Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 2
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 2

Recenze (184)

Scar 

všechny recenze uživatele

Chytajú ma mdloby pri komentároch napísaných po dopozeraní tretieho dielu. Tu totiž časti zrejú ako víno a životopisy postáv sa krásne rozvýjajú ako by boli skutočne písané na zvitkoch. Ja hodnotím po dopozeraní prvej série a váham medzi dvoma najmocnejšími hodnoteniami. edit: Po dopozeraní druhej série, pridávam ďalšiu hviezdičku. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Když zvážím fakta, že výborné kostými ještě nedělají výborný seriál a že náboženství, papež, církev apod. jsou témata pro mě dost nezajívamá, tak i přes to, že jsem pro každou špatnost a tady je jich celkem dost - promyšlené intriky, úplatky, vraždy, smilstva atd. a i přes Jeremyho Ironse, který je surpvý se dostávám "jen" na lepší 3 hvězdy. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

První, co mě na seriálu upoutalo byly titulky. Tady si zase někdo pohrál, a to důkladně. Každý seriál HBO mě fascinuje stylizací a hudbou právě v titulcích. Krev na rukách svatých a líbezných lidí, zamrazí vás už při pohledu na koláže fresek a do stejných odstínů barvených obrazů ze seriálu. A první minuty po nich mi bylo jasné, že tenhle seriál si buduje svou vlastní působivou atmosféru italské renesance. Je znát větší smysl pro detail a slovní hříčky, jako kdyby se každým rozhovorem táhla neviditelná nit, kterou se snažíte zachytit; každá věta říká něco jiného, než její slova. Kostýmy a výprava jsou naprosto nádherné, a ze seriálu na vás křičí všechno: pozor, tady se nebude sázet jen na krev a sex, jak to u jeho sester z HBO bývá, tady se rozehrává velký příběh jedné zajímavé rodiny, kterou nevíte, jestli máte nenávidět, nebo jí fandit. Všechno má svůj účel: vražda, sňatek, zákazy a příkazy způsobující bolest vlastním členům rodiny, tohle všechno se musí spolknout, aby charismatický papež v podání brilantního Jeremy Ironse dosáhl svého. Příběh proplouvá dopředu volně, bez zbytečných kliček a nesmyslů, nedělejte si žádné násilí, přátelé, jen sledujte pompéznost jedné intrikánské rodiny, jejíž příběh dějiny značně zkrášlily a jejich pověst očernily. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

1. séria: Solídna seriálová kvalitka, nasiaknutá renesančnou atmosférou. Výborná výprava, zaujímavé a hlavne životné postavy, skvelí herci (vládne objav François Arnaud). Vytkol by som absenciu výraznejšieho dramatického konfliktu (posledná epizóda vlastne žiadne "vyvrcholenie" série nepredstavuje) a taktiež fakt, že Jeremy Irons počas celých deviatich epizód dookola strieda asi tri herecké polohy bez výraznejších nuancií. Veľmi rýchlo som sa ho prejedol a prakticky ma ani raz neprekvapil. Síce ho nepovažujem za hlavnú postavu seriálu, ale zamrzelo ma to. Napriek všetkému ale spokojnosť a teším sa na druhú sezónu. (7/10) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kanadská verze historických událostí staví do centra dění papeže v naprosto nevýrazném pojetí mdlého Jeremy Ironse, jehož postava, papež Rodrigo Borgia, vzbuzuje nějakou záhadou respekt, strach a celkově oplývá dojmem mocného člověka, ačkoliv sám o sobě se chová jako nejistý slaboch, který se na papežský stolec asi dostal omylem. Pozornost tak na sebe strhává především jeho syn Cesare, který vzbuzuje sympatie svým osudem papežova syna, díky čemuž nikdy v životě nepozná strádání, ale zároveň musí být duchoním. Další postavy, které jsou obdařeny alespoň nějakým náznakem psychologie, je nájemný vrah Micheletto; Lucrezia má hlavně ke konci seriálu docela dost prostoru, a samozřejmě francouzský král. Jenže jako celek zůstává seriál nemastný neslaný, příliš nevýrazný, a samozřejmě papež až přilíš nesympatický, než abych se s ním chtěl ztotožnit. Kromě toho považuji za určitý nedostatek, že události cca 3 let seriál prezentuje způsobem, jako že se vše odehrálo během dvou tří týdnů... _____ Věřím, že evropská verze, která se točila v Česku souběžně s touto, bude mít mnohem charismatičtějšího papeze (John Doman), a bohatší dějové linky. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Seriál Borgiové bol natočený v kanadsko-írsko-maďarskej koprodukcii vo filmových štúdiách Korda, v maďarskom Etyeku, asi 30 kilometrov západne od Budapešti. (Drtic)
  • Některé prameny poukazují na Lucreziu Borgiu jako na travičku. Dnešní historici se však vesměs shodují na tom, že důkazy, které by toto dokazovaly, neexistují. Zároveň poukazují na skutečnost, že přídomek travička jí byl přidán těmi, kteří rodinu Borgiů nenáviděli. (Nach)
  • Tvůrce Neil Jordan předestřel, že podle původního záměru měla první série zahrnovat deset dílů, ale protože se projektu nedostalo dostatečné finanční podpory, rozhodli se tvůrci jen pro dílů devět. (Conspi)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama