Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… V podzámčí ale žije loutkář Vítek, který princeznu tajně miluje. On jediný se sám dokáže postavit nebezpečnému drakovi. Draka také nakonec s pomocí dobré čarodějky s podivným jménem Micimutr přemůže. Musí ale slíbit, že o své zásluze pomlčí, jinak se drakova síla vrátí. A tak musí jen trpně přihlížet, když je hrdinský čin připisován protivnému a nafoukanému princi Vladimírovi… Výpravnou pohádku o naději, že zázraky skutečně existují, pokud se sami o ně pokusíme, napsala Irena Dousková a režie se ujal Vít Karas, který do hlavních rolí obsadil herecké hvězdy v čele s L. Šafránkovou, J. Bartoškou, J. Kretschmerovou, V. Dykem, M. Šoposkou, O. Novákem a M. Dejdarem. (Česká televize)

(více)

Recenze (391)

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

Neotřelé a poctivě zpracované.Nejvýraznější postavou byl vedle princezny Mariky Šoposké Vojtěch Dyk.Jeho princ byl fantasticky podlý a celkově zábavný. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Nejlépe vypadající domácí pohádka za poslední.. rok/dva.. Velká škoda, že scénář končí předčasně společně s velkým finále filmu. No, problém je, že to je asi po půl hodině filmu. 5/10 Slabší 3* ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nejlepší české pohádky jsou postavené na laskavém humoru a příjemné atmosféře. Na co by byly dokonalé efekty v pohádce "Hrátky s čertem", na co by byla neustále hrající ultraepická hudba Ondřeje Brouska v pohádce "S čerty nejsou žerty", k čemu by byla nevýrazná dvojice princ - princezna v Pyšné princezně... Už ten název evokuje spíš nějaké východoněmecké softporno. Jediné pozitivum je Bartoška a Dyk (jediný, který vnáší něco svébytného) a to, uznejte sami, je hodně smutné. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Poněkud postmoderní slepenec... rovina ze současnosti byla inovativní, originální a neotřelá, ale vůbec se do příběhu nehodila. Zbytek filmu byl již klasický pohádkový příběh... natolik klasický, až byl bez jakéhokoli nápadu. Což byl asi také důvod, proč autoři zařadili dvě časové roviny. Pro odvedení pozornosti od nedostatku myšlenek byl zvolený formát příběhu ideální. K "povedeným" digitálním trikům... něco tak nerealistického a do příběhu nezapadajícího jsem snad ještě neviděl. Herecké výkony ale byly velmi dobré, včetně krásné princezny Mariky Šoposké. ()

cross 

všechny recenze uživatele

3a1/2* - Dle mého názoru rozhodně jedna z těch lepších původních českých štědrovečerních pohádek za posledních několik let - s ucházejícími digitálními triky, slušným obsazením a příjemným zpracováním... Nic extra, ale na tu bídu posledních let pořád velmi ucházející nadprůměr! ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Ve spoustě domácností patří k štědrovečerní tradici také zhlédnutí nové pohádky na ČT 1, ale jestli budou filmaři pokračovat v tomto duchu, diváků bude ubývat. A to proto, že ty pohádky jsou rok od roku blbější. Hlavní problém není v hercích, v režii nebo v nedostatku financí, ale ve scénáři. Téma ještě ujde, akorát to prolínání mezi světy a pohádku v popelnici bych oželel. Dialogy jsou místy slaboduché, než takovouhle vatu, lepší by snad bylo mlčet. Povedených vtipů je tu jako šafránu (vlastně si vzpomínám akorát na lednici a šoufl). ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tak zázrak se nekonal, ale ani zklamání. Jedná se o pohádku, která tak úplně neurazí. A možná, že za rok se bude mít člověk chuť podívat zase. Není to žádná vykrádačka jiných pohádek jako tomu bylo u Dvanácti měsíčků. Má vlastní nápad, což oceňuji, sice prostinký, ale krásně pohádkový. Drak byl moc pěkně udělaný na naše technické poměry. A po Andělu Páně druhá česká pohádka, která za něco stojí. Prolínání pohádky se současností mi nevadila. Jen bych možná vynechal ze záběru ta auta, která mi tam vůbec nepasovala, ale to je možná jen můj osobní pocit. Co se týče herců, tak nemohu nic vytknout. Princezna Karolína i loutkař Vítek docela sympatičtí herci. Možná mírné zklamání z Martina Dejdara, role mu tolik nesedla. Ale jinak ok. 70% ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Marika Šoposká je hezká a sympatická princezna. Jinak pěkná pohádka, která vybočuje z řady divných, rádoby moderních, českých pohádek tím, že je normální. Příjemně normální. ()

MiaMoonlight 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka, která je nešikovně zasazená do nového století a vůbec mi nesedí její provedení. Dodává tu šmrnc a místy zachraňuje situaci Vojta Dyků, takže průměrná spokojenost. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

No už dle názvu jsem se ,,bál,, co to bude zač. Prolínání dob pohádka/,,současnost,, (zde mě napadla ihned slátanina alá Ulice) mi opravdu do pohádky nepasuje a přijde mi to jako snaha o kopii Arabely. Cestování z pohádky, či do pohádky? Tady cítím snahu o napojení na Pottera, jako to hypermoderní koště je fakt hnus. Trest pro princátko? Co je tak špatného na práci popeláře? (Jako Dyk tu popelnici nesl jak prase kost a je jasně vidět, že na tuto scénu režisér prostě dlabal a nebo netuší jak se pracuje s popelnicemi a tak herec popelnici nese, místo toho, aby s ní normálně točil) A vůbec co jako dělá Dyk v hlavní roli filmu/pohádky? V této zemi se nějak moc často spojuje herectví se zpěvem a to prostě není dobře ,,herci,, si jdou zpívat a zpěváci jdou zase hrát. Dejdar zde šíleně přehrával a vůbec mne nebavil. Všeobecný slang a moderní slova pohádkové atmosféře opravdu nepomáhají. Scénář, ani dialogy neměli co říci. Finálová scéna s kapesníkem, byla opravdu trapná a to nemluvím o Dykovi, který chce uplout na loďce plné vody.. 1z5 ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Micimutr u mě rozhodně nezabodovala. Trapné, nezáživné, nudné a ještě k tomu ten dementní název. Takovou ubohost dávat na Vánoce jako hlavní večerní pohádku, to je naprostý zločin. Raději se 10x za sebou podívám na všechny klasické sváteční pohádky, než na tenhle paskvil. Jestli bude i příští rok na Štědrý den něco takhle "kvalitního" v programové nabídce, raději ho snad prospím. Jedna hvězdička je za celkem povedeného draka a to se objeví jen v samotném úvodu. ()

Liqid 

všechny recenze uživatele

A toto má být co? Nechápu, jak tohle mohlo mít hlavní čas na Štědrý večer. Totální propadák, který nemá děj, plete tam nesmyslně různé dějě. Lituji některé české herce, kteří v tom hráli, tohle se v životopisu nebude dobře vyjímat. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Být to trochu víc dotaženo po stránce scénáře, tak to mohlo dopadnout lépe. Ale alespoň body navíc za pokus udělat to trochu jinak (i když zase tak jiné to vlastně taky nebylo...). Hm těžké hodnotit ()

skinny 

všechny recenze uživatele

Asi první šědrovečerní pohádka, která mě opravdu zklamala. Nehorázně jsem se nudila, herci se sice snaží ale jsou nezajímaví, hudba nevýrazná, děj nelogický, nepochopila jsem přechod do současnosti a naopak, jediné co je na tom pozitivní je asi Dyk, ten jeho narcistický princ mu dokonale sedí. Shrnuto a podtrženo, nuda! ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, co by se u nás už muselo natočit, aby se česká pohádka dostala alespoň nad sedmdesát procent. Snad draka s kulometem? Příběh sice není kdovíjak originální, kdo se pohybuje v pohádkovém světě častěji, tak už na začátku vytuší alespoň přibližnou zápletku. Ale jeho provedení pohladí. Není to totiž pohádka kvůli které se děti budí hrůzou ze sna. Velmi nenásilné a zdařilé propojení pohádkového světa s realitou. L.Šafránkové role hodné kouzelnice vyloženě sedla. Ona většina rolí se zdála být přišitá hercům na míru. Akorát malej Jirka shánějící medicínu pro svého pejska působil dost toporně. Mnoho komentujících píše, že pohádkový svět je dnes už někde jinde. Možná ano. Ale jsem rád, že ještě občas se natočí něco co je dle mínění mnohých o pár kroků za dnešním pohádkovým světem. Ten mi totiž v mnohém nesedne. V Micimutru se scény nestřídají na rozdíl od "moderny" nijak rychle. Příběh se dá tak dobře a v poklidu sledovat. Pomatuji se že moje děti nechtěli sledovat některé pohádky, protože to na ně bylo moc rychlé. Za akční bych zde považoval jen nálet draka na hrad. Jednoduchá myšlenka typu : "člověče, začni něco dělat napřed ty a bude ti pak pomoženo," táhnoucí se dějem, asi mnho lidí podráždila. Dnes je velká část populace zvyklá na to, že někdo něco nějak zařídí, aniž by se muselo hnout prstem. V tomto směru ale pohádku nelze považovat za zpátečnickou. ()

j.anek 

všechny recenze uživatele

Je to tak na tři hvězdy, ale když tady čtu tolikrát "odpad!" a vidím po jedné hvězdičce, musím to nějak vyvážit. Je to po mnoha letech to nejlepší z nových štědrovečerních pohádek. Scénáři by jistě prospělo pár změn, tu a tam bych se zamyslel nad výběrem herců, ale jako celek to obstojí. Milé, lehce nadprůměrné - a to je v českém pohádkovém kontextu víc než dost! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se zas jednou odhodlal podívat se na nějakou novější českou pohádku, když jsou ty Vánoce. A tentokrát jsem se spálil, protože žádný Anděl páně se nekonal. Nápad určitě nebyl špatný, ale provedení se mi vskutku nelíbilo. Libuška Šafránková jako nějaká divná babka s kočkama? No kde to sme. Triky - drak létající nad hradem nebyl špatný, ale zbytek byla tragédie. Herci docela sympatičtí, až na Dyka, který nevím jestli tak brutálně přehrával nebo vůbec neumí hrát. Každopádně celkově to zas až tak strašné nebylo, tak ty 2 hvězdičky dát můžu. ()

Reklama

Reklama