho historii nechme stranou). Jediné, co mi velmi vadilo: naprosto úchylná a nesmyslná exkurze do současnosti - PROČ? Bez toho kluka by se děj klidně obešel (špechovat v lomu by mohla leckterá jiná postava), Šafránková by se bez toho dělat domovnici taky uživila a byla by to pohádka "jak má být". ()

Reklama

Reklama