Reklama

Reklama

Velký, větší, největší

(seriál)
  • USA Big, Bigger, Biggest (více)

Série(3) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Prozkoumejte s námi technické novinky, které pomohly různým druhům staveb od velké k větší až k největší. (National Geographic)

Recenze (27)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na plno stavitelských, inženýrských, architektonických atd. logických samozřejmostí, které v daném odvětví nezainteresovaného zaujmou a poučí. Jen je pravda, že ke konci cyklu to už lehce ztrácí grády, protože nápadů na ta NEJvětší něco už ubývá a omýlá se již jednou řečené a vysvětlené. Ale vidět to stojí za to. ()

S.Quentin QUALE

všechny recenze uživatele

Tři soutěsky - 50 minut o světovém unikátu obsahuje vše podstatné o konstrukci přehrady. Ekologové budou nadávat o jen letmém zmínění dopadu na ekosystém, ale to by asi vyžadovalo vlastní dokument. 80% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně oceňuji způsob, jakým jsou i laikům v dané oblasti velmi názorně a srozumitelně vysvětleny základní principy a zákonitosti. Dokument rozhodně nenudí, je přehledně strukturován a divák se dozví celou řadu zajímavých informací i z minulosti. Např. vývoj přehradních nádrží a jejich neustálé zdokonalování je ukázáno na konkrétních případech z různých koutů světa. Co mi ale často na těchto dokumentech vadí, je umělé vytváření atmosféry dramatičnosti, kterého je dosahováno zejména podbízivou hudbou v kombinaci s patetickou formou komentáře, která nemá diváka nechat na pochybách, že právě sleduje nejdůležitější počin v dějinách lidstva. Když se k tomu přidá ještě neustálé opakování již stokrát řečené „zásadní“ informace, je katastrofa ne světě. Což ale není naštěstí úplně případ této série. Tvůrci se ještě docela drží tak nějak ve snesitelných mezích, i tak ale za tohle jednu hvězdu ubírám. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Výborný technicky zaměřený seriál. Každý technicky zaměřený člověk si v tom najde své, ale mám pocit že by mohl zajímat i totální laiky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší je díl číslo dvě pojednávající o vpravdě monumentálním vodním díle Tři soutěsky, neboť přitažlivou a srozumitelnou formou mapuje celou historii výroby elektřiny ve vodních elektrárnách a seznamuje diváky (včetně technických analfabetů jako jsem já) se všemi zásadními technickými problémy, které bylo nutné v běhu času vyřešit. Podobně atraktivním stylem je pojatá i v pořadí třetí část o ohromné luxusní výletní lodi Independence of the Seas. Závěrečný čtvrtý díl poněkud zaostává - problematika ISS je patrně příliš složitá na to, aby ji bylo možné laikovi přiblížit během pouhých padesáti minut. Nejslabším článkem je pak úvodní díl, který se při výkladu o jaderných ponorkách zaměřuje víceméně jen na "západní", potažmo americkou výrobu ... nakonec i samotný dokument je zakončený v tom smyslu, že Pennsylvania "i po více než dvaceti letech od spuštění na vodu zůstává největší ponorkou ZÁPADNÍHO světa". Způsob prezentace je sice s ohledem na vojenské využití podobných plavidel pochopitelný, ovšem to na neuspokojivém výsledku nic nemění. Otázkou zůstává, proč se tvůrci raději nezaměřili na nějaký MÍROVÝ objekt, který by do celkové koncepce seriálu víc zapadal. Myslím, že adeptů by se našlo dost, třebaže velikost člověka není přímo úměrná velikosti toho, co dokáže vynalézt a zrealizovat (jsou dokonce případy, kdy by pro výstižné porovnání posloužila spíše úměra nepřímá - a není jich málo). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Za tu prázdnou nabubřelou a zbytečnou patetičnost * dolu,to je jak poslouchat, že přistáli mimozemšťani.... Taky sem viděl než GB Tunel.ledoborci dobrý.... ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Své 4* dávám za díl Tři soutěsky v ČLR, který se mi úplně čirou náhodou podařilo chytit v televizi. Ačkoliv stavba přehrad je věcí která mi vůbec nic neříká, nezajímají mě megalomanské kousky našich čínských přátel a už vůbec mě nazajímají technologické postupy ve stavebnictví - musím v tomto případě uznat, že mě dokument tak zaujal, že jsem u něj strávila 50min bez mrknutí oka a se zájmem vstřebávala informace o vybraných problémech (dělené do několika přehledných bloků), které musí stavitelé těchdle monster řešit a které laika normálně nenapadnou, i když si pak při názorných ukázkách říká - no jo, to je přece jasný. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Panamský prieplav: ***** Dokument o megalomanskom diele starom viac ako sto rokov. Ťažkosti s výstavbou a spôsoby ich riešenia inšpiráciou z iných stavieb z celého sveta sú hlavnou náplňou filmu, a je to poskladané naozaj dokonale. Rozšírenie kanála je výzvou pre naše storočie a nechybajú ani náznaky riešení nových problémov. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

V podstatě zajímavý dokument, ale možná místy až hrozně dlouhý... Docela mě štvalo, že se v každém díle různé informace několikrát opakují. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze díl o Třech soutěskách a byl zajímavý. Líbily se mi praktické příklady, které vysvětlili princip na kterém stavba funguje. A také hlavně jak se vypořádat s obtížemi při stavbě takto mohutného vodního díla... Verdikt: 3* a 70 - 75 %. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Docela solidní dokument. K dílu 2. Přehrada Tři soutěsky v ČLR. Velmi mne potěšilo (a poučilo), že zabrousili do technické prehistorie (osvětlení obrazárny páně Armstrongově). Netušil jsem, že teplo vznikající tuhnutím betonu je tak problematické. Poznámka k oficiálnímu textu distributora: „Pod její vahou se prohnula i zemská kůra“. Panečku, to musela být váha olbřímích rozměrů! Co teprve, kdyby na ní spočinula i ona přehrada včetně vody?! To by se zemská kůra snad i prolomila... Pro zmatené humanitně vzdělané či nevzdělané: váha je aparát, kterým se váží. Vážený předmět vykazuje hmotnost. Čili text, který by měl napsat absolvent sedmé třídy ZŠ, který ovšem zrovna nechyběl či neměl našlápnuto na novinařinu: „Pod její hmotností se prohnula i zemská kůra“, anebo elegantněji: „Jejíž hmotnost prohnula zemskou kůru“, je-li to ovšem pravda. :-) ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Viděn díl - vlaky, ponorky, mrakodrapy, tři soutěsky, letadlo, letiště, tunel, ropná plošina, vesmírná stanice ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál z produkce Discovery Channel. Sice jsem viděl jen jeden díl, konkrétní GBTunnel, ale přesto si troufám říci, že se jedná o dokumentární cyklus mimořádné úrovně. Představit největší technická díla prostřednictvím vývoje metod jejich výstavby v průběhu století, technicky podrobně, avšak srozumitelně i pro laiky je výkon hodný obdivu. Uvidím jak dopadnou další díly, nyní je to čistých 90% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

První díl není moc o ponorce Pennsylvania, kdy o ní řeknou jen opravdu málo věcí, ale spíš o stručném historickém vývoji ponorek. Takže zavádějící název, ale co se týče té stručné historie, tak je to dobré. EDIT: Podobné je to s druhým díle, ale už se dovídáme o přehradě Tří soutěsek podstatně více informací než v prvním díle o ponorce. Stručný vývoj je zde také tentokrát v představení významných přehrad - vodních elektráren. ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem díl o ISS. Je to zajímavá stavba, fascinující ponoření do tajů stavby a srozumitelné vysvětlení, jak to všechno funguje a jak to všechno začalo. ()

Reklama

Reklama