Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1989 celé Německo slaví znovusjednocení, dva mladíci Veit a Tom se rozhodli vyjet do Ameriky. V kapse měli “pro začátek” 100 německých marek. Chtějí najít Veitova otce, který uprchl dlouho před pádem Berlínské zdi. Vypravili se do San Francisca, kde by údajně měl žít Veitův otec, peníze jim ale stačí jenom na letenku do New Yorku. Tady začíná odysea dvou „Ossis“ aneb Dederónů za velkou louží… (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (99)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil, rok byl v mém budíčku a já na něj byl pěkně nažhavený ... díky traileru. Právě trailer ale sliboval něco úplně jiného než jsem ve skutečnosti dostal, opět. Samotný film není špatný, pokud od něj nic neočekáváte. Je to spíše drama než bláznivá komedie, která byla slibována. Vtipné scénky jsou ve filmu tak maximálně tři, jinak je to zdlouhavé a rozvleklé drama spojené s tak trochu road movie a pěknou dávkou nudy. Zklamání. 45% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Němci vy kluci filmařský, já vás mám tak rád. Jak takovej krásnej film může být takhle opomíjen. S příběhem jsem si prožil snad veškerý dostupný pocity. Pohodová cesta po USA, plná přirozeně usměvných momentů: Ne, já to říkám pořád na poznávání světa nepotřebujeme znát každou stránku Lonely Planet, stačí mít otevřenou mysl a nechat věcem volnej průběh. Zajimavý film i v tom, že na jeho konci jsem v sobě měl dva druhy pláče, z radosti i ze smutku a nakonec jsem se musel ještě usmát. Krásný, fakt krásný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi doporučil kamarád v práci a vzhledem k tomu, že samotný námět byl opravdu zajímavý, jsem se rozhodl na film podívat i já. Němci dříve byli považováni za jedny z nejhorších filmových tvůrců v Evropě. Podle mě to všechno ale bylo jenom vzhledem k samotné neznalosti těch dobrých filmů. Sice jsem viděl špatné německé filmy, ale už jsem viděl celou řadu těch dobrých a Vždy připraven! je určitě jedním z nich. Je teda pravda, že ze začátku to nahodilo opravdu vysokou laťku, která se místy snižovala, místy držela štaci a místy se suprově zvedala. To určitě ve chvíli, kdy tvůrci točili překrásná místa Ameriky a nebo když se klukům na své pouti za San Franciscem stalo něco, co stálo za to si u tohodle filmu zapamatovat. Vlastně to je fakt hodně příjemný film, kde ti dva kluci doslova přirostou k srdci. Zajímavý je určitě jejich jednání na západní svět, tedy jednání, který si já jako sametový dítě nedokážu vůbec představit. Příjemnou roadmovie utne až samotný závěr, u kterého jsem si na tvrdo uvědomil, že ta doba a otevření hranic nepřinášelo jenom pozitivní… ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NĚMCI? NÁCKOVÉ?“.... ,,NE! KOMUNISTI! – SVOBODNÍ“..... /// Film o dvojce kámošů, kterým pád berlínský zdi nevzal iluze, ale otevřel hranice pro cestu do Ameriky. PŘÁTELSTVÍ! Každej začátek je těžkej, ale s 55ti doláči v kapse nevobjedeš ani Kristýnu (to je koupaliště – pro jistotu...). A tak kluci vykulení z Ameriky volí tu nejlepší možnost – stopa. Právě ,,fáze“ road movie je pro mě nejzajímavější – fajn muzika, zajímavý setkání (lidskýho druhu). To ostatní je občas uhozený, a i přes pár výbornejch nápadů ,,jen“ takový úsměvný dobrodružství o přátelství a třeba i lásce, říznutý komunistickým režimem, kterej škodí i v Americe. Všechno je to takový CELKEM sympatický, (celkem) vtipný, (celkem) dramatický, (celkem) optimistický..... Chybí mi ,,něco“, co by zůstalo! Prostě na 4* to není a já marně přemejšlím, kde udělali soudruzi z NDR chybu..... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci zavzpomínat na zemi svých snů - NDR. 2.) Chci vidět atrakci LENINGRADŠTÍ HŘEBCI. 3.) Táta mi zdrhl do Ameriky (za totáče) a pravidelně mi posílá k narozkám pohled. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To, že Friendship má nálepku komedie ještě neznamená, že se u toho musím nutně celou dobu popadat za břicho smíchy, ale svůj účel pobavit to splnilo a já se bavila. Báječně jsem se bavila a o tom to celé je. Dlouho jsem tak bezvadnou road movie neviděla a díky moc za ní dvěma bezelstným německým klukům na jejich cestě do San Franciska, potažmo Markusu Gollerovi, který mě moc příjemně překvapil. Jó, tady bylo přátelství těch dvou sympaťáků téměř ukázkovou záležitostí, kéž by takových bylo víc a já to všem přeju :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Patřím mezi jedince vzdělané tak, že dokážu bez mrknutí oka ze sebe dostat nejméně dva rozdíly mezi USA a NDR. Vědom si těchto rozdílů jsem se těšil na zábavnou cestu dvou chudých východních Němců po amerických silnicích a ona se ta zábava nějak nedostavila. Skutečně jsem se smál jen dvakrát - při vydávání certifikátů o pravosti kusů Berlínské zdi a samozřejmě při jejich vystoupení v gay klubu. Jinak mne absolutně nebavilo sledovat ty hodné Američany, kterak dávají hladovým najíst, svezou je na motorkách a když je nejhůř, tak jim vnutí auto. Jsem rád, že jsou USA alespoň ve filmu zaplněné takovými dobrodinci, protože já jsem tam častěji koukal do hlavně pušky než bych se setkal s nabídkou pomoci. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Každý určitě prožíval pád berlínské zdi a socialismu trochu jinak. Tak třeba dva němečtí mladíci. Napadne je, že když je teď možnost volně cestovat na západ, tak že by chtěli vidět nejzápadnější bod světa, který se nachází v San Francisku. Bohužel peníze jim stačí jen na letenku do New Yorku, a tak je v Americe čeká asi nejdelší a nejzajímavější trip jejich života. Ono cestovat přes celé Spojené státy bez peněz není vůbec lehké a vyžaduje to především trochu odvahy, trochu správné drzosti, a hlavně docela velkou dávku štěstí. Film je vymyslen naprosto bravurně, bylo to zajímavé, bylo to atraktivní, bylo to vtipné, bylo to zkrátka fajn, s hlavními hrdiny jsem si tu cestu užíval, skoro jako bych tam byl s nimi. Tahle komedie srší zajímavými a vtipnými nápady a tvůrci scénáře si s dějem opravdu pohráli, například nápad prodávat kusy berlínské zdi v Americe byl geniální a originální. Samozřejmě ne vždy ale bylo hlavním hrdinům i divákovi do smíchu, veselejší chvíle střídaly okamžiky vážnější, ale tak to chodí i v životě, ne vždy je člověk v pohodě a je mu do smíchu. Celkově jsem s filmem maximálně spokojený a jsem rád, že jsem si našel čas na jeho zhlédnutí. Uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Německý film nijak nesleduji, ale tenhle mě opravdu bavil, příběhem originální, zavzpomínaní na zničení berlínské zdi a následný prodej jejích kamenů :D. No zasmál jsem se tou vychcaností evropanů a neznalostí američanů. Celkově velmi zábavný snímek. Takový snad byl už jen Good bye, Lenin! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Povedená road movie dramedy, na níž mi nesedlo snad jen to, že by amíci byli ve všech případech až tak pohostinní a přátelští, že díky nim byla pro kluky cesta do San Franciska skoro procházka růžovou zahradou. Nejedna scénka se ale povedla, hlavní hrdinové byli sympaťáci, záběry na míjenou krajinu lahodily oku a film mě rozhodně bavil víc, než dle mého přeceňovaný Lenin. A Ondine to fakt seklo :-) 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrá a překvapivě neznámá německá komedie stavící na klasickém schématu počáteční legrace a závěrečných slzí. Posmívá se jak NDR a komunistům, tak v druhém plánu i Americe, přičemž skládá hold zejména mužskému přátelství, které je koneckonců nad společenskými řády i ideologiemi. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som len takú pojašenú blbinku o dvoch chalanoch, ktorí sa vydali spoznávať Ameriku, no mýlil som sa - veľmi dobre sa na to pozeralo. Ak hľadáte pohodu pri filme tak toto je to pravé orechové. Tiež sa mi páčilo, že z pomerne ošúchaného námetu o sebaspoznávaní, kamarátstve a ceste za vytúženým cieľom to dokázalo ponúknuť aj niečo iné ako len lacnú srandu. Záver zase príjemne prekvapil svojim emotívnejším vyznením. Takže vlastne tu je z každého rožka troška. Nadpriemer. 75/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Moc hezký! Road movie, která vás strhne k cestovatelské horečce, že byste nejradši okamžitě vyrazili, třeba rovnou do USA. Připomněl jsem si Vegas, vstřícnost v bistrech u dálnice, typický americký motely, větrné elektrárny, skalní přírodní útvary, San Francisco... Hezký dobrodružství, po cestě několik menších epozod, vtipy postavené na Východním Německu, trocha romantiky i vážný náboj. Můžu doporučit – je to jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí byste hned chtěli vidět další podobný. # [viděno: monitor, 5.1, EN sub] # příběh **** | hudba **** | humor ** | akce * | napětí – | pustil bych si znova **** ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Asi to měl být pokus o strašně moc vtipnou komedii o mladých klucích, kteří cestují. Ale moc se nepovedl. Neříkám, že tady není pár vtipných scének, ale mě moc nesedly. Možná to bude tím němectvím, jelikož k tomu já mám celkem odpor. No nicméně hodně slabé. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak trochu škoda, protože tenhle sympatický film měl našlápnuto na víc. Jenže občas jakoby se ho jeho tvůrci snažili zbytečně protahovat. Takže road movie dvou mladíků z NDR napříč Amerikou se zastávkami na ikonických místech je nakonec jen takovou příjemnou podívanou, která neurazí, ale ani nenadchne (70%). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ničím výrazná ani zábavná road movie o cestě dvou mladých Němců do Ameriky a jejich chápání místních zvyků. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Bláznivý kamarádi za cestou pravdy, a jaká už to bývá jedna holka mezi dvěmi kluky nemůže fungovat, konec smutný, super drama komedie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Milá road movie o vysněné cestě do San Francisca s jedním khůl tanečním momentem a dvěma velmi emotivními, které dokáže plně pochopit asi jen člověk z bývalého východního bloku. 60% ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Výborná německá road movie komedie v čele s Matthiasem. Moc se mi to líbilo a to nemám road movie nějak zvlášť v lásce. Ale tady tomu dávali jiskru hlavně herci. Pro mě osobně je tenhle film vzpomínka na jeden večer v Rakousku. To prostředí a ta němčina taky udělalo svoje. Určitě jsem tento film neviděla naposledy. 80%. ()

Reklama

Reklama