Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 2
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Beastmaster4 k tomuto seriálu (1)

Borgiové (2011) 

Přesně takový snímek mi chyběl. Seriál nebo film, který ukáže křesťanskou církev takovou, jaká je a jaká vždy byla. Co na seriálu obdivuji je ta nenucená snaha církev jako takovou a fungování papeže nějak pošpinit. Seriál ke všemu přistupuje velmi přirozeně, nenutí diváku špínu schovanou pod církevními koberci, stejně jako shovívavost a lidskou povahu papeže Borgi. Kdyby tu byla snaha církev pošpinit a ukázat její zvěrstva v dějinách lidstva, pak by na to tenhle seriál nestačil a jestli i proti tomuto snímku církev vystupuje negativně, pak by měla být ráda, že to někdo nevzal opravdu hodně skutečně a syrově. Církev jako největší zlodějská a vraždící organizace fungující legálně několik stovek let, je jedinou organizací, která kradla, podplácela, znásilňovala a zabíjela naprosto legálně a s tím vším funguje naprosto bez problémů dodnes. Špinavci, vrazi, pedofilové schovaní pod církevním oděvem. BORGIOVÉ nenásilnou podobou ukazující církevní špínu a stejně tak její sílu a milosrdnost. Papež Borgia ač zlý a nemilosrdný vůči chamtivosti a korupci, se díky stejně špinavým praktikám dostal na papežský Svatý stolec . Pro církev kontroverzní, pro mě osobně ještě hodně milosrdné pojetí. Jeremy Irons zahrál papeže Rodriga Borgiu naprosto dokonale a vůbec si neumím představit ve stejné roli někoho jiného. Tenhle již dnes trochu opomíjený herec ukázal v čem je jeho síla a to v reálném pojetí role. Po J. Ironsovi mě dostal Sean Harris jako zabiják Micheletto, podobné ztvárnění role jsem dlouho ve filmu nezažil. BORGIOVÉ nám tedy ukazují pravdivou stránku církve, nesnaží se jí pošpinit ani chválit, ale ukazují nám běžný svět církevního života. Snad je tu spíše než touha pošpinit viděna mírná obava a seriál je spíše k některým momentům shovívavější, než by bylo milo. Za mě tedy určitě patří tenhle počin k těm nejlepším historickým snímkům jak mezi filmy, tak seriál dohromady. ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama