Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… V podzámčí ale žije loutkář Vítek, který princeznu tajně miluje. On jediný se sám dokáže postavit nebezpečnému drakovi. Draka také nakonec s pomocí dobré čarodějky s podivným jménem Micimutr přemůže. Musí ale slíbit, že o své zásluze pomlčí, jinak se drakova síla vrátí. A tak musí jen trpně přihlížet, když je hrdinský čin připisován protivnému a nafoukanému princi Vladimírovi… Výpravnou pohádku o naději, že zázraky skutečně existují, pokud se sami o ně pokusíme, napsala Irena Dousková a režie se ujal Vít Karas, který do hlavních rolí obsadil herecké hvězdy v čele s L. Šafránkovou, J. Bartoškou, J. Kretschmerovou, V. Dykem, M. Šoposkou, O. Novákem a M. Dejdarem. (Česká televize)

(více)

Recenze (391)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Novodobé pohádky jdou zcela mimo mě a tohle není výrazná vyjímka. Za 90 minut se jaksi nic nestalo a velmi rychle to skončilo. Nebýt Dejdara a Dyka tak odpad. Drak na začátku nebyl na 100%, ale zatím digitálně nejlepší co jsem v české pohádce viděl. O Troškovi si říkejme co chceme, ale pokud novou pohádku, tak raději od něho. 2,5*. ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Většinu rozpočtu zcela evidentně schlamstnul digitální drak a honoráře pro těch několik známých tváří. Na Micimutr je neskutečně vidět, že se šetřilo, kde se dalo. Celé se to odehrává asi ve třech lokacích, většina herců (vyjma známých tváří) vypadá a hraje jako náhodně vybraní kolemjdoucí. Hlavně ten malej kluk byl něco příšernýho, vážně bych rád věděl čí je to synek, že ho tam obsadili, protože celou dobu měl ve tváři jediný výraz a pouze odříkával naučené věty. Vlastně neodříkával, neboť v titulcích jsem se dozvěděl, že ho musel někdo předabovat. Scénář je vyloženě mizerný, neobratně vykrádá co se dá, a výsledkem je nepovedený guláš, který nedokáže zabavit. Propojení se současností se opravdu nevydařilo. Naopak pochválím slušnou práci trikařů na úvodním drakovi, který vypadá opravdu hodně dobře. A tím výčet kladů filmu končí. Ale že jsou ty Vánoce, tak dvě hvězdy s do krve odřenýma ušima. /30% a 2*/ ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Měli bychom si přiznat, že zlatý čas pohádek u nás je tatam, ale vzhledem k tomu, jaká produkce panuje v jiných státech, je toto ještě docela koukatelné. Zajímavý kinematografický počin mi ze všeho nejvíc připomínal českou pohádku říznutou Nekonečným příběhem (kombinace pohádky a reality), ovšem když ta kočka přeběhla z pohádky do reality, tak jsem chvilku přemýšlel, jestli někdo nepřepnul kanál. Všechno ostatní tu je na svém místě, dialogy i scénář jsou dobré, ale je to všechno na mě až moc kýčovité, byť profesionálně zvládnutý kýč. Zhlédnout to ne na Štědrý Večer, určitě bych šel s hodnocením o hvězdičku níž, ale vzhledem k současné realitě a častou rotací by se z toho mohla stát pravidelná součást vánočního programu TV. Letos slabé tři hvězdy, uvidíme napřesrok. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Nudná, velmi nudná pohádka. Zachraňuje ji jenom Vojta Dyk v roli samolibého prince a pěkné digitální triky. Hlavně ten drak. Ten je opravdu pěkný. 35% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zaručený recept, jak si zkazit Štědrý večer: Pusťte si nějakou novou, českou, moderně pojatou pohádku. ~~~ Neuvěřitelná slátanina, kterou od odpadu držel jen Bartoška, snaha Dejdara a záměrně přeháněný herecký um Vojty Dyka (kterého jako osobnost i s jeho kapelou nemám ani trochu rád - ale hrát holt umí, proti tomu ani nepípnu). Všichni ostatní byli zřejmě komparz nebo ochotníci (či žáci prvních ročníků DAMU, FAMU a dalších případných múzických umění). Film měl sice "JEN" 90 minut, mě ale přišel snad čtyřhodinový. Nudný, neúměrně protahovaný, napěchovaný zbytečnými postavami. Na to, že to byla hlavní štědrovečerní pohádka, vyznívalo všechno neuvěřitelně levně. Herci, prostředí, "efekty" (snad jen ta přeměna kočky byla pěkná), scénář, atd., atd... Ve chvíli propojení pohádky se současností jsem chtěl vstát od stolu a odejít, ale od štědrovečerní večeře se nevstává a to jediné mě donutilo "tu věc" dokoukat do konce. Celou tu dobu jsem se ale nezajímal o osud loutkáře, princezny, královského páru, prince ani kuchtíka, natož o nějakou Šafránkovou na motokoštěti nebo malého spratko-hňupa ([SPOILER]Je jedno, žes' je udal, hlavně, že jsi je na přicházející nebezpečí šel varovat, to z tebe dělá dobrého člověka. Hňupe.[/SPOILER]). Jediné, co jsem si stále opakoval, bylo jen "už skonči, už skonči, už skonči, sakra už skonči" a to bych skutečně asi u pohádky neměl. ~~~ Jedinou kloudnou pohádkou za posledních X let (ne-li století), je tak snad jen Anděl páně, jinak nic. Nothing. Nada. Doufám tak jen, že nový ředitel ČT tohle mrhání penězi a časem zatrhne a tvůrci takovýchto pohádkových zrůdností si už minimálně u ČT ani neškrtnou. Než TOHLE, to raději obrázky zasněžených hor a krajiny s melodiemi koled. ~ Hodnocení: Tfuj tajxl aka 0,5* ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pouze tu pohádkovou část bez novodobých kvákanců a nesmyslů. Vadí mi, že má česká filmová scéna v oblibě strkat do pohádek i moderní dobu se kterou si ve výsledku neví ani rady a výsledek je pak takový zmatený a ani moc nedává smysl. Vadí mi, že vlastně paní Šafránková alias Micimutr měla takovou klíčovou roli v pohádkovém příběhu - typické klišé kdy si vezme princezna toho koho miluje i když to tak NIKDY vlastně ani nebylo a být ani nemohlo. Vojta Dyk byl opět super vtipný a líbil se mi v pohádce jako namyšlený princ a opět v pěvecké roli což je taková třešnička na dortu, Ivan Dejmal je pro mě skvělým činohercem, kterého mám ráda - naše olomoucké divadlo je prostě nepřekonatelné , princezna byla půvabná ale na herectví by mohla zapracovat , Dejdar byl super a obešla bych se bez zmíněné paní Šafránkové. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Přestože se nepovažuju za tradicionalistu, jeden filmový žánr mě dokáže téměř spolehlivě rozladit - totiž takzvaná "moderní pohádka". Ta totiž, ve většině případů, ve své snaze být prudce inovativní nebo "nová", zasmrádá spíš samoúčelností a rádoby originální neoriginalitou. Micimutr je bohužel výkladní skříní takové samoúčelnosti, poskládaná z moderní a tradiční pohádky tvoří celkem nekonzistetní slepenec. Ve finále tak vzniklo něco, co se pro svou odpudivost dá dokoukat maximálně jednou. Micimutr never more! ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Mozna prilis velke ocekavani... neb ve vsech periodikach to neskutecne chvalili... ale ja to v konecne fazi ani nedokoukala... Dyk byl genialni, ale to bylo asi tak jedine ... prechod do soucasnosti byla velka chyba. Ja chci klasicky jednoduchy pohadky! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Proč nám ČT1 zkazila Štědrý den touto otřesnou blbinou, která neměla ani hlavu ani patu, herci strašní, děj nijaký, vtípky neskutečně trapné. Jediný kdo to zachránil aspoň na tu jednu *, byl Bartoška. Jeho humor byl narozdíl ode všech jakžtakž snesitelný a dokonce mě i rozesmál, když ze středověkého Scrabble poskládal "blbec" když se bavil se ženou o princi. Nebo narážka, že kvůli tomuhle mám od dvaceti dřevěnou ruku. To bylo ale ze snesitelného humoru vše. Celý zbytek byl trapas nad trapas a už v životě nechci o tuhle "pohádku" (spíš pi****nu) zavadit. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno jsem od této pohádky očekávala něco úplně jiného než jsem dostala. Údajně tahle pohádka měla převálcovat legendární Tři oříšky. To samozřejmě bylo tím, že spousta lidí včetně mě chtěla vidět nejnovější českou pohádku a nakonec dostola podivný slepenec příběhů, kde Libuška Šafránková vypadala jako přestárlá hippiesačka, co miluje kočky a skáče z jednoho světa do druhého. Mě nevadí, že se tu prolínají dva světy, protože to byl nápad zajímavý, ale bohužel jaksi nedotažený, protože všechno zůstalo stát na půl cesty a nevědělo, kam se to má vrhnout dřív. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten případ, proč jsou české pohádky už celkem dlouho v úpadku. Příběh je celkem jednoduchý, což by nevadilo, ale je to nastaveno podivnou arabelovskou anabází s reálným světem. Kdyby tam tahle sekvence nebyla a celá dějová linie s klukem by se vynechala, příběh by se v podstatě nezměnil. I tak by z toho zůstala jen křečovitá pohádka, která zaujme jen skutečně jen proto, že je vysílána na Vánoce. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně pohádka, na kterou se dalo dívat. Zázrak se nekonal, ale celkově to bylo milé, dobře obsazehé i zahrané. Nejvíce určitě bodovala paní Šafránková. Miauuu!!! ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se zase po celém jednom roce podíval na tradiční novou Vánoční pohádku a opět jsem si připomněl, nebo dokonce ujistil v tom, že už se netočí takové pohádky jako dřív. Tahle nebyla sice z nejhorších, hlavně(na české poměry) slušně vypadající drak, ale něco tomu prostě chybělo. Stejně tak mi vsuvky z reálného světa přišly trošku rušivé a do takovéto pohádky se nehodící. Ale budiž, na jeden společný večer s rodinou filmeček nenudící a netrapný. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Rozporuplná pohádka. Příšerný název mě neodradil a těšila jsem se, souboj s "Bambitkou" ale Libuška prohrála. Zrušila bych přechod do moderního světa, to by ale celý film byl v podstatě o ničem. Drak se sice animátorům moc povedl (teď už se budu všem těm Mrakům a Bucifalům jenom smát), ale moc dlouho se na scéně neohřeje. Princezna i loutkář mě docela zklamali, Dejdar ušel, Bartoška někdy perlil, koho ale napadlo obsadit Kretschmerovou do role královny? Rozčtvrtit je málo! Ano, nejlepší výkon podal jednoznačně Vojta Dyk, umělec a poeta. Scrabble mě taky potěšilo, celkově ale nadšená nejsem, slabší ***. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Za Vojtu přidávám hvězdičku, ale jinak slovy klasika: Nuda nuda - šeď šeď. Propojení s realitou včetně klučiny mi nějak nesedlo. Princezna je asi dobrá herečka, ale ne pro tuhle roli. Loutkář snad ještě slabší. Dejdar si to uhrál, ale taky má na víc než italský vyšilování. Zlatý fond českých pohádek se ( zase ) nového přírůstku nedočkal a příští roky šacuju na nějaký to dopoledne, jestli vůbec :-). Btw. komentář Splashera je MAXIMÁLNÍ! ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...námet rozprávkový - prevedenie nudno-sterilné....bolo to akože hráme nejakú rozprávku a k tomu i  pozoor i vtipnúúúú:( .....žiaľ Libuši Šafránkovej táto úloha vyložene nesadla...apropó ...kto jej vymyslel oblečenia ako pre bezdomovca... ()

easaque odpad!

všechny recenze uživatele

Velké zklamání a navíc o Vánocích - tak to mi Ježíšek udělal naschvál a při tom jsem byl celý rok hodný ;-). Příšerný nelogický scénář, mizerná režie a navíc to nevyznívá vůbec pohádkově. Všechna snaha o inovaci jde vníveč. Herecké výkony jsou hodně nepřesvědčivé a ani Libuše Šafránková mi tam nesedla - vlastně nikdo se mi tam zvlášť nelíbil - jen kočka to zahrála nejlíp. Civilní jazyková stylizace ničí i ten drobný pohádkový dojem. Na tricích a výpravě je vidět, že to stálo nemálo peněz a výsledek téměř nula - prostě nesmyslná investice. To snad by už Troška byl lepší ... dovětek: jak vidím chválící komentáře, tak musím dát ODPAD. Jde vidět, že lidem stačí dokonale udělaný drak a pár záběrů jak z Harryho Pottera a posadí se z toho na p***l ()

Reklama

Reklama