Reklama

Reklama

Čestná medaile

(festivalový název)
  • Německo Ehrenmedaille (více)

Obsahy(1)

Šest let po působivém debutu Maria přichází režisér Calin Peter Netzer, rumunský rodák, který s rodiči vyrůstal v Německu, s duchaplnou reflexí společenských neduhů v postkomunistické vlasti. Jeho Čestná medaile se opírá o přesvědčivé herecké výkony hlavních představitelů, jemný suchý humor a zcela si vás podmaní svým ironickým nábojem. Je prosinec roku 1995 a topení v bytě hlavního hrdiny s komickým jménem Ion I. Ion pořád nefunguje. Ion se neúnavně pachtí životem, přestože s ním jeho manželka Nina a dospělý syn Cornel už šest let nemluví. Ovšem v momentu, kdy obdrží oznámení, že bude u příležitosti 50. výročí ukončení druhé světové války vyznamenán pamětní medailí, naberou věci nový kurz. Když se ale snaží zjistit, za co vlastně medaili dostává, dozvídá se, že sdružení veteránů s tím nemá nic společného, a ministerstvo obrany zas prý přijímá dotazy jen písemně. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (11)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Originální film s vtipnými dialogy a velmi příjemné odlehčení v řadě náboženských a depresivních dramat. Victor Rebengiuc by si v 77 letech za svůj herecký výkon a charisma zasloužil medaili i ve skutečnosti. (8/10) [MFFKV 2010] ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zábavný nerudný důchodce, ke konci otravný nerudný důchodce. Škoda toho natahování/délky. Zaujala mě rodinná hostina na jeden záběr (nebo minimum dlouhých), další po 4 Měsících... - že by rumunská specialita? 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na rumunskej novej vlne ma príjemne prekvapuje jej nenápadný humor, založený na neuveriteľnej absurdnosti postkomunistickej éry krajiny a nakoniec aj celého východného bloku. Škoda, že naši tvorcovia tento prvok do svojich diel zakomponovať nedokážu. Ion dostane od štátu ocenenie za zásluhy v druhej svetovej vojne a verte, že keď vám nejde doma kúrenie, synak múdro utiekol do Kanady a príliš sa o vás nezaujíma a sused robí brajgel, tak sa na toto "osvieženie" vo vašom živote až patologicky upnete. Lenže veci sa vyvinú trochu inak a k tomu budú patriť aj tie spomínané absurdno-tragicko-vtipné momenty. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že s Rumunskou kinematografiou nemám veľmi skúsenosti. Omnoho viac ma zaujímajú filmy mimo našu sociálnu oblasť, kde nie je chudoba výrazna a každý sociálny problém nesmierne depresívny. Medal of Honor je ale kupodivu úsmevný film o jednom dôchodcovi, zlých štátnych úradníkoch a akejsi snahe znamenať niečo, aj keď svetu je to vlastne úplne jedno. Peripetie Iona I. Iona mi prišli blízke a zároveň som mu držal palce. Aj napriek tomu, že atmosféra diela má bližšie k sociálnej dráme ako ku komédií. Páčia sa mi tam ale drobnosti. Sťažovanie, že je v byte zime, lebo je pokazený radiátor a následné sťažovanie sa, že je v byte teplo, keď je radiátor opravený. Nespokojnosť a akýsi stav pred odchodom, kedy dôchodcovi zostáva naozaj málo za čo by mohol bojovať má správnu vlnu depresie a vzbudzuje vo mne empatiu. Finálny záber vo svojej zničujúcej ľahostajnosti je dokonca perfektný. Hoci nie úplne moja šálka čaju, je mi to kupodivu sympatické. Takže za 4. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Jinak poměrně obyčejný film z šedivého Rumunska brzkých postkomunistických let vyzvedává nahoru vynikající herecký výkon hlavního představitele. 7/10 ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Rumunska dramata jsou asi nejak oblibena v posledni dobe, nejenze je nespocet podobne ladenych filmu, ale i knizek je dostatek. Proto, kdo se v podobnem pochmurnem vychodoevropskem dogmatu rad pohybuje, tomu tento snimek doporucuji. Odehrava se takrka v soucasnosti a je natocen velmi milym zpusobem (neco jako ceske Babi leto). ()

billyador 

všechny recenze uživatele

videno na 45. IFFKV, odpocinkove komedy/drama s dobrymi dialogy, uveritelnym pribehem(kdo zna ceske urady i ceske duchodce da jiste za pravdu).... vlastne je to cele takova usmevna zalezitost, dokud si neuvedomite, ze az budem jednou travit dopoledne nad procitanim letaku z Billa / Lidl / Tesco / Penny, muze byt nase role pro okolni svet podobne usmevnou zalezitosti ()

Maja_N 

všechny recenze uživatele

Od začiatku ľahko čitateľný príbeh. Výborné je spracovanie charakteru hlavnej postavy, s ktorou sympatizujeme. ()

Reklama

Reklama