Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… V podzámčí ale žije loutkář Vítek, který princeznu tajně miluje. On jediný se sám dokáže postavit nebezpečnému drakovi. Draka také nakonec s pomocí dobré čarodějky s podivným jménem Micimutr přemůže. Musí ale slíbit, že o své zásluze pomlčí, jinak se drakova síla vrátí. A tak musí jen trpně přihlížet, když je hrdinský čin připisován protivnému a nafoukanému princi Vladimírovi… Výpravnou pohádku o naději, že zázraky skutečně existují, pokud se sami o ně pokusíme, napsala Irena Dousková a režie se ujal Vít Karas, který do hlavních rolí obsadil herecké hvězdy v čele s L. Šafránkovou, J. Bartoškou, J. Kretschmerovou, V. Dykem, M. Šoposkou, O. Novákem a M. Dejdarem. (Česká televize)

(více)

Recenze (391)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Nepředčilo to mé očekávání ani náhodou ... vcelku obyčejná pohádka, která není nikterak úžasná, ale rozhodně také není vůbec špatná, určitě byla spíš dobrá, nežli zlá ... ve chvíli, kdy děj skočil do moderní doby, jsem dostala obrovský strach a lehce se znechutila, ale nakonec to nebylo ani v moderní době tak zlé, což bylo skutečně milé překvapení. Takže lepší nadprůměr .. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hmm, mně to teda moc nebavilo. Dejdar / Dyk / Šafránková / Bartoška ok, ale ostatní průměr, nebo vysloveně průser - především ten malý fakan z nepohádkového světa. A vůbec ta fúze našeho a pohádkového světa nebyla zrovna nejlepším nápadem - cestování na motoštěti příšerný digitál - a přitom drak v pořádku. No prostě místy úsměvná, ale jinak dosti rozporuplná pohádka. Nechybělo moc a sáhl bych po nižším hodnocení. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal výborně. Bohužel to dlouho nevydrželo. Režisér sice zvládá pohádku dobře rozpohybovat, ale opět mu hází klacky pod nohy scénář. Máme tu jednu mocnou čarodějnici a ostatní postavy jsou pasivní, protože jim to buď přikáže, nebo by takové byly stejně. A děj se skoro zastaví. Divák se navíc o nikoho nebojí, protože ví, že se zase objeví Libuše Šafránková a všechno zachrání. Některé vtipné vedlejší postavy (princ Vladimír v podání Vojtěcha Dyka) zmizí na tak dlouho, že jsem si myslel, že už na ně tvůrci zapomněli. Jiné jsou od základu tak pitomé, že je škoda, že se tu vůbec objevily (královna v podání Jaroslavy Kretschmerové). Ve výsledku další průměr (50%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Modernismy v historických kulisách ani "druhý svět" na Malé Straně by nevadily, horší je to s úplně zbytečnou postavou mladičkého souseda a jeho srdceryvným příběhem s nemocným pejskem, který tak šalamounsky vyřešila někdejší princezna Libuška Šafránková (čekal jsem že mu ty prachy dá, a vona na něj s kapkama, pak nemá ekonomika stagnovat, chudák veterinář...). Mrzelo mě taky, že si pan režisér a jeho štáb nepohlídali detaily - ve scéně kdy Micimutr mluví po "boji" s Vítkem u jezera, při pohledu kamery od loutkaře kouká vzhůru Vítkovi do očí, ale při prostřihu z profilu, je vidět, že se v tu samou chvíli dívá dolů na zem, to se opakuje několikrát v rychlém sledu několika vteřin. Na rozdíl od Mirky Spáčilové nemám pocit, že tahle pohádka na plátna kin nepatří, každý týden se v tuzemských sálech promítají mnohem větší bejkárny. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Další pohádka vezoucí se na vlně zájmu o fantasy a opět, ne úplně šťastně a podařeně. K tomu přidejme humor, který je místy lepší, místy horší, místy vysloveně trapný, poměrně obstojné herecké výkony, obecně dosti lacině působící digitální triky... Výsledek přímo neurazí, děti snad i zaujme, ale rozhodně nejde o žádné filmařské veledílo... Celkový dojem: 65% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Klady: princezna, které to sluší i v černém; parádní drak; trochu záhadná Libuše Šafránková; výprava; postava loutkáře. Prolnutí s lidským světem šokuje v polovině příběhu, v závěrečné popelnicově-popelářské scéně působí úsměvně. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neviem, či sa mi páčil nápad spojiť rozprávkový svet s reálnym, ale než sa to stalo, tak som si to vcelku užíval. Pripadalo mi to úplne zbytočné a v podstate to nemalo žiadny význam. Ale to je na svedomí scenáristky Ireny Douskovej. Mucimutr ( dobrá čarodejnica Libuše Šafránková ) nám určite okorenila Štedrý večer ( film bol po mesiaci nasadenia v kinách uvedený českou verejnoprávnou ), minimálne dobrými trikmi s drakom, štipkou humoru a sympatickými výkonmi Bartošku a Dyka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasný začátek, než divákovi dojde, že se bude řešit jen jedna pohádková věc, která se většinou vyřeší na konci, když mezitím proběhne řada jiných dějů. Zcela zamrazí a zruší se tok pohádkového vyprávění, když se děj přesune do naší současnosti. Podobně na houpačce je tomu s kamerou - jednou básnivě snivá za chvíli získá nervní střih a ruční rozkolísanost, a jakákoliv atmosféra je ta tam - v těch rychlých střizích ji poberete asi tak stejně jako u reklamy na prací prášek. Některé hlášky a dialogy vtipné, jiné zcela trapné ("krasavica"). ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na štědrovečerní pohádku, že to snad tentokrát vyjde a nepůjde o další rozpačitý pokus. Bohužel, nevyšlo to, i když to tak po prvních deseti minutách nevypadalo. Tak zase za rok... ()

penylane 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda, skvělá ukázka hesla "za dobrotu na žebrotu". Nejspíš v tom měla být myšlenka, že se pravda nakonec ukáže, ale dost špatně podaná. Současná dějová linie naprosto zbytečná. Pohádka o ničem. Veliké zklamání. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Panování pana Husáka mělo přeci jen něco do sebe. Točily se pohádky, které byly opravdu pohádkami. Měly děj, atmosféru a něco prostě do sebe. Rádi se na ně díváme i po několika letech. Nedovedu si představit, že si tuto pohádku pustím za 10 či 20 let. A pochybuji, že ji televize bude v daleké budoucnosti reprízovat. Opravdu tomu nevěřím. Chválím zde jen model draka, který se opravdu povedl, ale proč sakra byl ten drak tak málo využit? Ach jo, "vymodelování" toho stvoření dalo určitě dost práce, ale ne, ne a ne, scénáristé drakovi dali tak malou roli a já se těšil, že tak zlé zvíře uvidím minimálně půlku stopáže. Je to škoda. Paní Šafránová je už babička a já si na to nějak nemohu zvyknout, jelikož ji vidím pořád jako Popelku. Uvědomuju si, že všichni opravdu stárneme. Ostatní herecké výkony raději hodnotit ani nebudu. Tuto pohádku nechci už nikdy vidět. Hodnotím horšími dvěma hvězdami. A to jsem ještě velmi mírumilovný:) ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

O nic zázračného nebo úžasného se nejedná. Další ukázka toho, jak česká pohádka v posledních letech upadá. Poohádka je taková všehochuť. První hodinu mi připadalo, že pohádka stále ještě začíná a po celou dobu chyběla pořádná zápletka a trošku toho napětí. Drak je zabit během prvních 15 minut a pak se zbytek pohádky čeká na to, kdy si princezna vezme svého skutečného zachránce. Princezna mohla mít i hezčí šaty. Za mě zklamání letošních Vánoc... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

A tož to mě se to docela líbilo. Inspirace staršími příběhy dvojice Macourek-Vorlíček se vyplatila a Karas tak do českých pohádkových vod přinesl svěží vítr se slušným hereckým obsazením a dnes už málo vídaným vtipem. Jen tak dál. 70% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"No, já nevím, ale mně se zdá, že ten pes takhle vyl už předtím.." ;) Natolik v mnoha tvůrčích ohledech zajímavý, zábavný a odvážný projekt, že mu i odpustím jeho slabiny, které však Vít Karas staví do popředí a na nic si nehraje.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Když den po pohřbu Václava Havla zazní ze štědrovečerní pohádky jako první věta: "Je státní smutek," chca nechca jsem se položil smíchy hned zpočátku. Příliš moc viditelného zla škodí, takže na rozdíl od jiných, co se tu vyjadřovali k drakovi, mně přišel naprosto směšný. Vojta Dyk si prince Vladimíra bezpochyby užil, byť za cenu udržení celonárodní fabulce v podobě mýtu o sexuální orientaci skupiny Nightwork. Naopak kejklíř Vítek (Ondřej Novák) velmi charizmatický chlapec (ale příště prosím nezabírat z profilu). Pár dobrých hlášek v podání dobrých herců, jedna naprosto luxusní (ta s Lednicí), příjemně nečekané zvraty a happy end v popelnici. Po dlouhý době vážně dobrá pohádka. ()

evilmind odpad!

všechny recenze uživatele

Původně jsem se díval jen proto, že jednaj je to štědrovečerní tradice, a taky jsem byl zvědavý na CGI draka. Musím uznat, že na české poměry drak nedopadl vůbec špatně, ale to byla taky poslední dobrá věc, co můžu o Mucimutr říct. Vlastně předposlední - ten název samotný, coby něměcko/český novotvar tradiční kočkobáby, to se možná i chytne. Jako pohádkový příběh je to ovšem fail na všech frontách, hlavní hrdina se nakonec dostane k princezně, aniž by sám hnul prstem, a možná je to takové typické poselství dnešním dětem. Na všechno serte, stačí si říct, a on to za vás někdo odře a donese vám to pod nos... ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Díky sympatický Marice přidávám hvězdu jinak tradičnímu zklamání z novodobý český pohádky. Ten malej spratek z "naší" doby mě neskutečně iritoval, navíc by se to bez něj v pohodě obešlo. A nepochopim, proč drakovi - loutce neutrhal hlavy a neběžel se pochlubit princezně... ()

Reklama

Reklama