Reklama

Reklama

Smrt na bitevním poli

(seriál)
  • Česko Záhady bitevních polí (více)
Kanada, 2007, 4x44 min

Obsahy(1)

Krajina v Normandii je poseta pozůstatky tankových bitev z léta 1944. Je tu i poslední bojiště muže, který byl nejúspěšnějším německým tankovým velitelem za druhé světové války. Michael Wittmann, přezdívaný Černý baron, zneškodnil 138 nepřátelských tanků. Osmého srpna 1944 byl zabit a jeho smrt dodnes provázejí nejasnosti, zejména o tom, kdo vypálil smrtící ránu. Historik Norm Christie se vydal do Normandie, aby znovu prozkoumal důkazy a konečně určil, kdo zabil Černého barona. Wittmannovy ostatky tam byly nalezeny v roce 1983. K podílu na jeho smrti se hlásilo hned několik přemožitelů. Aby se záhada smrti Michaela Wittmanna vyjasnila, musel Christie probádat bojiště ze všech jeho úhlů, porovnat výzbroj protivníků a ověřit výpovědi účastníků.

Jednotlivé díly:  1.-Konec Černého barona
2.-Obléhání Malty
3.-Vzdušní bandité
4.-Ztracené hroby Interbrigád (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

No videl jsem treti dil o Mosquitu a to mi fakt stacilo. Typicka ukazka dnesnich pseudodokumentu hranicicich s propagandou. Kdybych nevedel nic o druhe svetove, tak bych mel dojem, ze ji vyhrali spojenci jen kvuli "superzbrani" (jak je zde receno) Mosquitu, ktery nicil nemecka letadla a budovy ve dne v noci. Dokonce pry zachranil Anglii od V-1, o Spitfiru a Tempestu prakticky ani zminka. No dam jednu hvezdicku za to, ze jsem se dozvedel o Operaci Jericho. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Provedení nic moc a navíc, co by stačilo na televizní reportáž, bylo nataženo do 45 minut... a že Wittmanovic Míšu dostali Kanaďani bylo jasné hned po zjištění, že jde o kanadský dokument...:-)) ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jakožto zájemce o obrněnou techniku a tankovou válku vůbec jsem shlédl pouze první díl věnovaný rekonstrukci poslední bitvy největšího německého tankového esa Michaela Wittmanna 8. srpna 1944 na pláních Normandie. Tvůrcům šlo o to, jakým způsobem a hlavně kým byl jeho tank 007 zničen. Různé prameny udávají různé příčiny zničení. Víceméně je známo, že Wittmannův Tiger byl zasáhnut Angličany z jednotky Yeomanry. Tento dokument ale dochází k závěru, že byl zničen Kanaďany z pluku Sherbrooke. Třetí, ale nejméně pravděpdobnou, je verze, že Tiger byl zničen ze vzduchu. Každý si musí udělat obrázek sám. Nicméně tento dokument je celkem výmluvný k tomu, kdo Wittmanna dostal. Mě se líbila i digitální rekonstrukce, nesmějí chybět i výpovědi účastníků. Pro mě málo nových informací, ale o to se mi dokument zdál působivější právě po stránce snahy objasnit tuto věčnou záhadu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama