Reklama

Reklama

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem od Howarda Hughese žádný zázrak a tak jsem byla velmi mile překvapena, jak mě celkem dlouhý film po celou dobu bavil, jak pěkné byly veškeré letecké souboje a jediné, co mi maličko vadilo, byla příliš patetická a dlouhá umírací scéna na konci. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že to byl rok 1930, ve kterém byly natočené ty úžasné scény ve vzduchu... Občas jsem se přistihla, že koukám s otevřenou pusou - vážně :-) Jako první mě absolutně dostal výbuch vzducholodi a pak už to šlo jako po másle - bombardování, pády, či pouhé plachtění letadýlek... Nádhera! Asi si pořídím nějaké modely a začnu lepit :-)) To ostatní také nebylo až tak marné a postradatelné, jak by se na první pohled mohlo zdát - milostná linie nesoucí poselství "Všechny ženy jsou stejné..", sexy olizování uší... :-)) a motiv strach vs. povinnost, čest a vlastenectví byl vygradován opravdu slušně. Motory letadel mi v uších budou zřejmě hučet ještě hodně dlouho, každopádně vidět tuhle pěknou věcičku, se kterou si Martin Scorsese tak šikovně pohrává v Letci, rozhodně stojí za to. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po těch letech od Scorseseho Letce bych čekala větší zájem o původní Pekelné anděly i tady, ale nějakých 350 hodnocení je zřejmě strop i v tomto případě. Howard Hughes překonal sám sebe a představil všechny myslitelné atrakce té doby v jediném filmu. Filmu, který je černobílý, tónovaný i ve dvou pásovém Technicoloru, zvukový i opatřený mezititulky. Film, který stál život několik lidí a Jean Harlow vystřelil mezi souhvězdí hollywoodského nebe. Výborný zážitek. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I po těch letech překvapivě příjemný zážitek, byť se na filmu znatelně projevují těžkosti provázející jeho vznik, takže je poněkud nekonzistentní ve svých výrazových prostředcích, z nichž jsou občas cítit silné závany němé éry. Na druhou stranu scéna bombardování je naprosto strhující i dnes (ano, pouštěl jsem si ji několikrát) a letecké souboje, které ji následují, za ní nejsou příliš pozadu. Je také zajímavé porovnat, kam vyústí konflikt dvou povahově rozdílných bratrů / přátel točících se kolem jedné ženy (o nichž bych si osobně neopřel ani rozhrkaný dolnoplošník) tady, a kam v Bayově Pearl Harboru či Svěrákově Tmavomodrém světě. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až do 40. minuty se ve snímku v podstatě nedělo nic, co by mě zaujalo. Chápu, že docházelo k seznámení s postavami, vztahy mezi nimi, postupné uvedení do války, atd., ale pro mě to byla bohužel nuda a rozhodně ne z důvodu, že by byl snímek starý, to chraň bůh, staré filmy mám rád. Trochu jsem nepochopil, proč některé scény byly barevné a zbytek černobílý, přišlo mi to trochu bez významu. Letecké bojové scény na rok 1930 byly dobré, to se musí nechat a je to prakticky to jediné, co mě na filmu zaujalo. Celkem záživné pak ještě byly scény po zajetí. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výborný dobový vojnový film, ktorý bol priekopníckym dielom žánru, megalomanským, čo do počtu bojovej techniky a výpravy, a stal sa najdrahším americkým filmom svojej doby. Miestami sa ešte objavujú prvky, gestá či mimika z nemých filmov, no Hughesova réžia bezchybná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Fáma, která film předcházela, mi ho asi pokazila. Vzdušné souboje, kamera, technické provedení - to všechno s ohledem na to, že se natáčelo v roce 1930 - zaslouží úctu. Ale film? Naivní herectví hraničící s trapností a spíše rozumem než invencí tažený příběh ztrácející se bitevních exhibicích. Když si odmyslím podivení: jak tohle tenkrát, sakra, natočili, moc mi toho nezbylo. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Přidávám jednu hvězdočku, než bych dal normálně a to proto, protože si myslím, že druhý takovýto film neexistuje. Film na pomezí černobílého a barevného, němého a mluveného. Okamžiky, kdy se celoplátnově zobrazuje překlad z němčiny, dokonale evokuje atmosféru němého filmu. Při scénách dvouplošníkových leteckých bitev jsem pouze zalitoval, že tehdy neměli dnešní vybavení a nenasnímali ty jistě drahé koncetrace letadel ve vzduchu dnešní technikou. Jediné, co mi trochu vadí, je určitý patos v obsahu příběhu, ale akceptuji, že se jedná o starý film, vytvářený pro jinou společnost, než je ta dnešní. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ve své době průlomový válečný snímek, který zaujal výborně ztvárněnými leteckými souboji. V dnešní době už velice zastaralé a zbytečně dlouhé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozvrstvený dej sleduje trojicu priateľov počas 1. svetovej vojny a patrí mu uznanie, lebo aj po príbehovej stránky aj technickej ide o vysoko kvalitné dielo. Film ponúka množstvo leteckých súbojov natočených na vysokej úrovni a určite sa radí medzi kvalitné protivojnové snímky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No podle toho, jak to ukázal Scorsese ve svém Letci, tak jsem to čekal ještě trochu ve velkolepějších stylu. Jinak ale není co dodat. Po pomalejším a trošičku nudnějším rozjezdu se rozjíždí velice zajímavý příběh okořeněný o skvěle natočené letecké scény. Hughesovi se naprosto přesně povedlo přenést diváka přímo do letadla jakoby se téměř sám úřastnil těch nádherně natočených leteckých bitev. Trochu mě mrzí, že tam scén s letadly nebylo víc, ale jinak myslím, že v té době film nemohl mít vůbec žádnou konkurenci, a proto dávám plný počet. (P.S. Jean Harlow mi nepřišla nijak úžasná ani zásadně hezká, spíš mi byla celkem protivná) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalý snímok ( a to nielen vo svojej dobe ). Avšak Hughes nechal všetko svoje megalomanstvo práve v stránke vizuálnej. Ako režisér nevie príbeh posúvať ďalej a z hercov vytláča maximálne ´´edwoodovské´´ herecké výkony. Som však rád, že aj napriek neuveriteľne náročnému nakrúcaniu ( viď snímok LETEC ), sa režisérovi film nerozpadol pod rukami. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý portrét leteckých jednotiek počas prvej svetovej vojny. Neuponáhľané, dôsledné jak v akčných sekvenciach, tak v dramaturgii. Takže sa vôbec nemusíte báť IBA multimiliónovej komerčnej produkcii, dej je uprataný uvedomelými charakterizáciami postáv naprieč veľmi nebezpečnými manévrami adrenalínu vo vzdušnej oblasti. Páči sa mi, že priestor dostanú aj Nemci a ich jazyk, pre Hollywood sú to body kritikov naviac. A to, že sa lacne nemoralizuje, ako je to v polovici 20-teho storočia zvykom, je z môjho pohľadu šťastným riešením a paradoxne to diváka viac utuží. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film má jistě mnoho chyb - herci jsou někdy tuzí a přehrávají (německý kapitán vzducholodě vypadá někdy spíše jako karikatura), občas se to tu přehání s patosem, první čtvrtina se dost vleče - ale to bych bral, vzhledem k roku vzniku filmu, jako potíže růstu. Hlavní dějová linka je dost jednoduchá (ale to je často i ve zbrusu nových filmech) a Jean Harlow byla zřejme tehdy brána jako sex-idol a děsnej vamp, mě však připadá nepříliš přitažlivá a otravná (ale to je můj osobní problém). Klady však jednoznačně převažují - film není prvoplánová agitka, není sentimentální, snaží se o realistické vylíčení života pilotů. Naprosto úžasné jsou ale letecké scény - německý zeppelin, majestátně se vynořující z oblak, to je scéna jak z nějakého sci-fi, na kterou by musel být hrdý i Karel Zeman. To bere dech. Všechna ta technika - převody, táhla, kola... úžasné. Fantastické záběry zániku zeppelinu se tak neuvěřitelně podobají dokumentárním snímkům zániku LZ 129 Hindenburg (z roku 1936!), že z toho až mrazí. Pak ta mohutná letecká bitva - opravdu napínavá, skvěle nasnímaná. Připadá mi, že podobné scény v novějších filmech jsou vlastně jen napodobeninami tohoto pravzoru. Ten film je stylotvorný a už jen z tohoto důvodu si zaslouží plný počet. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rovnou se přiznám, že mě první polovina filmu nebavila. Přišlo mi to jako melodrama, kde ani pořádně nebyly nějaké válečné scény. Pak ale ve druhé polovině došlo na bitevní scény a musím uznat, že ve vzduchu to bylo natočeno skutečně strhujícím způsobem. Tohle megalomanskému Hughesovi skutečně vyšlo. Dějově mě to ale neoslnilo. ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu jistě výjimečný snímek a i dnešnímu divákovi nabídne slušný příběh, ohromnou výpravu... a dvě výborné bojové scény: útok vzducholodi a závěrečnou gigantickou leteckou bitvu. Není to film bez chyb, zejména hereckým výkonům by šlo ledacos vytknout, též podivný mix kolorovaných a černobílých pasáží, i zřejmý mix zvukového a němého filmu (kdo viděl Scorseseho Letce, ví, jak strastiplně film vznikal), nicméně výsledek stojí za to a i po 75 letech velmi slušně pobaví. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Splněný sen excentrického miliardáře a leteckého fanatika H.Hughese nabízí kromě milostného trojúhelníku s krajně nesympatickou ženskou postavou (J.Harlowová) především perfektně nasnímanou scénu vybombardování muničního skladu a velkolepý „dogfiht“ Angličanů s pověstným stíhacím cirkusem M. von Richthofena (přičemž dechberoucí je už jen samotný vzlet německých stíhaček). ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Pekelní andělé mají své kouzlo a to hlavně v těch leteckých scénách u kterých se nechce věřit, že to je film přes osmdesát let starý. Zbytek filmu, tedy příběh co se tam odehrává už takový zázrak není, ale nenudí a tak i drží celý snímek hodně vysoko. .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Reklama

Reklama