Reklama

Reklama

To nejdůležitější

  • Velká Británie The Be All and End All

Obsahy(1)

Patnáctiletí Robbie a Ziggy na dělnickém předměstí Liverpoolu mají jedinou starost - přijít o panictví. Ukáže se ale, že Robbie má nevyléčitelnou srdeční vadu, takže má jen málo času na to, aby nepředstoupil před nebeskou bránu neposkvrněný. A protože se nemůže dostat z nemocnice, záleží na Ziggym, aby nějakou dívku přesvědčil. (prokyda)

(více)

Recenze (31)

Matty 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to nejen nevkusné, možná si pouze odmítám připustit, že lze na sex myslet i v posledním tažení, ale také málo vtipné. A vážných filmů o umírajících lidech, včetně "povinného" kliše s chápajícím a soucitným okolím, už zde bylo tolik… 40% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Perfektní film...a opět z anglického prostředí. Angláni celkově tyhle sociální témata zvládají na jedničku a to kolikrát zajdou i tam, kam by si jen tak někdo zajít nedovolil. A stejně jim to nakonec ve výsledku vyjde. Jinak britský přízvuk výborný stejně tak jako samotný humor. To je vlastně to nejdůležitější, co ty jejich tragikomedie tak nádherně vyvyšuje. Tady to ještě posiluje fakt, že hlavní role ztvárnili dva kluci a celé to dostalo takový ten lidský nádech. Moc hezký film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, že v první půlhodině jsem se lekla, že se dívám na kopii filmu Poslední přání, protože ústřední nosná myšlenka byla téměř totožná. Pak ovšem nastal příjemný obrat k lepšímu, kdy jsem mohla vidět rozhodně o třídu vyšší úroveň filmu, co do kvality zpracování. Nejsem si zcela jistá, zda-li by v reálu a za těchto podmínek opravdu napadlo patnáctilétého kluka řešit zrovna svoje sexuální touhy, ale budiž. V tomhle příběhu je to ale středobodem snahy Ziggyho, aby našel dívku pro Robbieho, který by ještě moc rád poznal opravdovou lásku, než zemře na nevyléčitelnou smrtelnou nemoc. Ano, Angličani opravdu umí podat i tak vážné téma s citlivostí, ne s drsným, ale jemným humorem a přitom bez zbytečného sentimentu. Chvála patří určitě i dvěma hlavním protagonistům, kteří se svých rolí ujali na výbornou. Smutný, ale velmi povedený snímek. A skoro bych zapomněla pochválit i výborný soundtrack.85% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Britům taková témata jdou, ale musíte být zvyklí na jejich neobvyklý styl, pokud nejste, pak se obávám, že se líbit nebude. Be All And End All netlačí nijak na pilu a sentimentu je tu opravdu málo. Každopádně to není vyloženě komedie a touha vrznout si před smrtí taky nehrála hlavní roli, podle mě šlo ukázat o to, jak silné přátelství může být i mezi puberťáky, kteří nemají v hlavě nic jiného než fotbal a holky. Kamarád Ziggy dostal ve filmu více prostoru a je to jedině dobře. Přiznávám se, že ke konci mě více dojalo setkání syna a otce po letech, než smrt Robbieho. Scouse, tedy liverpoolský akcent, vůči kterému mám totální averzi a nemůžu si na něj zvyknout ani po roce bydlení u Liverpoolu, mi trhal uši (obzvlášť shit=šajt!), ale dal se skousnout. Škoda, že neukázali víc z města, každopádně v závěrečné scéně potěšil záběr na krásnou Crosby beach. Film celkově není nijak silný a je to takový průměr, ale líbila se mi myšlenka filmu (i když ne to,že jediné,na co puberťák těsně před smrtí myslí, je sex,ale to podle mě ani nebylo záměrem a kdo nepochopil, jeho smůla). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, který s lehkostí a velice pohodově vypráví o tak závažném tématu, jako je umírání patnáctiletého chlapce. Filmů o umírání a o sžívání se s pocitem, že musím umřít, je opravdu hodně, a většinou hrají na melancholickou strunu a jsou vážné. Ne tak tenhle film, který se rozhodl vydat poněkud jinou a značně odlišnou cestou než většina jeho předchůdců. Zde jsem se několikrát opravdu upřímně zasmál a pobavil, smutných a vážných momentů jsem zde našel jen naprosté minimum, převažovaly tu totiž typické teenagerovské radosti a starosti, a to především ty, které se týkaly sexu. Hlavní hrdina chce ještě před smrtí zjistit, jak chutná sex a jeho nejlepší kamarád se mu snaží zajistit dívku, která by do toho šla a nevadilo by jí, že se to odehraje v nemocnici. Jasné a stručné téma je zde podáno velice atraktivně a já jsem si celý film od začátku do konce dokázal užít, na čemž mají zajisté zásluhu také vynikající herecké výkony obou hlavních herců, kteří i přes svůj mladý věk své role zvládli s přehledem a i díky nim to byl jeden z nezapomenutelných filmových zážitků. Nemám důvod neudělit pět hvězd. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle je čiročirá radost. Variace na známé téma nevyléčitelné nemoci, zde ovšem téměř bez sentimentu a při zachování emocí podávané značně humornou formou. Skloubit v těchto příbězích emoční dopad s humornou stránkou situací a zachovat si míru vkusu, je velmi obtížné a ne vždycky se to povede jako zde. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prednedávnom som videl Klopanie na nebeskú bránu a teraz táto teenagerovská variácia na rovnakú tému. Nemal som problém s tým, že téma prekračuje hranice vkusu. Len som hľadal, čo by ma na tom jednoduchom príbehu mohlo zaujať, či dokonca rozosmiať (keď už je to označené aj ako komédia). Nenašiel som a tak sa môj záujem počas filmu sústredil iba na tú čudnú angličtinu, ktorou sa v ňom hovorilo. To asi nebolo ambíciou tvorcov. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V podstate to nebolo ani tak o umieraní, ale o priateľstve. Niekoľko pekných pesničiek, pár vydarených hlášok, trochu viac tých nudných miest ... ale celé mi to bohužiaľ pripadalo, ako vyrobené na kolene ... fok of! ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - VARIETY CRITICS´ CHOICE - Dny Kritiků Variety (The Be All and End All / THE BE ALL AND END ALL / To nejdůležitější) ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Totální bomba která zahřeje u srdce. O přátelství které nezná hranice:). Pro mě zatím nejlepší film festivalu. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca prvá tretina, po ktorej ale postupujúcim dejom príbeh neponúka nič nové, práve naopak: nabaľuje na seba melodramatické prvky (vzťah k nepoznanému otcovi) a končí absolútne predvídateľne a tým nezaujímavo. Škoda obzvlášť pre mňa, so slabosťou pre liverpoolský akcent. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď filmári berú ťažké témy s troškou nadhľadu, no tu ho bolo až príliš, takže mi to vôbec neprišlo ako dráma. Za celý čas vo mne nevzbudila postava Robbieho nejaký súcit alebo iné podobné emócie. Stále som to bral tak, že veď vlastne o nič nejde, len o ďalšieho teenagera, čo chce zasunúť. Žeby človek pred smrťou myslel práve na to? No budiž. Ale hodilo by sa dať viac priestoru aj rodičom a sledovať ich emócie, keďže dvaja hlavní predstavitelia prejavili silnejšie emócie spojené s blížiacim sa koncom len veľmi ojedinele. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Nelze si nevzpomenout na Klepani na nebeskou branu, i kdyz fakt, ze nevyhnutelny konec zivota je zde popisovan u 15ti letyho kluka dojem jeste strpcuje. I pres to vsak misty hodne ftipny. Jedno z velkych prekvapeni 45. KVIFF ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Nemám rád britské filmy, sú to prevažne drámy s depresívnym obsahom a komediálnymi prvkami, nemám rád filmy kde sa metá do priestoru vulgarizmami, len tak medzi rečou a neznášam britskú angličtinu, ktorá je pre mňa na hranici zrozumiteľnosti. Asi na 2x mi doplo čo je to za slovo "fok" a irituje ma výslovnosť tipu "blak" a "trejníz". Ešteže to dávali s titulkami! Ale musím priznať, že hoci som sa miestami silne nudil, bol to jeden z lepších a milých britských filmov, len tí britskí herci majú na míle ďaleko od svojich american handsome kolegov, škoda. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

S takovou lehkostí a lidskostí-mluvit o něčem tak hrozném- na to by si troufl jen málokdo a i pak nemusí platit, že risk je zisk. U tohohle filmu se to ale povedlo. Námět a herci jsou tak dobří, že vynahradí i to, že samotný děj je prostší i když to nemění nic na tom, že pojednává o smrti 15 letého kluka. Takže to jediné co mě mrzí je, že se děj více nerozvinul a to hlavně kolem Robbieho nedozvíme se moc o tom, jak se cítí, co doopravdy musí v těch chvílích prožívat, ani jestli má vůbec nějaké emoce (kromě jedné jediné scény)- Troufám si tvrdit, že kdyby se děj více rozvinul - pak by tehle film mohl být naprosto famózní. Každopádně i tak je to bezpochyby nadprůměrná záležitost a doufám, že se třeba někdo inspiruje a natočí něco podobného- o trošku složitějšího. A ještě na závěr- ta angličtina je nádherná a liverpoolský přízvuk tomu dává vážně grády. Slabší 4 hvězdičky. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Také anglické Klopanie na nebeskú bránu. Len všetkého tam bolo o kúsoček menej, menej drámy, menej komédie ale aj tak si to držalo dobrú kvalitu. (79%) ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Dobrým humorom okorenený horkosladký príbeh, a čo je najdôležitejšie, že nechce byť niečím viac, než čím je. Film s kúzlom, ktoré môže vďačiť hlavne za svoju anglickosť. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Robbie a Ziggy mají ve svých patnácti celý život před sebou a tak nikam se vztahy a sexem nespěchají (navíc to nejde tak snadno jak by si představovali). Robbiemu ale jeho život radikálně zkrátí srdeční choroba, a když se dozví, že mu zbývá jen pár měsíců života, poprosí Ziggyho o jedinou věc - aby nezemřel jako panic. A Ziggy udělá pro svého nejlepšího kámoše cokoliv ... I když jde o hodně smutný film, tak si nemůžu pomoci, ale já se docela bavil. Britské komedie prostě mají svůj styl, a tady to autoři stoprocentně ukazují. Na filmu se mi hodně líbilo, že ani v jedné chvilce nesklouzl k nějaké trapnosti, prostě stoprocentně stylová (i když v závěru trochu smutná) komedie. Jestli bych měl přece jen něco vytknout, tak snad jen že mi do celkového konceptu filmu neseděla příběhová linie se Ziggyho ztraceným otcem, ale určitě to není důvod proč film nějak kritizovat. A nejvíc se mi asi líbila scéna, kdy Ziggy v jednom momentě nadává na dospělé, že "nic nechtějí říct", a ve druhé chvíli, kdy se o přítelově chorobě dozví, je najednou úplně ve stejné situaci. Jinak tento film maximálně doporučuji... ()

Reklama

Reklama