Reklama

Reklama

Útěk ze Severní Koreje

  • Jižní Korea Escaping North Korea
všechny plakáty
Jižní Korea, 2008, 54 min

Pokus o útěk ze země patří v Severní Koreji k nejtěžším zločinům stejně jako kritika státního aparátu a víra v Boha. Přesto stovky lidí každoročně riskují život a přes Čínu se snaží uprchnout. Vyhladovělí na smrt, často bez pořádného oblečení a téměř bez naděje. Před sebou mají tisíce kilometrů dlouhou cestu, na které jim neustále hrozí nebezpečí. Divoká džungle, překupníci s bílým masem i všudypřítomné čínské hlídky, které uprchlíky za finanční náhradu rády posílají zpět do korejského pekla, kde jim hrozí v lepším případě vězení, v tom horším pak smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MĚSÍC SE Z KLDR POKUSÍ UTÉCT STOVKY ZOUFALÝCH LIDÍ... MATERIÁL PRO TENTO FILM JSME ZÍSKÁVALI 12 MĚSÍCŮ.“ /// Dokument v úvodu hodí do placu pár zajímavejch informací z izolovaný KLDR, ale jeho síla má bejt v těch 10ti dnech a 5000km, který musí utečenci (když maj kurva kliku!) zvládnout. Na svoje si přijdou příznivci found footage a rasisti, nesnášející Číňany. Ta cesta, na který jsou všichni doslova v Božích rukou je neuvěřitelná a pro adrenalinový nadšence by se mohla stát inspirací k zážitkům na celej život. U toho to mělo ale zůstat. To vostatní je laciný a zbytečný. Místo aby vytěžili maximum z reality života a cesty, nutěj chudáky brečet, omílaj informace a místo dokumentaristiky mám dojem, že čumím na ,,Nováckou“ reality šou. Ovšem uznávám, že v mnoha věcech je to originální a zajímavý. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kterou hranici hlídá přes milion vojáků. 2.) Chystám se zdrhnout... /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument zobrazující cestu severokorejských uprchlíků přes polovinu Asie do Jižní Koreje. Výjimečný není ani tak tím, že by přinášel nové informace, ale zobrazením celé cesty uprchlíků přímo z akce. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tématicky silné a skladám tvorcom pomyselný klobúk, že sa vôbec na takú riskantnú cestu s utečencami vydali, ale často krát som si počas Úteku zo Severnej Kórei pripadal ako v lacnej reality-show, ktorá nám má predostrieť aktuálne pocity vystupujúcich, pričom by verím, mnohí z nás, docenili v rámci dokumentu nejaké vyčerpávajúcejšie info-zaujímavosti z diania z KĽDR, napríklad zdrvujúce historky účinkujúcich, ktoré vo svojej rodnej hrude zažili a ktoré by celej ceste dodali viac napätia a informatívnej hodnoty o diktátorskom režime Kim Čong-ila (dnes už dlhšiu dobu nahradeným Kim Čong-unom). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem o Severní Koreje několik dokumentů, ale o možnostech útěků ze země pojednává částečně jen jeden. Tento vlastně nijak zvlášť zajímavý nebyl. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Desivé, ale stále sa to deje. Severná Kórea má zločinecký režim a od komunizmu ďaleko. To, že väčšina utečencov sú ženy je zrejmé kvôli priekupníctvu a prostitúcii. Dosť ma divilo, že niektorým ľuďom vôbec zverejnili tváre. Tiež sa dá jasne zistiť, že vlastne medzi najväčších rasistov patria práve ázijské národy, samovraždy sú tam bežnou vecou, kapitalizmus v najhorších formách, komunizmus v najhorších formách, ak sa môžu vlastne takto nazývať, je to hrôza. Človek je šťastný, že má vôbec, čo do úst po videní tohto filmu. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

skurvení Číňania! prepáčte, ale naozaj nič rozumnejšie ma po dopozeraní tohto dokumentu nenapadlo. Jedna z 3 najväčších veľmocí, jedna z najväčších ekonomík, jedna z najsilnejších armád...a napriek tomu robia prostitútku severokórejskému režimu (proste vracajú severokórejských utečencov do KLDR - kde ich samozrejme vo väčšine prípadov čaká smrť). Kde sa podela čínska hrdosť a pocit nadradenosti (Ríša stredu) v tomto prípade? Nie je im trápne robiť poskokov Kim-ovskej dynastii v KLDR?? Nechápem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

S dokumentem jsem mel problem, ze jsem mu uplne vse neveril. Myslim, ze nektere situace byly nahrane (nahy muz behajici na korejsko-cinske hranici s kilem heroinu tam a zpet, muzi se skrytou kamerou, kteri nevysvetlili, jak a proc se dostali tak blizko k prevadecum)... I tak, dokument nez informace nabizi spise takovou "road movie" pres ctvrt Asie, nerikam, ze to neni zajimave, ALE... Misty mi to prijde jako reklamni spot onoho pastora a jeho nabozenske sekty. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument je Jihokorejský - nahlášeno-opraveno. Jinak myslím že po odsledování je člověk opravdu rád, že žije zde...Dokumentaristům patří absolutorium,nasazovali své vlastní životy ! ()

helmut111 

všechny recenze uživatele

Ozaj strašné čo sa može diať v 21 storočí. Nechápem ale prečo radšej neprechádzajú cez ruskú hranicu, bolo by to bližšie, a je oveľa dlhšia tak by sa dala asi ľahšie prekročiť. Len či nemaju zo Severnou Koreou taku dohodu ako číňania. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

heh, ty naše žabomyší bojůvky a problémky v tý naší zemičce jsou po shlédnutí opravdu směšný. Dokument ukazuje to, že možná ještě větším problémem než přímo vláda Severní Koreje je samotná Čína. Silné a velký respekt tvůrcům, tohle je novinářsko-dokumentární práce, která má smysl. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dechberoucí dokument o útěku z jedné z nejhorších diktatur přes komunistickou Čínu, která je silně nepřátelská vůči severokorejským uprchlíkům. Už začátek je síla, převaděč převede šestadvacetiletou severokorejku a hned na hranici ji chce prodat pasákovi, kterej by z ní udělal prostitutku. Naštěstí ji štáb za 500 euro vykoupil. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument a kus dobré investigativní filmařiny k tomu. Není to o nových informacích, ale o tom, že si nikdo z nás hýčkaných středoevropanů ani neumí představit, co za peklo na světě je. Po mne bylo shlédnutí snímku tím emotivnější, že se ho účastnilo dítě ve věku mé dcery (kterou bez dozoru nepouštím ani na krok) a seniorka ve věku mé matky. Neumím si ani představit, jak hrozné to pro účastníky bylo. A to teď je to tam ještě horší, neb jejich nové vládnoucí koště dobře mete ocelovou metlou. Doporučuji knihu a film Útěk z tábora 14. Nejen, že je to strašné jako celek, ale ještě strašnější jsou výpovědi těch, co to zlo dobrovolně páchají. Jako by na to někteří byli i pyšní. Jen bestie lidského druhu je schopna takových zvěrstev. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

U dokumentů tohoto typu pořádně nevím co hodnotit. Chápu, že bych měl hodnotit zpracování, ale nutí mě to spíše hodnotit obsah... Každopádně z touhy po "svobodě" postupují zřejmě vědomě riziko trestu smrti - a přesto chtějí jít. Tak nějak už jim ale chybí informace, že tam, kam se chtějí distat, to také úplně snadné mít nebudou... ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Bohužel (bohudík) scházelo v dokumentu více problémových situací, který by udržely konstatntní atmosféru strachu ( a že ta tam byla a určitě větší, než si většina z nás dovede představit). Takhle to u mnohých diváků může vyvolat pocit, že to vlastně není taková fuška dostat se za 10 dní z PRK do Soulu přes půlku Číny, Laos a hlavně přes 3 hranice střežené komunistickými pohraničníky . Uprchlici na začátku (ta plavající v řece) a konstatování, že čínští pohraničníci se velmi činní, jelikož je olympiáda, považuji za nejsilnější momenty dokumentu. 80% (viděno na Z1 s českým dabingem) ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je zobrazena jen jedna strana mince, a místy mi to přišlo až moc proti severokorejské. Nejdřív měli kritizovat svůj režim a pak režim, který vládne v KLDR. ()

Cheeker 

všechny recenze uživatele

Na to jaké hodnocení má tenhle dokument, tak to zase nebylo nic moc. Drží se to přesně koncepce, kterou hodně používají v dokumentech američani. Neustále opakují některé věci dokola a hrají na city diváků. Uznávám, že to je jak psychicky tak fyzicky nesmírně náročné a zažít bych to nechtěl. Já chci znát hlavně ta šokující fakta. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Pečlivě vyobrazený průběh každého okamžiku dlouhé cesty severokorejců za svobodou, kterou dokončí jen polovina z nich. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

V celku podarený dokument, len škoda, že miestami sa snaží byť až zbytočné "dramatický". Priama účasť na ceste je síce pekná, ale niekedy by bodlo trochu viac toho dokumentárneho obkecu typu čo a prečo. Predsa len má to byť dokument a nie reality šou na čo autori občas pozabudli. Len by ma zaujímalo koľkým utečencom sa naozaj podarilo ako tak prispôsobiť, alebo sa navrátili k svojmu živobytiu tesne po prevedení. ()

Reklama

Reklama