Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 2
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (4)

Borgiové (2011) 

29/29 Nikdy jsem neměla v úmyslu sledovat všechny módní historické seriály, ale čas od času není od věci změnit dobu děje toho či jiného formátu a seriály ze Showtime vedu v patrnosti vždy jako lepší volbu. Co je ale skutečným překvapením, je tvorba Neila Jordana, který pro mě i nadále zůstává nevyzpytatelným tvůrcem. Dodnes miluju jeho Interview s upírem, ale většina jeho ostatní tvorby má úplně jiné přednosti, oslovuje jiné diváky. A do přehlídky takových titulů jako Dům veselých duchů, Hra na pláč, Snídaně na Plutu nebo Byzantium nyní patří i Borgiové? Pokud bychom toto analyzovali, zřejmě bychom došli k poznání, že neviditelnou nití těch prvních bouřlivých let papežství za Alexandra VI. je téma panchartů. A to už je téma pro Neila přímo tradiční, zpracovávat látky o těch na okraji společnosti, o jejich ambicích a pocitech. Skrze tuto optiku je to pak trefa do černého. A mohu tedy doporučit všechny 3 řady plné renesanční morálky, módy a touhy. ()

Série 1 (2011) (S01) 

První řada má hodně pomalý rozjezd, ale po dvou třech dílech se i z Borgiů může stát divácky atraktivní záležitost. Klan stoupá po žebříčku popularity a každý z nich brzy dává tušit, že nebere své jméno nadarmo. Kardinál Cesare, jeho sestra Lucrezia a především jejich otec, Jeho Svatost Rodrigo... Zajímavá podívaná do rané renesance, nádherné kostýmy, krátké výlety i mimo Vatikán. Herecky osloví samozřejmě Jeremy Irons a jeho dvě ženy, stále atraktivní Joanne Whalley a pikantní Lotte Verbeek. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Ve druhé řadě se Borgiové opravdu stávají tou rodinou, o které hovoří legendy. Z naivní roztomilé Lucrezie se stává prohnaná, všemi mastmi mazaná, mladá dáma. Kardinál Cesare pro lásku ke své sestře a pro respekt svého otce udělá opravdu cokoli. Papežství je nutné ochránit za každou cenu. Neuvěřitelné se stává realitou. Problémy jsou samozřejmě i uvnitř rodiny. Co na mě ale opravdu zapůsobilo, byla hrdost rodu Sforza. Jejich Kateřina (v podání Giny McKee) nemá mnoho srovnání s jinými ženami z historických ság. Dokonce ani s jinou postavou, které McKee propůjčila svou tvář, s nevypočitatelnou Irene Forsyte... Docela se těším na závěr tohoto seriálu, neb plíživé zlo v rouše beránčím má své kvality. Ačkoli, kacíř a heretik z Florencie už to má také za sebou. Přijde ke slovu Machiavelli? ()

Série 3 (2013) (S03) 

3. řada má jedinou vadu na kráse, totiž tu, že byla plánovaná také 4. řada, ve které jsme měli sledovat pád Rodriga i Cesara. Končíme proto na pomyslném vrcholu sil všech z rodiny a drama není dopovězeno. Happy end pro všechny přeživší z rodu Borgiů je na konci tohoto seriálu hořkosladký. Incestní láska mezi Cesarem a Lucretií vrcholí a je opravdu příjemné sledovat ten jejich vzájemný hlad jeden po druhém. Nádherné vyvrcholení mělo také napětní mezi Cesarem a Rodrigem, učiněné antické drama to bylo, konečně, co může být silnější, než vztah mezi otcem a synem, kteří jedno jsou? Radost byla pohledět i na bezmocnost Kačky Sforzy a na intriky židů z Konstantinopole. Překvapivé romance se dočkal Micheletto a ještě překvapivější intriky skýtala situace na neapolském dvoře... Stálo to za to. ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama