Reklama

Reklama

Night of Fear

Austrálie, 1972, 54 min

Obsahy(1)

Šílený sadistický poustevník pronásleduje a chytá ty, kteří se ztratí v jeho části lesa. Mladá žena, které se porouchalo auto, se dozví, co s nimi udělá příště. (JasonCZ)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající '70 Ozploitation (australské filmy exploitace '70 a '80 let) a pravděpodobně jeden z prvních (ne-li dokonce první), čistě explo/horor filmečků z této země. Film má necelou hoďku, ale nudit se rozhodně nebudete, vše tu funguje docela účinně, velká atmosféra, napětí+drobné šoky, všudepřítomný strach a děs, to vše bez jediného dialogu, jen s malými zvukovými efekty (autorádio, křik ženy, funění psychouše). Vynikající psycho, kde duševně nemocný muž, chovatel krvežíznivých krys, které on chová jako své domácí mazlíčky a žije někde uprostřed divočiny nějaké staré chajdě, terorizuje, každého kdo se jen trochu přiblíží k jeho zatuchlému vlastnictví! Film je jednou scénou podobný pozdější americké kultovní klasice "Texas Chain Saw Massacre" (74), znalci exploitation kina, jistě poznají onu scénu (sekvenci). Tento ve své době jeden z nejspornějších australských '70 filmů byl ihned cenzory zakázán a to za oplzlost a obscénnost a později zcela jistě posloužil mnoha tvůrcům jako inspirace, třeba právě Hooperovi. Na dnešní standarty už víceméně směšný a krotký (nějaká ta nahota, krev, lidská lebka od krve) už dnes moc lidí nepřekvapí:-) Jinak z této oblasti doporučuji; "Long Weekend", "Wake In Fright", "Stone", "Turkey Shoot" nebo "Fair Game". ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné zde již bylo popsáno, tudíž se nebudu opakovat. Zmíním jen, že je to velmi zajímavý kousek. Atmosférou a vizualem skutečně velice podobný kultovnímu původnímu Texaskému masakru motorovou pilou z roku 1974. Nejde zde přímo o nějaký fyzický teror, ale bizardní, syrovou a nepříjemnou atmosféru, bezvýchodnost, strach a děs hlavní hrdinky, kterou pronásleduje úchylný maniak. Je to výborné, ale přece jen ta krátká stopáž nedělá z filmu plnohodnotný film. V roce vzniku vznikly už i jiné, celovečerní pecky. Tudíž strhávám jednu * dolů, ale opravdu velmi zajímavé, neuvěřitelně atmosférické ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dnes už zapomenutý australský grindhouse a vlastně i základní kámen k hororovému ozploitationu. V něm šílený maniak uprostřed divočiny nahání a zabíjí dívky, které většinou zabloudí do blízkosti jeho obydlí. Násilí je na dnešní dobu opravdu mírné, co však dělá tenhle film tak legendárním, je jeho atmosféra. Ta je vskutku bezútěšná, špinavá, syrová. Doprovází ji pouze křik, pláč nebo podivné ruchy coby "hudební podkres", na nějaké dialogy vůbec nedojde. Snímek opravdu připomene kultovní TCM (s kterým Hooper přiběhnul až o dva roky později), a to hlavně šíleným interiérem domu. Za plný barel to ale není, to by se nesměla hlavní hrdinka chovat jako idiot. Ale i přesto je Night of Fear rozhodně zajímavá záležitost, jíž byste při bližším seznamování se s australskou kinematografií neměli minout. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jízda na koni romantickou krajinou nemusí skončit romanticky, pokud poblíž pobývá vyšinutý maniak. Tedy ona vlastně romanticky skončí, páč romantické příběhy končí blbě. Lepší osud, zdá se, nečeká ani ženu v červeném. Tu když magor spatří, zešílí jako býk před rudým hadrem. Naháněčka je výživná, dům dýchá smrtí, krysy jsou hladové a svíčky pomalu dohořívají. Zajímavá kamera a výborný střih vytvářejí skvělý vizuál, co má v sobě ještě něco z 60. experimentálních let, přitom je neobyčejně poetický, jako když dekadenti povyšují smrt nad život. Barvy oku lahodící, kontrast červené a zelených barev a všechny odstíny hnědé. Dům jakoby vypadl z budoucích snímků, Texaského masakru a The Evil Dead minimálně. Atmosféru dokresluje výborná hudba, která je přesně na pomezí 60. a 70. let, z obou období má kus. Norman Yemm když se rozzuřil, byl fakt na mrtvici... Při sledování titulků netřeba. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla parádní 54minutová jednohubka. A jak už zde bylo zmíněno jde patrně o první australskej ozploitation. Je mi jasný, že většina(rozmlsanejch) diváků už tenhle film dnes neocení. Já takový kousky vítám všemi deseti. Film není ani tak o brutalitě jako o psychonátlaku(psychoteroru). Neskutečně napínavý, neskutečně atmosferický. Všemu hodně napomáhají zvukový efekty, hudební doprovod, křik obětí i psychouše, prostředí kde se vše odehrává(lesy i samotnej psychoušův kutloch). Samozřejmě není to dokonalý a má to i svoje mouchy. Ale já mám tyhle polopozapomenutý raritky(k dnešnímu dni má tady film jen 25 hodnocení) rád. Tuze rád.  A proto napálím i tu 5hvězdu. Navíc tu 5hvězdu dávám i proto, že mě tak trochu mrzí, že dnes už se prostě takový filmy netočí 😥 ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Žiadna z postáv v tomto filme neprehovorí. V úvode počujeme krátke správy z rádia, v závere sa o niečom rozprávajú policajti, ich hlasy sa nedajú rozoznať, lebo doliehajú z diaľky. Vnímame iba gestá, krik, vzdychy a rôzne zvuky. Možno o to viac nami prenikne atmosféra pocitov a môžeme precítiť hrôzu. Naozaj výborný ozploitation, ktorý sa odohráva 148 km od Sydney (ako oznamuje dopravná tabula). Dievča v červených šatách zablúdi v lese a dostane sa do chalupy, v ktorej jej hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Násilník kríva, chová potkanov a na záhrade má niečí hrob, jeho zjazvená tvár prezrádza, že mu niekto ublížil. Nič bližšie sa nedozvieme. Rébus ako pre Freuda. Fanušíkovia hororu by to mali vidieť. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Jeden ze základních stavebních kamenů australských Ozploiťáků. Je taky považován za první australskej horor nové vlny. Původně to měl být pilotní film z dvanáctidílné televizní série Fright. Cenzoři ho ale okamžitě zakázali a ze seriálu tak sešlo. Tvůrci se odvolali a dosáhli tak alespoň uvedení do kin při nejvyšší nepřístupnosti. Syrový je to teda fest, úplně se mně svíral žaludek. Divokej, animální film, připomínající intenzitou první Texaskej masakr motorovou pilou. Ve filmu se vůbec nemluví, a tak se tvůrci soustředí pouze na akci a atmosféru, a tlačí na pilu seč to jde. (Ne)příjemný překvapení. ()

DAJAAAA 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá ujetina. Hledal jsem titulky k filmu a nenašel.Nakonec jsem zjistil, že titulky netřeba. Kratka stopáž mi nevadí,naopak.A vřele bych ji doporučil zbytečně zdlouhavym velkofilmum,kde se polovinu filmu stejně hovno co děje. ()

Reklama

Reklama